CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1671 din 29 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

ARGEȘULE, PLAI DE DOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ARGEȘULE, PLAIUL MEU IUBIT!... 
  
Maia Madalina Lupu 
  
Înrtr-o atmosferă entuziastă, pe 28 Iunie, FESTIVALUL TINEREȚII (a XI-a Ediție - Mangalia 2015), după șase seri de cântec și voie bună, la spectacolul de gală „Secțiunea FOLCLOR” - în fața unui public iubitor de muzică populară (care ne-a onorat seară de seară cu aplauze la scenă deschisă), a avut loc decernarea Trofeului de către Președintele juriului, scriitorul-compozitor Marin Voican-Ghioroiu, unei tinere argeșence - Lupu Maia Madalina (având vârsta de zece anișori) ce a impresionat în mod plăcut (printr-o interpretare de excepție la fluier, ocarină, tâlv, caval și nai) auditoriul și comisia de specialitate. 
  
Această mică prințesă a plaiului argeșan a venit îmbrăcată într-un splendid costum popular autentic (specific Văii Topologului): şorţ negru cu dantele, vestă cusută cu fir de mătase pe pânză de in topit, având motive geometrice şi florale, broderie reealizată cu măiestrie, (o adevărată artă... păstrată de români în „lada de zestre„ - (odoare neprețuite din panoplia sufletului iubitor de frumos al țăranului muscelean), ie de o frumuseţe rară, lucrată de către străbunica (mama bunicului ei), cu o vechime de peste o sută de ani, brîu țesut în patru ițe, pe care străluceau cele trei culori ale drapelului național (roșu, galben, și albastru), iar în mânuțele ei fine ținea naiul inițiatic, instrumentul (syrnx*) la care a cântat zeităților din Olimp... legendarul zeu Pan. 
  
Când a primit Trofeul Festivalului (încununare prestigioasă a unei activități rodnice ce o desfășoară din fragedă copilărie pe scena muzicii populare instrumentale dar și vocale), în ochii ei fermecători, melancolici... au apărut bobițe de mărgăritar. O cuprinsese emoția. Succesul se plătește de cele mai multe ori cu lacrimile bucuriei. 
  
În timp ce spuneam spectatorilor și telespectatorilor câteva date biografice ale micuței artiste, Maia Madalina Lupu născută în in comuna Tigveni, satul Bârseștii de Jos (la 40 de km distanță de Munții Negoiului), elevă în clasa a IV-a, membră permanentă a Școlii Populare de Arte din Pitești, Secțiunea „Nai” la clasa profesorului Ionuț Cîrstea (fost student al celebrului maestru Gheorghe Zamfir), își pregătea măsuța cu cele cinci instrumente (nai, fluier, caval, ocarină, tâlv). 
  
Maia Madalina Lupu a participat la numeroase festivaluri, concursuri, posturi de radio și televiziune, obținând premii importante, precum: 
  
În 2014, la Festivalul „Sus pe Arges la Izvoare”, s-a clasat pe Locul I, sectiune „Nai pe grup” , iar în 2015 - obține Locul I la Concursul National „Campionii Bucuriei”- Argesis” ; Locul I „Mugurii Folclorului Argesean” și Trofeul „Laudatio pentru dascali”. 
  
Când a început să cânte (după un scurt ropot de aplauze), s-a lăsat o liniște deplină. Luna privea din înălțimea cerului la o viitoare stea ce se va înălța pe firmamentul muzicii populare românești și numele ei de Maria Mădălina Lupu va devini renume. Valurile mării, care scăldau unduitoare scena plutitoare, fredonau pe ritmul melodiilor ce se înălțau ca albatroșii libertății și ascultau cum se întreceau (în dulci dulci armonii) briza mării cu trilurile fermecate ce ieșeau din tuburile naiului. Vânul cel bătut de gânduri... ne răcorea fețele, iar Sarba lu' Fanica Luca (cântată la la nai) ne încălzea sufletele. A fost un adevărat triumf instrumental, iar apoi ne-a delectat (fluier, caval, tâlv) cu Sârba Cimpoierilor și câteva hore. Nu pot să închei acest portret muzica-literar fără să arăt că în „Grădina Raiului Folcloric” , alături de Maria Mădălina Lupu, au mai fost flori care bat cu suces la poarta afirmării, exp: Georgiana Monete - Locul I, (o voce de excepție, un stil pur gorjenesc, interpretare superbă, prezență scenică deosebită), Elena Simoiu (un vlăstar crescut pe Ialomița, care încântă cu vocea ei, clopoțel de argint, pe ibitorii de muzică bună) s-a clasat pe Locu lI și Diplomă de ecelență, pentru cel mai frumos costum popular. 
  
Juriul, format din Marin Voican-Ghioroiu - scriitor-compozitor, Președinte, Viorel Gavrilă - vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, copozitoarea prof. Viorela Filip, membră a UCMR, soprana Rodica Anghelescu - solistă la Ansamblul Ciocârliua al MAI și colaborator permanent a Operei Comice pentru Copii, compozitor prof. Viorel Covaci, soprana prof. Anca Pârjol, prof. Traian Broscă, solistul italian Carlo Cori și Directorul general al Festivalului, domnul Viorel Stoica, nu a avut o sarcină ușoară ca să stabilească ierarhia valorilor, fiindcă anul acesta au fost concurenți buni și foarte buni, cu care ne mândrim, fiindcă în viitorul apropiat ei sunt generația care ne va înlocui. 
  
Premiile câștigate au fost câte o bicicletă, iar câștigătorul Trofeului și locul I vor beneficia de-o excursie la Palatul Parlamentului European. 
  
Aș dori să fac un apel la toți dascălii din școlile generale și licee, să sprijine tinerii iubesc muzica populară, ca să participe la concursuri, festivaluri, emisiuni de radio și TV, fiindcă numai printr-o muncă susținută, cu pasiune, roadele muncii se culeg pe scenă, scena artistic - miraj și dorințe împlinite. Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Daria’s și Manifest Events, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia și Fanomania. 
  
Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală Daria's și Manifest Events, în parteneriat cu Primă=ria Municiopiului Mangalia și Fanomania. 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu. 
  
Referinţă Bibliografică:
ARGEȘULE, PLAI DE DOR / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1671, Anul V, 29 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!