CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1852 din 26 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

S.P A I M A....
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S P A I M A... 
  
Vă invit să vedeți filmulețul de pe pagina mea de pe FACEBOOK (Voican Marin Ghioroiu) 
  
Ajutați o biată femeie să care cosciugul cu „rămășițele” soțului iubit! 
  
Eram copil. Abia împlinisem șapte ani pe 1 Aprilie, iar bunica Elena care mă iubea ca pe ochii din cap m-a dus la bâlci ca să-mi cumpere hăinuțe și lucrușoare (tăbliță de ardezie, condei pentru scris, trăistuță brodată, etc.) pentru școală, fiindcă în toamnă îmi spunea zâmbind: „Nu mai e mult până la toamnă și ai s-o iei de coadă, copilu meu drag; gata cu joaca toată ziulica! Trebuie să înveți să scrii și să citești..) 
  
Soarele se afla la chindie, iar mie nu prea-mi ardea să părăsesc bâlciul unde am văzut tot felul de jocuri la tarabele artiștilor ambulanși, jucării de toate felurile, instrumente muzuicale și câte și maui cîte. M-am dat în caruselul pentru copii, am mâncat înghețată la pahar, bomboane (halvițe răsucite) colorate de-mi luau ochii, am băut bragă, și tot o rugam pe bunica să mai stăm... numai puțin, dar cu chiu cu vai, sărăcuța de ea, a reușit să mă ia de mână și să o luăm peste deal, pe lângă moara lui Tălică, ca în o jumătate de oră să fim pe drumul de întorcere (Bălcești-Ghioroiu, cale de 13 kilometri pînă la Monumentul Eroilor). Culmea, parcă era un făcut, nimeni n-a oprit să ne ia și pe noi, ori nu aveau locuri în care, sau se grăbeau și nu luau în seamă semnele bunicii Elena. Când am ajuns în satul Ulicioiu, a trecut o mașină (un hârb de Molotov) care scotea un fum înecăcios, și la vreo zece metri a frînat și și ne-a zis ca să urcăm în camion. Bunica s-a urcat pe scara mașinii și când a privit în camion, dar a coborât foarte speriată și i-a zis șoferului: 
  
- Mitrică, lasă că merg pe jos, că e destul de frumos. 
  
- Cum vrei, gagă Elena, și a plecat în câteva secunde, iar eu am început să mă smiorcăi și să-i spun: 
  
- De ce n-ai vrut să mergem cu mașina? Mă dor picioarele!... 
  
- Copilul meu, nu era bine să mergem lângă un mort... 
  
- Ce mort!... ce mort?... N-am văzut niciun mort!... am ținut-o pe-a mea câteva minute bune, ba mai mult m-am așezat pe o bornă kilometrică și strigam cât mă țineau boșogii, că nu mai merg acasă, stau la „ia-mă nene!” 
  
- Copilul bunicăi, drag, în mașină era un tron (coșciug) și nu e bine ca tu să stai lângă un mort. Mai de voia, mai de ruga bunicii... am început să merg de-mi sfârâiau călcâiele, fiindcă soarele cobora foarte repede spre scăpătat și nu voiam să ne apuce noaptea pe drum. După vreo jumătate de oră câțiva nori și-au scuturat aripile și o ploicică călduță, de vară, m-a răcorit în creștet. Când am ajuns aproape de câmpul Imileascăi, observ mașia (Molotovul) oprită pe marginea drumului, că mi-am zis în gând: „Te-am ajuns nea Mitrică, ce credeai că...” dar am amțit de spaimă, că o mulțime de oameni se agitau în jurul ei, iar o femeie mai în vârstă, țața Leana Popii își zmulgea părul din cap și blestema de ziceai, ce e aia, Doamne!? 
  
- Să se aleagă praful de tine, Mitrică! Îmi omorâși omul. Ce mă fac?! Aoleou!!!... 
  
* * * 
  
Ce se întâmplase de fapt? 
  
Mitică Drăgulete, șofer la sonde, duminica venea acasă, la Poienari, cu Molotovul, iar Luni diminneața pleca la Melinești. Socru-său, care avea peste 80 de ani, l-a rugat să-i ia din târgul Bălceștilor (care se ținea în Valea Otetelișului) un (tron) coșciug, că luat la ocazie... e mai ieftin, iar când o fi să dea mâna cu sfântul Petru să aibă totul pregătit și să nu le mai facă necazuri la copii. Zis și făcut, a cumpărat coșciugul, l-a urcat în caroserie, iar pe drum a mai luat trei călători în cabină. 
  
Cred că n-ați uitat ce scandal am făcut că nu a vrut bunica Elena să mă lase ca să merg cu nea Mitrică? Pe drum, nea Mitrică a luat pe Nae Ciripel, un țigan de-ai lui Pascu, care era cioban la oi. Când a-nceput să dea bura de ploaie, Ciripel s-a băgat în (tron) și a tras capacul peste el. După un kilometru, a luat-o și pe Leana Popii și pe bărbatu-său, Ionel Codreanu. Oamenii s-au așezat pe niște saci în care avea lucernă pentru cai. Când ieșeau din satul Fierăști, aproape de câmpul Imileascăi, Ciripel scoate mâna afară din tron și întreabă: 
  
- Mai plouă, vericule? 
  
Ionel Codreanu, zăpăcit cum era și de băutura ce i se utrcase la cap (vânduse un porc și făcuse cinste la cel care-l adusese cu căruța la bâlci și, în loc să se întoarcă acasă, a mai zăbovit prin târgul de vite că voia să cumpere o vacă; mai avea el ceva bani puși deoparte) a sărit peste oblonul mașinii și i-au rămas creierii înșirați pe șosea. 
  
De unde se spune în popor: „Glumă, glumă... dar nu-i bună.Te ferească Dumnezeu de ceasul rău! 
  
Referinţă Bibliografică:
S.P A I M A.... / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1852, Anul VI, 26 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!