CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1823 din 28 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

ÎN MEORIAM ION SMEDESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MEMORIAM ION SLEDESCU 
  
Accesați 
  
https://youtu.be/9XVcaLkuYTI 
  
FLACĂRĂ VIE PENTRU GENERA]IILE VIITORE 
  
Ion Smedescu s-a născut 16.X.1934. Fiu al comunei Cernişoara din Judeţul Vâlcea a pornit în viaţă cu dorinţa de-a învăţa şi să-şi ajute familia, fiind cel mai mare dintre cei zece copii. Drumul parcurs este presărat cu succese obţinute cu foarte mari eforturi. A fost pătruns de dorinţă fierbinte a românului care-şi iubeşte glia strămoşească, limba, portul şi tradiţiile... având dorinţa nestrămutată de-a făuri pentru tinerele generaţii Universitatea – altar sfânt de pomenire pentru ştiinţă şi cultură. Fiind cunoscut de săteni şi de colegi ca (argintu’ viu), iubitor de carte şi de semeni, pot să-l definesc o „flacără vie pentru generaţiile viitoare”, fiindcă o viaţă întreagă a luptat pentru o idee, un vis pe care şi l-a împlinit cu mari eforturi şi sacrificii. Minunatul OM de înaltă omenie, ajungând după ani şi ani de trudă... Rectorul Universităţii Româno-Americane, profesorul uniuversitar doctor ION SMEDESCU ne uimeşte cu câtă tenacitate şi-a urmat visul său de-a face totul pentru tinerii studioşi, fiind alături de ei cu vorba înţeleaptă şi cu fapta. Când în ziua înmorată de 6.X.2008, iubitul dascăl a păşit spre lumea celestă, eternitatea i-a întins mâna ca unui bun creştin, iar eu am reuşit să-i aduc omagiu, cu ochii înlăcrimaţi, dargului meu vâlcean care în 2002 scria în cartea mea „FLOWER CROWNS FOR THE EROES – Cununi de flori pentru eroi” – dedicată evenimentelor petrecute la 11 Septembrie 2001 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, că: „Este timpul să fim mai aproape unii de alţii, să ne iubim semenii şi ori de câte ori avem timp liber să ne întoarcem la poezie, fiindcă prin ea sufletele noastre devin mai sensibile, în ea găsim armonia cuvântului, liniştea de care avem nevoie să ne aduce aminte ca să veghem la libertatea noastră şi să nu-i uităm pe aceşti eroi, să spunem STOP!... terorismului!” 
  
Viaţa, Dumnezeu când ne-a dat, 
  
Pământu-ntreg ne-a dăruit, 
  
Şi ura neagră-a alungat... 
  
Prin jertfa Lui ne-a mântuit. 
  
Atâţia tineri, colegi, prieteni, oameni care-l cunoscuseră de-a lungul vremii ascultau cu pioşenie ruga mea: „Dumnezeul nostru bun!... opreşte pentru o clipă TIMPUL şi priveşte ce a realizat Rectorul Ion Smedescu, cel care a fost o minte strălucită, un luptător neobosit, ctitorul minunatei Universităţi Româno-Americane, catedrală de învăţătură şi cultură, loc sfinţit unde va arde fără întrerupere flacăra vie a spiritului şi iubirii lui pentru generaţiile viitoare. Ascultă şoaptele râului Cerna, Olteţului, Jiului şi Oltului, undele tremurânde, mărgăritare de nestemate în picuri tumultoase care-şi plâng fiul iubit al Olteniei. Doamne, fi bun şi ascultă şi cântecele acestor studenţi minunaţi, care-i ofereă omagiu şi recunoştinţă pentru tot ce-a făcut în folosul lor. 
  
Pentru noi, prof. ION SMEDESCU va rămâne o amintire vie, un exemplu de urmat, fiind omul care nu a precupeţit nici timp, nici bani pentru binele celor mulţi, datorie sfântă pentru urmaşi de-a păstra ce-a construit cu mintea şi sufletul şi a duce pe mai departe gândurile şi ideiile sale întru luminarea neamului. Din sferele cereşti, unde se află, ochiul său vizionar va privi la noi, cei care-i ducem pe mai departe opera. Prin munca noastră, de acum înainte, avem credinţa că-i vom îndeplini dorinţa de-a arăta lumii întregi că acest colectiv de profesori şi studenţi ai Universităţii Româno-Americane sunt demni urmaşi ai celui care ne-a fost părinte spiritual, prof. univ. dd Rectorul Ion Smedescu.” 
  
Fiindcă eternitatea i-a conferit un loc de cinste renumitului prof. univ. dr. ION SMEDESU, Recrorul Universităţii Româno-americană, voi aminti câteva fraze din cuvântarea memorabilă pe care a rostit-o la festivitatea desfăşuratî cu ocazia deschiderii anului universitar 2000 - 2001: 
  
"Ţelul nostru este nu numai să cultivăm inteligenţe, pregătind specialişti de care are nevoie societatea, ci şi acela de-a modela caractere, fără de care nu ne putem integra în elita ţărilor civilizate", obiectiv atins în timpul vieţii dumnealui, şi totodată ţel al celor care slujesc în această instituţie de învăţământ superior, ca prin muncă, dăruire şi patriotism să se situeze în permanenţă în rândul celor mai buni. 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎN MEORIAM ION SMEDESCU / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1823, Anul V, 28 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!