CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 1912 din 26 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Legenda ghiocelului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După o iarnă lungă, plină de frig şi zăpadă, natura răsufla uşurată mângâiată de razele soarelui de primăvară. Grădina fremăta de viaţă, plină de armonie, florile zâmbeau oacheşe tuturor, mângâind cu miresmele lor îmbietoare.  
Trandafirii stăteau falnici şi plini de candoare, impresionând de la primii paşi privitorii. Ei întrebară florile care a fost calea pe care au străbătut-o şi unde au poposit o iarnă întreagă şi mai ales cu ce primejdii s-au confruntat în drumul lor spre suprafaţa pământului? Florile priveau nedumerite de aceste întrebări, ştiind că fiecare are povestea ei, una mai interesantă decât alta. Dar întrebarea care plana de-asupra întregii grădini era : care a fost prima floare ce a răsărit?  
- Nu vreau să mă laud, dar eu am adus un parfum delicat şi am o haină de gală - spuse trandafirul.  
- Chiar dacă e aşa, tot nu ai fost tu eroul care a înfrânt frigul de afară! - răspunse iritată zambila.  
- Ei, staţi puţin! - spuse laleaua. Nu vedeţi frumosul meu veşmânt înmiresmat? Şi totuşi nu am curajul să spun că sunt o eroină.  
Stând deoparte, narcisele dădeau din cap şi priveau gânditoare în jurul lor, de parcă aşteptau să vină de undeva un răspuns.  
Deodată se auzi o şoaptă suavă ce aducea un clinchet animat de o orchestră cerească. “Eu am fost un Făt Frumos, care călătorea de departe, de departe… de undeva din mări şi ţări nemaiauzite de nimeni. Mă luptam cu întunericul, cu frigul, cu fluviile ce se revărsau în calea mea, cu dragonii deznădejdilor şi cu mlaştinile neiubirii, căutând palatul Ilenei Cosânzene. După ce am ajuns, am trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi. Dar Zâna Primăverii, ne-a promis că vom trăi veşnic, şi ne-a transformat în ghiocei. De atunci, de fiecare dată, când natura e searbădă, când nu mai are speranţă, eu şi soţia mea, având cu noi armătura iubirii, luptăm mereu împotriva gheţarilor, a frigului şi răsărim primii în grădini, dar şi în vârfurile munţilor, pe dealuri şi livezile românilor, dar şi ale altor popoare, pentru a le da speranţă. Dacă eşti curat la suflet şi sensibil, forţa interioară a iubirii este mai puternică decât orice piedică împotriva vieţii. Dragile mele, toate florile sunt eroine, deoarece toate aducem speranţe şi încântăm oamenii, trezindu-le bucuria vieţii!”, îşi sfârşi povestea, ghiocelul retras într-un colţişor, având căpşorul plecat, deoarce era modest din fire.  
Câteva momente se lăsă o tăcere, iar vântul începu a mângâia florile pe creştet, cu pălmile lui pline de raze de soare, punându-le câte o coroniţă de premiant. Când ajunse la ghiocel, acesta îi puse pe căpşorul suav şi aplecat o coroniţă de învingător.  
 
Marina Glodici  
Cluj Napoca, 26 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Legenda ghiocelului / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1912, Anul VI, 26 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!