CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 1422 din 22 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - DESPRE PUTERILE ÎN STAT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mulţi cetăţenii care urmăresc ştirile, mi-au mărturisit că unii sunt contrariaţi, alţii amuzaţi de faptul că, întreaga scenă politică este ocupată de aşa zisul raport dintre „putere şi opoziţie. Nu e chiar aşa, a fost de părere o parte, deoarece în ţară sunt patru puteri în stat care trebuie să aibă o bună colaborare şi să apere aceleaşi valori umane. Mai mult, spun cetăţenii, puterea aparţine poporului, adică e „democraţie” care înseamnă „puterea poporului”. Aşadar, „lupta între putere şi opoziţie” ar putea fi cam fals sau prea mult spus, când e vorba despre partidul de guvernământ, adică cel cu cele mai multe voturi şi ceilalţi care au rămas în aşa zisa „opoziţie” (opoziţie de idei, de sentimente, de ambiţii?).  
 
Aşadar, avem patru puteri in stat: Legislativă (Parlametul bicameral) Executivă (Guvernul) Judecătorească (Instituţiile din Justiţie) şi Mass media. Acestea sunt puterile dintr-un stat democratic. Şi niciuna nu deţine puterea absolută, deoarece activitatea se întrepătrunde, teoretic vorbind, având ca scop conducerea societăţii într-un cadrul legal (cu cea mai mare putere de impunere), politic şi adminitrativ, fiind în slujba poporului.  
 
Cea de a patra putere în stat, adică Mass media a suferit o traumatizare în ultimele două decenii, din cauză că, instituţiile din domeniu nu au avut putere de autofinanţare. Ele au fost atrase de politicienii care au urmărit controlul reprezentanţilor mass media, blocând astfel dialogul adecvat dintre mase şi instituţiile publice. Jurnaliştii au jucat un rol important privind educarea publicului, privind cerinţele legislative care au fost în schimbare după revoluţia din 1989 din ţara noastră şi în apărarea democraţiei şi nu a fost necesar alergarea după senzaţional. Noi avem un context politico-economico propriu stadiului de trecere de la o societate comunistă la una democratică şi cel mai mult există de lucru la schimbarea mentalităţilor.  
 
Iureşul creat de efervescenţa “luptei pentru putere” (Care putere? Cea absolută?) a unor personaje politice nu tocmai pozitive, a generat o confuzie şi a dus la un climat mai alterat privind comunicarea atât interumană cât şi la nivel de instituţii politice, afectând mult unitatea societăţii civile. Poate chiar asta a fost ţinta, anihilarea societăţii civile, a adevăratei puteri dintr-un stat liber şi de drept. Istoria este cel mai bun învăţător, spun istoricii. Aşadar, dacă există ambiţii deşarte pentru a parveni, adică “ciocoi noi”, ei reprezintă adevărata “opoziţie” pentru “puterea” incontestată a unui popor, care şi-a scris istoria cu sângele lui şi care, din fericire, s-a educat pe parcusul vremii şi va fi în stare să vegheze pentru un viitor bun pentru urmaşii lui. Nu se poate fi ba “în opoziţie”, ba “la putere”, ignorând total poporul care cere locuri de muncă, stabilitate monetară, corectitudine şi nu certuri şi scandaluri pentru a distrage cu acestea atenţia de la lucrurile importante şi urgente.  
 
Se impune, de asemenea, spun cetăţenii, retragerea din politică a celor cu viaţă imorală, la întoarcerea la adevăratele valori ale poporului nostru. A-ţi iubi familia şi ţara, a fi cinstit, a iubi adevărul şi dreptatea, a avea un caracter demn şi uman nu se poate decât dacă eşti credincios lui Dumnezeu. Altminteri cazi într-o extremă atât religioasă cât şi politică, uitând că “toată puterea” o are doar Dumnezeu prin Fiul Său Domnul Isus Hristos care poate conduce istoria, dând un viitor luminos ţării noastre. Şi asta doar cu o condiţie: să ne întoarcem la El, să acultăm de El, respectând întocmai legile şi poruncile Lui. Altminteri, lasă oamenii în “voia minţii lor păcătoase”, neimplicându-Se. “Doamne, Te rog, arată-Ţi puterea! Ascultă! Dă izbândă!”  
 
Marina GLODICI  
Cluj Napoca  
21 noiembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - DESPRE PUTERILE ÎN STAT / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1422, Anul IV, 22 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!