CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Cantec >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1723 din 19 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

4. GRĂDINA RAIULUI FOLCLORIC

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
4. GRĂDINA RAIULUI FOLCLORIC   
  
Primul meu institut muzical în care am studiat a fost „Cârciumioara fermecată” a tatălui meu Ilie Voican (în Bălceşti de Vâlcea, pe malul Olteţului), cârciumioara fermecată de altădată, pe care aş numi-o „MICUL ATENEU” al ţăranului român, unde am ascultat pe cei mai minunaţi instrumentişti şi rapsozi ai cântecului popular. Ei mi-au trezit în suflet dragostea pentru muzică şi poezie. Doamne, cântau cu atâta farmec şi măiestrie… că nu-mi venea să mai plec acasă. Astăzi, din ce în ce mai rar, se mai aud asemenea zei neîncoronaţi, tot mai puţini sunt cei care păşesc prin „Grădina Raiului Folcloric” – păstrând smerenia şi dragostea slujitorului pentru frumos şi tradiţia populară. Acelor oameni minunaţi le datorez totul şi le aduc prinos de recunoştinţă pentru dragostea ce mi-au trezit-o în suflet, să iubesc muzica adevărată, autentică, să beau din izvorul nesecat al dorului, să culeg florile miresmate ale iubirii care au fost cultivate de grădinari pricepuţi şi cu mult har dumnezeiesc. Din pleiada acestor dascăli ai mei îmi amintesc cu nețărmurită recunoştinţă de următorii: renumitul violonist Gică Chirea, Ioniţă şi Gheorghe Triculescu, Marin Tănăsoiu a cărui vioară avea o goarnă strălucitoare din alamă, Gheorghe şi Mitică Zamfir, fraţii Coliţă (Gheorghe, Mitică şi Ilie), Gogu lui Cirică din Poienari, familia Pascu (Gica, Vasile şi Costică). Tot în acea perioadă am avut prilejul să cunosc pe cele două mari doamne ale cântecului popular, Maria Tănase şi Maria Lătăreţu (tanti Mariţa) de care mă leagă cele mai fericite momente din viaţa mea (Tata venise la București și lucra ca ospătar la restaurantul Calu Bălan, apoi cel de la Gara de Nord) şi o spun din tot sufletul: acestor zeiţe trebuie să mă închin, cât voi trăi, cu smerenie şi credinţă, mi-au fost adevăraţii mei dascăli în a-nţelege şi iubi muzica populară. Le-am compus melodii cu-o nepreţuită dragoste şi veneraţie. Când am început să scriu aceste melodii, auzeam vocea de înger a mamei Elisaveta (Neta), care-mi fredona cu glasul ei fermecat ritmuri duioase ce păstrau în ele căldura unui suflet minunat, fiindu-mi un îndemn real de-a nu lăsa uitate florile melosului vâlcean și gorjenesc, adevărate nestemate ale cântecului oltenesc.  
  
Accesați:  
LUNĂ, ZÂNA MEA CEA BUNĂ  
50. 003 - Luna, zana mea cea buna - Muzică - Trilulilu  
www.trilulilu.ro/muzica-populara/003-luna-zana-mea-cea-buna  
  
LA FÂNTĂNĂ  
47. Rodica Anghelescu - La fantana - Muzică - Trilulilu  
www.trilulilu.ro/muzica-populara/rodica-anghelescu-la-fantana-1  
  
LA FÂNTÂNA DE LA DEALU 9CÂNTĂ M.V.GHIOROIU)  
http://www.trilulilu.ro/muzica-populara/19-la-fantana-de-la-dealu-canta-m-v-ghioroiu#ref=cauta 
Referinţă Bibliografică:
4. GRĂDINA RAIULUI FOLCLORIC / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1723, Anul V, 19 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!