AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 1502 din 10 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - DESPRE PRINCIPIALITATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Majoritatea din societate susţine că viaţa trebuie condusă de principii pe care, în orice moment din viaţă, se impune a fi respectate cu stricteţe. Un om fără principii nu poate fi un om moral. E foarte adevărat, dacă ne gândim la principii ca şi la acele norme de viaţă care sunt şi respectate cu hotărâre, care reprezintă fondul de viaţă a cuiva. A avea principiile doar ca un meniu peste care sari, pentru că ţi se pare că trebuie să te „adaptezi”, e o formă foarte ingrată şi josnică de a le eluda justificat. Principiile de viaţă pot constitui o cale pe care o alegi în fiecare clipă de pe pământ. Ele stau la baza caracterului şi conturează demersurile intreprinse pentru a atinge scopurile din viaţă, atât pe plan personal cât şi social. Şi asta indiferent de rasă, religie, sex, vârstă ori poziţie socială.  
 
Cu ani în urmă, am citit o carte scrisă de Gene Edwards, intitulată „ Povestea celor trei regi”, care m-a inspirat în materialul acesta. Mi-a plăcut enorm, e o piesă de teatru pe care v-o recomand dacă doriţi să înţelegeţi mai bine ce înseamnă o inimă principială pe care o formează Dumnezeu. Este doar o idee pe care am extras-o din această lucrare.  
 
Aşadar, ca exemple am ales să aduc în faţă trei regi, trei destine, trei căi şi implicit trei caractere. Este vorba despre regii: Saul, David şi fiul său, Absalom, chiar dacă, cel din urmă s-a autoproclamat rege doar pentru puţin timp. Trei oameni care au avut acelaş Dumnezeu, aceleaşi principii, dar nu au avut aceleaşi căi în viaţă. Voi începe cu regele Saul care a fost „uns” de provindenţă ca fiind primul rege al evreilor. A avut principii sănătoase, numai că, la un moment dat, el le-a părăsit, a încălcat porunca lui Dumnezeu, luând pradă după război, apelează la vrăjitorii care cheamă morţii şi apoi invidios pe succesul şi vitejia lui David, îl hărţuie şi vrea să-l omoare pentru a-şi apăra tronul. Acestea sunt tacticile practicate de acest rege, apreciat odată, dar lepădat de Dumnezeu din cauza neascultării sale.  
 
O a doua figură istorică, tânărul prinţ Absalom, fiul lui David, frumos educat, cu principii impecabile de viaţă preluate de la tatăl lui, are în sinele lui o mare dorinţă de parvenire, cultivă în sufletul lui o rebeliune faţă de propriul său părinte şi organizează un complot împotriva lui, strângând oaste şi vrând să-şi detroneze tatăl. Iată, o atitudine, un caracter, un destin. El a crezut că scopul scuză mijloacele şi a ignorat pe Dumnezeu care îl ridicase pe David ca şi căpetenie a poporului Său.  
 
Una dintre cele mai luminoase figuri istorice este regele David, care de la păstor de oi ajunge pe tronul ţării. Dumnezeu îi vede inima de prinţ în care va pune un „duh nou şi statornic” şi vede dorinţa lui după dreptate. Îi vede principialitatea şi corectitudinea în relaţiile interumane. Pentru David, primordialiatea vieţii a constat să facă voia lui Dumnezeu, să umble după legile şi poruncile Lui, ştind că El „ ridică şi coboară” în societate. În clipele cele mai tragice din viaţa lui David rămâne smerit şi îngenunchiază în faţa Creatorului, cerând ajutor, milă şi iertare. Când era hăituit de Saul, David are ocazia de a-şi omorâ duşmanul, însă îi taie doar o parte din manta, ca să îşi arate respectul şi dragostea faţă de „unsul Domnului”, ştiind că Dumnezeu este judecătorul şi răzbunătorul. Mai târziu când este trădat de propriul său fiu Absalom, este sfătuit să îl omoare pentru a-şi păstra tronul. Regele David spune cu mare amărăciune în suflet că aceasta nu este calea lui. El nu omoară pe nimeni pentru tron, deoarece tronul este al lui Dumnezeu care conduce istoria. Când află că Absalom a fost omorât îl jeleşte profund îndurerat de pierderea lui. Da! Aceasta a fost calea lui David, omul cu inima după inima lui Dumnezeu. Dumnezeu a văzut caracterul regal al copilului simplu care păştea oile tatălui său şi care îşi punea încrederea totală în Dumnezeu, considerându-l unicul şi cel mai important principiu. Inima curată, simplă, smerită, deschisă spre Dumnezeu şi oameni, bunătatea şi generozitatea care îl „însoţea” în toate zilele lui. Când a greşit, a ştiut să recunoască, s-a căit adânc, iar Dumnezeu l-a iertat.  
 
Iată, trei căi de a ne atinge scopurile. Trei moduri de a gândi şi a acţiona în viaţă. Mulţi spun că nu trebuie să exagerezi. A respecta principiile nu înseamnă exagerare. Alegi o cale! Este oare Dumnezeu cel mai mare principiu pe care îl avem? Oricum El conduce istoria. De ce lasă vremuri de încercare peste viaţa noastră? Pentru a ne edifica în primul rând credinţa şi de a cunoaşte puterea Lui de vindecare şi mântuire. Ce facem în momentele de criză? Acţionăm ca Saul, ori ca Absalom? Sau spunem cum a spus David, istoria este condusă de Dumnezeu, tronul inimii mele este al Lui, facă-se voia LUI pentru totdeauna în viaţa mea!  
 
Este oare bine să fim principiali? DA! Drumul drept, conform cerinţelor divine este cel mai bun şi sigur. Char dacă avem multă opoziţie din partea unor oameni care nu au nimic sfânt în viaţă şi caută să pună numai piedici altora. Cei care au o inimă plină de îndurare şi credincioşie sunt baza societăţii. Desigur că modelul nostru cel mai elocvent de principialitate este cel al Domnului Isus, care a dispreţuit ruşinea de a fi simplu, cinstit, plin de dragoste şi credincios şi şi-a dat viaţa pentru fiecare dintre noi, ca să putem fi mântuiţi de sub puterea păcatului şi a morţii. Veniţi la El! El ne poate ajuta pe toţi să fim corecţi şi principiali în orice întreprindem.  
----------------------------  
Marina GLODICI  
Cluj Napoca  
10 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - DESPRE PRINCIPIALITATE / Marina Glodici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1502, Anul V, 10 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!