CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Vremuri >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1351 din 12 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

LĂUTAR CU PLETE DALBE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LĂUTAR CU PLETE DALBE
  
  
- Lăutar cu plete dalbe, tot mai tânăr îmi apari;   
Dacă berea curge-n halbe la Matilda-n Grădinari.   
Când mă uit în sânul ei, tu mă urmăreşti, ţigane?   
Din arcuş îţi ies scânteii, iar pe faţă ai broboane…   
  
Văd în ochii tăi săgeţi: mă urăşti, ce e cu tine!...   
Înţeleg să mi-o admiri, dar nu văd ce ai cu mine?   
- Pe Matilda ce-o-iubeşti, am avut-o ca nevastă;   
Boierule, de-o răpeşti, mă arunc de la fereastră!   
  
Am pierdut-o într-o noapte: un pariu nenorocit...   
Iar crâşmarul, măi nepoate, zarurile-a măsluit.   
- Hei scripcare, nu mai cânţi! Nu de asta te plătesc?   
Dacă iar mă scoţi din minţi, jur: de tine mă lipsesc!   
  
A venit spre noi, Matilda, faţa-n flăcări îi ardea...   
Bietul om plângea pe scripcă şi din gură îngâna:   
- Cine-n lume-i blestemat, nu trăieşte, chinuieşte:   
O copilă am lăsat, Dumnezeu mă pedepseşte!...   
  
Chinului n-am rezistat, şi-am plecat în lumea largă...   
Pe Matilda am lăsat: sufeream că mi-a fost dragă!   
Pe scripcar nu l-am uitat, îmi apare-n gând mereu...   
Soartă, ştiu, m-ai blestemat să sufăr de dor şi eu.   
  
POVESTEA LUI PRICHINDEL ŞI A MATILDEI   
Această poveste, destul de tristă, s-a petrecut în urmă cu peste 80 de ani în zona Văcăreştilor, GRĂDINARI, sub Dealul Piscului (locul unde în 1913 a văzut lumina zilei măiastra cântecului popular, MARIA TĂNASE), într-o cârciumă care purta numele „LA MANDRAVELA” (unde se distrau şuţii, geambaşii, chrigii, negustorii, etc. din romanul „GROAPA” de Eugen Barbu. Aici cânta Prichindel la scripcă, iar Matilda servea la masă clienţii. Crâşmarul Gheorghe Dinescu l-a provocat la o partidă de zaruri pe soţul Matildei, care era ciupit bine de aburii băuturii, şi i-a luat nevasta. La „un pariu nenorocit” şi-a pierdut nevasta, pe Matilda, care l-a rugat pe „conu GICU” să-l lase pe scripcarul Prichindel (ca pedeapsă pentru nesăbuinşa lui ) ca   
să cânte în crâşmă. Cred că aveam în jur de 6 anişori când tata, ILIE VOICAN, mi l-a arătat în crâşmă pe nenea Prichindel care albise şi semăna izbitor de mult (cei care-şi aduc aminte de un mare maestru al fluierului şi cavalului) nene Marin Chisăr, şi tot cam pe atunci mi-a spus adevărta tragedie pe care o trăia Prichindel. Matilda se iubea cu un avocăţel pe care-l strigau muşterii „Gargară” (se dădea scriitor), dar când a auzit că Matilda a fost soţia lui Prichindel... n-a mai călcat prin locul blestemat. Îmi pare rău că nu am văzut-o pe Matilda, care probabil se retrăsese din activitate şi nu mai muncea la crâşma conului Gicu, fiindcă de foarte multe ori treceam prin faţa cârciumioarei, când mergeam în Grădinari la nenea ION COANDĂ, tatăl mariei Tănase; vezi Maria Tăpnase spune: iubeşte cât eşti pe lume!” Sper ca această (romanţă ce va fi cântată de baritonul Emil Matei la Crizantema de Aur de la Târgovişte, să se bucure de suces şi să le amintească iubitorilor de romanţe cum se distrau şi sufereau din iubire înaintaşii noştri. Scriitor-compozitor marin Voican-Ghioroiu.   
Referinţă Bibliografică:
LĂUTAR CU PLETE DALBE / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1351, Anul IV, 12 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!