CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1484 din 23 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

DOR DE EMINESCU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DOR DE EMINESCU 
  
15 Ianuarie 2015, Ziua Națională a Culturii, când se împlinesc 165 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești - MIHAI EMINESCU, la Muzedul Satului „Dimitrie Gusti” am avut imensa bucurie să-mi lansez cartea „Doina de jale, Gheorghe Zamfir preamărind pe Eminescu„ apărută în Editura Muzicală și C.D.-ul „Doina nemuritoare și prietenii săi”, manifestare culturală de înaltă ținută artistică, organizată de stimata d-nă prof. univ. dr. Paula Popoiu, director general al muzeului și a d-nei dr. Lia Cosma, la care și-au dat concursul actrițele Tamara Crețulescu, Cristiuna Deleanu, Doina Ghițescu, Cornelia Tihon și actorii Eugen Cristea și Nae Alexandru de la Teatrul de estradă Constantin Tănase. 
  
Soprana de coluratură Rosdica Anghelescu a deschis spectacolul cu „RUGĂCIUNE” - versuri Mihai Eminescu, muzica Eugen Cuteanu și „AVE MARIA”- compozitor inegalabilul naist Gheorghe Zamfir, omagiu fierbinte adus demiurgului poeziei fără seamăn, Voievodul Limbii Române, Mihai Eminescu. 
  
La prezentarea cărții de către d-na dr. Lia Cosma, am făcut cunoscută (publicului spectator prezent în sală) personalitatea maestrului Gheorghe Zamfir, artistul cel mai titrat român de pe mapamond cu peste 500 de milioane de discuri vândute, 300 lucrări simfonice, prelucrări, muzică plopulară, cel care a cântat în cele mai mari săli de concerte (pe toate cele cinci continente, timp de peste patruzeci de ani); fiind credincios întru Domnu' - a fost primit de Papa Ioan al II-lea să aducă ofrandă Mântuitorului IISUS CRISTOS, interpretând „AVE MARIA” în Capela SIXTINĂ. 
  
În carte am reliefat confesiunea mea de credință ca truditor neostenit al condeiului în slujba minunatei muzici populare: ”Doina, creaţie magnifică a poporului român („Doina zic, doina suspin, tot cu doina mă mai ţin...”), izvorâtă din patimă şi dor nestins, iubire, speranţă, rugă, deznădejde, bocet disperat, credinţă în nemurirea sufletului, alean şi mângâiere pentru părinţii care-şi trimit fiii la război; chemare către divinitate să-i aducă pe cei ce au plecat în lumea umbrelor; renunţare la cele pământeşti, care-s lucruri deşarte) dar, în acelaşi timp, doina este şi prietena nedespărţită a eroului popular, haiducul din poveştile nemuritoare pe care le ascultam, toamna târziu, de la rapsozii vestiţi ai satului, când stăteam la dogoarea focului (de sub cazanul de ţuică) şi coceam porumbi cu lapte”. 
  
În poemul „LUI EMINESCU” pe care l-a recitat actrița Doina Ghițescu, voi aminti doar câteva versuri ce mi-au înrâurit întreaga viață: „Drag poet, iubit părinte,/ De când în lume ai plecat.../Cu dor în suflet ne-ai lăsdat/ Am rămas ca și-nainte.../ Cu speranțe ne-mplinite”. 
  
Ce final!... maestrul Gheorghe Zamfir a lăcrimat cu naiul sfânt, cel vrăjit şi dumnezeit... cântându-ne magnifica creaţie „Doina de jale; un adevărat zeu Pan al zilelor noastre, care ne-a făcut să înțelegem pe deplin vorbele și trăirile sale: „DOINA, regină peste regine, mi-a fost ca o bună MAMĂ în toţi anii de pribegie... petrecuţi în străinătate, când am vărsat o fântână de lacrimi amare, dar am trăit cu trupul şi sufletul tot în plaiul patriei, alături de românii mei dragi. Doar Ea m-a sfătuit să nu-mi pierd credinţa în puterea Mântuitorului nostru IISUS CRISTOS, să lupt cu toată puterea fiinţei şi a minţii mele ca Adevărul să fie scos din apele murdare în care-l îngropaseră fariseii comunişti, să dau omenirii nestemate din folclorul nostru şi să nu preget niciodată în a curăţi Grădina Maicii Domnului de buruienile răului.” 
  
Doina „TRISTEȚE, MÂNCA-TE-AR CORBII” (din albumul muzical „DOINA NEMURITOARE ȘI PRIETENII SĂI” pe care am închinat-o măicuței Elisabeta Zamfir, cea care a plâns izvoare de lacrimi pentru fiul iubit, GIGI (fiind în exil peste 18 ani) este interpretată de Rodica Anghelescu, omagiu fierbinte MAMEI... cea mai iubuită ființă de pe pământ. 
  
Pot să afirm cu inima deschisă, ca fiu al părintelui spiritual Mihai Eminescu, că acest spectacol a fost un triumf al maestrului, un adevărat regal... răsplătit cu o furtună de aplauze şi ovaţii, fiindcă în acel moment crucial...„Doina de jale” însoţită de bunul ei tată, Gheorghe Zamfir, s-a ridicat la ceruri pentru dumnezeirea neamului, alături de Luceafărul nemuritor, Mihai Eminescu. 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu 
  
Referinţă Bibliografică:
DOR DE EMINESCU / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1484, Anul V, 23 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!