CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Vremuri >  Lira de pe Olt

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lira de pe Olt  
Numită de noi, metaforic „lira de pe Olt”, Marinela Preoteasa, ne prezintă un nou volum de versuri „Paralelism vizionar”. Apariția lui nu constituie pentru cititor o surpriză, dimpotrivă, o confirmare a unei vocații poetice aparte.  
Detașat vizibil de metrica și prozodia clasică, d-sa plăsmuiește versuri dintr-un alt unghi estetic.  
Motivele, ideile și imaginile prezentului volum sunt preponderent inedite. Eul creator, cum precizam, se delimitează aici de clișee și evoluează pe noi itinerarii lirice.  
Ici șicolo, la răspântii, stă însă de veghe Hecate, zeița ispitei și magiei din mitologia elenă.  
Oricum, impulsurile daimonice se configurează vizibil în mai fiecare text poetic. Ele sunt înnăscute și necesare, în accepție horațiană și helegiană (vezi „Ars poetica” de Horațiu și  
„Prelegeri estetic” de Hegel.  
Cu aceste trăiri evadările propriului eu trădează neliniști și contururi ficționale, exprimate prin imagini și vii simboluri.  
Marinela Preoteasa, cu diplomă în științele exacte matematice, ni se destăinuie tuturor în graiul conceptelor. Un act de trădare profesională, în glumă vorbind, dar scuzabil și nesesar în aria logosului poetic.  
Heraclit afirma că „Poeții sunt aidoma sibilelor care vorbesc prin intermediul inspirației și a căror vorbe răsună peste secole de adevăruri divine.”  
În volumul „Paralelism vizionar”, Marinela Preoteasa propune un nou mod de cunoaștere, creații lirice în care unghiul de percepție aparține unui „zbor lăuntric” („Fluturii și fântâna”).  
Zborul vizează însă imaginar „universuri paralele”, o cunoaștere în care actul contemplativ, pândit de tăceri, nu ignoră componentele naturii: „simt câmpul intrând în carne/ și crescându-mă sălbatic,/ văd zilele verii sfătuindu-se/ și dăruindu-mi un zbor lăuntric/ spre universuri paralele;/ cerul se scaldă-n cercuri concentrice/ până-n lumina ochilor tîi,/” Uneori, tonuri de pastel! Alteori, imaginea ființei iubite dincolo de discrete lamentații, ținute la ideea de nefericire, de durere. O reflecție mai veche întâlnită în doctrina indiană a lui Buddha („nașterea e suferință, iubirea e suferință, ...” etc). O vom regăsi în poeziile lui Eminescu („Ce e amorul?”, ”Te duci”, „Kamadeva”). Imaginare și mitice evadări ale eu-lui modern în erosul modern ( Pe borne se prăjesc stripteoze, Un vis trecător).  
În alt plan, configurări cu scene și vedenii, cu tablouri, în care elementele naturii picurate într-un limbaj abstract, clădesc tonuri apocaliptice.  
Iubirile și durerea se îngemănează („hățișul cuvintelor”, „false cochete-n baston”) sper să întrunească perspectivele ideatice („Gaj”).  
Volumul „Paralelism vizionar” este viabil. El se impune prin ineditul trăirilor, prin imaginație ponderată, prin vrajă și reflecție.  
Marinela Preoteasa este o poetă cu aleasă vocație, capabilă să oficieze benefic și solemn în Templul Muzelor. (George Sorescu, 16 decembrie 2014)  
Referinţă Bibliografică:
Lira de pe Olt / Marinela Preoteasa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1482, Anul V, 21 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marinela Preoteasa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marinela Preoteasa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!