CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 1721 din 17 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Despre firea pământească
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poate că multora nu le place să vorbească despre natura umană. Şi mai cu seamă despre slăbiciunile care o caraterizează, respectiv tentaţiile cu care, din păcate, ne naştem din punct de vedere fizic.  
Pentru mulţi noţiunea de „fire pământească” a devenit doar o expresie uzitată, în mod special, de teologici. Firea pământească se defineşte a fi natura umană care nu a fost regenerată de Dumnezeu. Ea cuprinde lipsă spirituală de asemenea manieră încât constituie „vrăjmăşie” faţă de Creator. Teologul Martin susţinea că „ că prin natura sa, orice inimă omenească poate fi descrisă ca un pumn încleştat împotriva lui Dumnezeu. Aceasta este problema lăuntrică a unei inimi păcătoase - o inimă care iubeşte păcatul, o inimă care este sursa păcatului, o inimă vrăjmaşă faţă de Dumnezeu”. Şi asta chiar şi dacă în unele cazuri poate fi vorba despre o anumită educaţie primită în familie sau în şcoală ori privind bunele manierele, dar să nu aibă nicio conotaţie spirituală ori religioasă. Pe câţi preocupă această realitate? „Că inima este nespus de înşelătoare şi deznădăjduit de rea”?. Da! Este un lucru grav acest lucru. Dacă ne-am analiza mai des... cum spunea Alexandru Vlahuţă! Cât de bună este inima fiecăruia dintre noi? Ştim fiecare răspunsul! Fără Dumnezeu nu putem fi buni... ne prefacem interesat, aşteptând mereu o recompensă pentru un bine făcut... Da! Asta e inima omului! Şi aşa a fost de când e lumea! Omul fără Dumnezeu nu poate fi bun!  
În epistola către Galateni capitolul cinci, începând cu versetul şaptesprezece sunt înşiruite faptele firii pământeşti generate de sinele plin de egoism şi răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. „Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.” Da! Toţi suntem supuşi greşelii, dar nu toţi persistăm în ea. Nu e cazul să ne judecăm unul pe altul, ci să ne ajutăm să găsim soluţia şi calea de remediu pentru aceste stări nefolositoare nici pentru individ şi dăunătoare întregii societăţi.  
„Remediul divin pentru păcat este întruchipat într-o Persoană – Domnul Isus Hristos- Cuvântul etern care a devenit om, unind adevărata natură umană cu natura Sa divină. Dacă vrei să remediezi problema păcatului tău personal, într-un mod biblic, o poţi face numai când intri într-o relaţie personală cu Domnul Isus Hristos”. (A. Martin) Crezând în jertfa Lui poţi primi iertarea şi naşterea din nou, prin spălarea conştiinţei respectiv regenerarea firii pământeşti unită cu divinitatea. Condiţiile pentru aceste lucruri este pocăinţa şi credinţa. Aceste două concepte se intrepătrund. „Pocăinţa care duce la viaţă veşnică este un dar mântuitor prin care păcătosul, care simte cu adevărat povara păcatului său, accceptă harul lui Dumnezeu în Hristos şi cu durere şi ură faţă de păcat se întoarce de la păcat spre Dumnezeu, dorind o viaţă de ascultare deplină.” (Catechism). Adevărata pocăinţă înseamnă recunoaşterea faptului că „am păcătuit împotriva Cerului şi împotriva Dumnezeului celui Viu, Creator şi nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul Său”, aşa cum a mărturisit fiul risipitor. Nu ştiu câţi dintre dumneavostră cunoaşteţi pilda fiului risipitor. „În ea ne putem regăsi fiecare dintre noi care trăim sau am trăit în rebeliune faţă de Dumnezeu. Am făcut faptele firii pământeşti „slujind la porci” ori „în braţele femeilor desfrânate”, risipindu-ne viaţa pe lucruri care nu ne dau nici fericirea, nici pacea şi departe de a ne asigura viaţa veşnică. Risipim binecuvâtările lui Dumnezeu primite din partea lui: timp, tinereţe, frumuseţe, talent, situaţie materilă bună şi la sfârşit ne simţim tot mai goi şi părăsiţi. De ce? Deoarece noi avem originea din Dumnezeu şi nu putem fi fericiţi fără El”, a spus un interlocutor.  
Au fost şi persoane care parcă aveau un reproş faţă de o categorie de oameni care deşi spun că sunt foarte credincioşi fac faptele firii pământeşti. Aş adăuga încă odată faptul că pretutindeni sunt „mulţi chemaţi, puţini aleşi”. Nu e destul să frecventezi o biserică, ori să accepţi o anumită teorie la nivel intelectual, ci e vorba despre înnoirea minţii a felului de a gândi despre Dumnezeu şi oameni şi de a acţiona printr-o viziune divină. Este vorba despre unirea firii tale umane cu cea a lui Dumnezeu şi a duce o viaţă de ascultare. Nu o viaţă perfectă, deoarece nu putem! Dar o viaţă de ascultare într-o smerenie şi purtare evlavioasă, cu dragoste şi bunătate, oferite necondiţionat. De altfel acesta este şi planul lui Dumnezeu de mântuire pentru toţi oamenii, prin care Fiul Său Domnul Isus Hristos s-a dat pe sine pentru ispăşirea tuturor păcatelor oamenilor de pe întreaga planeta, ca nimeni să nu piară, ci toţi să aibă viaţă veşnică.  
Transformarea pe care o dorim cu toţii poate avea loc doar prin golirea sinelui şi umplerea treptată tot mai mult cu Duhul Lui Dumnezeu care apoi determină roadele despre care voi vorbi într-un material următor, respectiv firea dumnezeiască.  
Dacă îl cunoşti pe Dumnezeul Cel Viu şi pe Fiul Său şi ai fost născut din Duhul Său cel Sfânt, El să te binecuvânteze şi să te ajute să poţi fi lucrător împreună cu El pentru salvarea rasei umane! Dar dacă firii tale pământeşti îi place să păcătuiască, păstrând o anumită faţadă religioasă, având doar o formă de evlavie, dar tăgăduind puterea Lui Dumnezeu, mă rog ca aceste rânduri să fie pentru tine un moment de autoanaliză şi de convertire şi întoarcere „acasă” în braţele Mântuitorului nostru, adică a Domnului Isus. El poate să facă dintr-un păcătos, un prinţ ceresc. Poate să îţi dea un destin binecuvântat şi un ţel nobil de a trăi: de a-L proslăvi pe El aici pe pământ. Să venim cu toţii şi să rugăm pe Dumnezeul harului să ne primească pe toţi şi să ne ajute să trecem peste orice încercare a vieţii cu sufletul curat şi cu o conştiinţă curăţită prin jertfa Lui de la Calvar! Şi să regenereze firea noastră, unind-o cu a Sa pentru veşnicie!  
 
Cluj Napoca,17 septembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre firea pământească / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1721, Anul V, 17 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!