CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 1512 din 20 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - DESPRE SĂRBĂTORIREA DRAGOSTEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dragostea constituie o temă dezbătută permanent în societate şi s-a dovedit de-alungul timpului, a fi mereu contemporană. Recent, s-a iscat o controversă legată de sărbătoarea dragostei, înţeleasă în cele mai variate moduri, ca şi de altfel, semnificaţia dragostei, esenţa ei şi felurile ei de manifestare.  
 
Dacă vorbim despre dragostea care se sărbătoreşte la „Dragobete” sau la „Sfântul Valentin”, se pare că unii înţeleg doar „erosul”, adică cea bazată pe atracţia fizică dintre un bărbat şi o femeie. Numai că, dragostea în ansamblul ei, dintre o fată şi un băiat ori dintre un bărbat şi o femeie trebuie să includă toate cele trei feluri ale dragostei: „agape”, dragostea şi preţuirea necondiţionată, „filio” cea prietenească şi bineînţeles şi „erosul” (atracţia fizică). Şi „erosul” este dat de Dumnezeu în Eden. E firesc ca bărbaţii să fie atraşi de femei şi băieţii de fete, iar fetele de băieţi. E cel mai normal lucru. Nu e nimic de tăgăduit în acest fapt. Numai că, există şi aici nişte reguli bine conturate şi dacă ne gândim bine, „fiecare lucru are vremea lui sub soare”. Şi iubitul are vremea lui. Da. Dar acest lucru nu e un subiect de luat cu uşurinţă, deoarece implică foarte multă responsabilitate şi nu e un joc de câteva piese de teatru pe scena vieţii.  
 
E frumos să existe o zi de sărbătoare în cinstea dragostei pământene, însă dacă această dragoste se reduce la nişte senzaţii şi atât, atunci nu este vorba despre dragoste, ci despre trăiri fiziologice şi emoţii fugare, ce aduc uneori multă dezamăgire, deoarece „dezmierdările sunt înşelătoare”, şi fac să pară „erosul” „agape” şi acestea nu se pot confunda precum nu se poate compara somnul adânc cu moartea. Recomand tinerilor şi nu numai, să citească o carte foarte frumoasă şi educativă. Ea se întitulează „Am iubit o fată” de Walter Trobisch. Cu siguranţă că nu o veţi uita toată viaţa!  
 
Dragostea este un mod de a „trăi viu” şi nu „mort în eul nesatisfăcut şi egoist”. Este ceva profund, veşnic, necondiţionat, un mod de a trăi în armonie, iertând, preţuind cu modestie şi lipsă de egoism, făcând bine, căutând fericirea celuilalt, protejându-l de suferinţă (cât se poate). Acceptându-l aşa cum este, nu cum vrem să fie, iubindu-l ca şi cum ar fi perfect şi asta la bine şi la rău, în bogăţie sau în sărăcie. Şi peste toate acestea să ştii că bărbatul şi femeia şi-au împlinit visul de a-şi găsi fiecare sufletul pereche cu care pot străbate pământul acesta plin de imperfecţiuni, dar pot zbura şi pe înălţimile spirituale ca doi oameni care se înţeleg mereu, fără multă explicaţie. De ce unii nu se pot realiza în acest mod? În primul rând din cauză că îşi aleg partenerii în funcţie de “eros”sau din interese materiale şi nu au legătura aceea interioară care se numeşte dragoste, adică preţuirea aceea divină fără de care nu putem să iertăm şi să uităm. Nu putem avea răbdare unii cu alţii.  
 
Sărbătorim orice, senzaţii, emoţii, satisfacţii de moment, dar numai dragostea nu. Ştiţi de ce? Pentru că bunătatea este cea care te face să priveşti cu dragoste necondiţionată, te face să iubeşti şi să fii iubit. De altfel ideală este dragostea împărtăşită şi felicit pe toţi care o au şi o simt, purtându- se ca atare, indiferent câţi ani de căsnicie au. Dragostea e dragoste. Acesta e adevărul. Controversele apar în primul rând de la această înţelegere a semnificaţiei şi apoi de la manifestarea dragostei. Dragostea „agape” este: îndelung răbdătoare, plină de bunătate, sinceritate şi credincioşie (loialitate). Simpatia, empatia, admiraţia, prietenia şi chiar atracţia sunt frumoase, fireşti, dar nu înseamnă dragoste. Desigur că acestea pot fi cuprinse în trăirea dragostei, dar nu înseamnă dragostea în sine.  
 
În general, mulţi cred că dacă crează polemici, înfăptuiesc ceva anume, însă adevărul este că nimeni nu întreprinde ceva ca să educe tinerele generaţii despre ce înseamnă dragostea. Se vorbeşte mult generic, însă nimic exact. De pildă, o plagă nemaipomenit de periculoasă pentru tineri este publicitatea privind sexualitatea, redusă la ceva fără nicio regulă şi responsabilitate. Cu toate că trăim într-o societate avansată. Sunt intelectuali care încurajează desfrâul şi începerea vieţii sexuale premature, cu toate că ştiu că nu e o prioritate pentru un tânăr aflat încă în şcoli şi în formare. Şi asta ar putea avea un efect extrem de negativ pentru viitorul ţării, deoarece va bloca procesul de formare a familiilor bine închegate care reprezintă celula de bază a societăţii. Acolo unde se perpetuează cel mai bine şi sigur vaorile unei societăţi umane. Dragostea adevărată de care spuneam la început se împlineşte doar în căsătorie, trebuie să fie necondiţionată, să fie şi prieteneacă şi erotică, deoarece, bărbatul şi femeia vor forma un „singur trup”, atât fizic cât şi spiritual. A iubi înseamnă lepădare de sine, sacrificiu, conştiinţă curată, hotărâre, luptă, statornicie, integritate şi loialitate până la capăt. Dragostea „agape”, trebuie cultivată din frageda copilărie, aceea dragoste cu care ne iubeşte Dumnezeu atât de mult, încât a dat pe singurul Său Fiu pentru ca să moară pentru noi. Preţuirea aproapelui care te face să îl respecţi, să-I acorzi prietenia, înţelegerea ta; să-i respecţi alegerile, să îl admiri şi la vremea potrivită, la maturitate, câd eşti pregătit pentru o viaţă de familie, să dai curs şi erosului. Se pare că în ziua de azi se întâmplă exact invers.  
 
Aşadar, cum stăm cu dragostea? Putem oare sărbători în fiecare clipă a vieţii noastre dragostea în noi? Dar ştiţi cine este dragostea? Dumnezeu este dragoste. Da! Pe El trebuie să îl sărbătorim în noi. Dacă nu avem prezenţa Lui în noi, nu avem nicio sărbătoare adevărată şi profundă. Totul e doar un bâlci cu deşertăciuni şi iz comercial. O faţadă ieftină care nu spune nimic nimănui. E o goană după vânt, e o fata morgana care nu aduce doar un curent modern ce se pierde în vreme printre zilele atât de obositoare uneori. A ne iubi unii pe alţii este o poruncă a Domnului Isus Hristos. Haideţi să ascultăm de El şi să ne preţuim, să fim solidari atât în bucurii cât şi în necazuri. Să păstrăm în noi bunătatea, să iubim fără condiţie, să iertăm pe toţi cei din jurul nostru. Să jubilăm dragostea lui Dumnezeu, zilnic în noi!  
 
--------------------------------  
Marina GLODICI  
Cluj Napoca  
18 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - DESPRE SĂRBĂTORIREA DRAGOSTEI / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1512, Anul V, 20 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!