CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1877 din 20 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

anul BRÂNCUȘI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DE-AR FI TRĂIT DARGUL MEU GORJAN, NEICUȚA COSTACHE BRÂNCUȘI!... 
  
În vechea cetate de scaun - CURTEA DE ARGEȘ, pe 19 Februarie 2016 la Casa de Cultură „GEORGE TOPÂRCEANU” am fost inviat de prof. dr. GEORGE BACIU să țin o conferință despre dragul meu gorjan - neicuța Costache Brîncuși (demiurgul sculpturii moderen), care timp de doi ani a trăit o poveste de iubire (o dragoste cu năbădăi) alături de Măiastra cântecului popular, tânăra Maria Tănase (pe atunci avea 25 de ani) - „Zâna mea cea bună”, adorata sufletului meu, care mi-a spus: „...Vezi, rolul pe care a-i să-l joci ți-l va păstra Dumnezeu”. Sala era arhiplină: profesori, învățători,scriitori, compozitori, slujitori ai artei, cântecului și dansului, și iubitori ai olteanului celebru - Constantin Brâncuși, românul care a dus faima României în lume prin operele sale: Cumințenia pământului, Domnișora Pogany, Cap de copil, Somnul, Masa tăceri, Poarta sărutuluiu, Clumna infinită și nemuritoarea Pasărea Măiastră. Alături de mine a fost scriitorul Paul Adrian Cristescu, un iubitor al celebrului sculptor, care a lansat cartea ”Constantin Brâncuși - eternitatea unui artist de geniu”. În acest volum autorul a strâns într-un buchet minunat... eseurile pe care le-a publiact în Revista „Glasul Iubirii” al cărei fondator este părintele Vasile Marinescu), Cartea a fost apreciată cu elogii de către prof. Constantin Voiculescu (îndrumătorul, corectorul manuscrisului și cel ce a scris o „Prefață” foarte obiectivă. Eu am avut invitată pe micuța artistă Maria Mădălin Lupu (o mare surpriză pentru argeșeni) nimeni alta decât laureata din 2015 la „Festivalului Tinereții” - Ediția a-XI-a de la Mangalia, Secțiunea „FOLCLOR” la care am fost Președintele Comisiei de Jurizare, care (la cei 13 anișori) a impresionat asistența și publicul printr-o interpretare de excepție a unuui potpuriu de melodii îndrăgite, execuate al nai, ocarină, fluier, tâlv și caval. De data aceasta a fost acompaniată la chitară de iubitul ei tată, preotul Bogdan Lupu, un îndrăgostit al folclorului autentic. 
  
Prezentarea cărții mele „NE VEDEM LA PARIS” am făcut-o substituindu-mă în rolul lui Constantin Brâncuși, gorjeanul care o primește pe Maria Tănase în atelierul său din Paris din strada Impasse Ronsin nr. 11 și i-am răspuns la întrebările ei cum am făurit scupturile ce imi-au adus celebritatea, (iar Măriuca ne-a cântt melodii de of și dor din Pestișani și Hobița prn vocea solistei de la Ansamblul „Ciocârlia” al MAI - soprana Rodica Anghelescu. Cântecele „SUS, ÎN DEAL, LA PESTIȘANI” ; „LA BĂLCEȘTII GORJILOR” ; „ÎN POIANA FLORILOR”; „MARIE, TE-AM ÎNDRĂGIT” ; „MARIA TĂNASE SPUNE, IUBEȘTE CÂT EȘTI PE LUME!” și „ÎN GARA STELELOR APRINSE” când cei doi se despart în gara de la Târgu Jiu au plăcut celor prezenți în sală, care au aplaudat cu inimă deschisă, s-au bucurat că au petrecut o după amiază minunată, iar ceel ce-au afalt despre sculptorul Constantin Brâncuși, le vor rămâne în sertarul inimi ca emintiri dragi. Am editat un Album muzical „SUS, ÎN DEAL, LA PESTIȘANI” .Dea semenea am jucat în piesa adaptată pentru televiziune „NE VEDEM LA TÂRGU JIU” sub regia amestrului Viorel Popescu, rolul lui neicuța Costache Brâncuși, iar Rodica Angheelscu i-a dat viață Mariei Tănsase, linck-ul pe care-l atașez, să ascultați cele zece milodii închinate dragilor mei gorjeni Constantin Brâncuși, Maria Tănase.Mulțumesc pe această cale celor care se îngrijesc și promovează acrul cultural la nivel ridicat, proesorului dr. Georeg baciu, conducerii Casei ed Cultură „George Topârceanu”, directorului Bibliotecii Centrale CURTEA D ARGEȘ, dul Ghiță Marian și nu în ultimul rând spectatorilor și dragei emle invitate Maria Mădălina Lupu pe acre o așteptăm la Mangalia în concertul vedetelor... 
  
Accesați pe Google: Ne vedem la Targu-Jiu 
  
https://www.youtube.com/watch?v=97LNuzjsb2s 
  
Vedeți pagina mea de Facebook -Voican Marin 
  
Referinţă Bibliografică:
anul BRÂNCUȘI / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1877, Anul VI, 20 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!