CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1346 din 07 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Marin VOICAN-GHIOROIU - TINEREŢEA, FLOAREA MIRESMATĂ A VIEŢII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe scena „FanRomania” din Mangalia, în perioada 11-17 August 2014 a avut loc „Festivalul TINEREŢII” de muzică uşoară şi populară, Ediţiea X-a, organizat de Asociaţia Culturală Daria'S (Dr. General Viorel Stoica) în parteneriat cu Municipiul Mangalia, la care au participat concurenţi din toate regiunile ţării, la următoarele trei categorii de vârstă (6-9; 10-14, 15-25 ani).  
 
Şi de data aceasta, la Secţiunea „Muzică uşoară” am fost plăcut surprins de nivelul prestaţiei concurenţilor. Am ascultat voci bune şi foarte bune. Nivelul calitativ al festivalului a crescut în mod vizibil de la an la an prin prezentarea de către concurenţi a unui repertoriu minuţios ales (în raport cu vârsta şi aptitudinile muzical-artistice ale fiecăruia), piese valoroase din muzica internaţională cât şi din cea autohtonă (majoritatea devenite şlagăre cu largă audienţă la publicul ascultător). În gala de premiere a cântat soprana Rodica Anghelescu: „Summer time” (George Gershwin), „Con Te partiro” (Andrea Bocelli), „Paroles, paroles” (Dalida) şi „Copacul” (Jolth Kerestely), cucerind publicul spectator cu o voce superbă şi prezenţă scenică de excepţie.  
 
La Secţiunea „Muzica Uşoară” o impresie deosebită au lăsat Iolanda Ulmeţeanu, câştigătoarea Trofeului „Festivalul Tinereţii” (studentă în anul II la Universitatea „Ovidius” - Constanţa, Facultatea de Istorie şi Ştiinte Politice, specializarea - Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, care a cântat „Prin ochii tăi pot visa" - aparţinând compozitorului Cristian Faur, text - Dana Dorin (fiind posesoarea unei voci cultivate de soprană lirică, cu triluri minunate de privighetoare); Alina Dragomir - Premiul I (instructor la Şcoala de Artă Populară, Constanţa) cu piesa „Nu-mi ucide sufletul” care aparţine maestrului Jolth Kerestely, text Roxana Popescu; Andreea Petricean Francisca - Premiul II, a excelat în acute de mare virtuozitate interpretând o piesă de mare dificultate „I Will Always Love You” a regretatei Whitney Houston, compozitor şi textier Dolly Parton.  
 
La Secţiunea „Muzică populară” am avut prilejul să admir tinere talente care s-au întrecut la interpretarea unor melodii minunate, culese din mirifica „Grădină a Raiului Folcloric Românesc”. Dăruirea cu care au cântat aceşti viitori artişti ai scenei lirice, îmbrăcaţi în splendide costume populare autentice (unele cu vechime de pestre 100 de ani) moştenite din „Lada de zestre” a străbunilor... au impresionat în mod foarte plăcut spectatorii (locanici şi turişti). În cele două seri de audiere a cântecelor populare (vocal şi instrumental - doine, hore, sârbe, bătute) a excelat doina (creaţie magnifică a poporului român!) „Doina zic, doina suspin, tot cu doina mă mai ţin” - izvorâtă din patimă şi dor nestins, iubire, speranţă, dragoste, rugă, deznădejde, bocet disperat, credinţă în nemurirea sufletului, alean şi mângâiere pentru părinţii care-şi trimit fiii la armată sau în război, alături de cântecele în ritm de hore şi sârbe.  
 
La Secţiunea „Muzică Populară”, de data aceasta, Ediţia a X-a, cu nota zece, Trofeul Festivalului a fost câştigat de interpreta Alexandra Panaete de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” - Buzau, clasa a X-a, cu doina ,,Vară, vară... primăvară" şi melodia ,,Mai lin, dorule,mai lin", Premiul I - Iulian Ştefan Pavel - elev la anul III, Şcoala Populară de Arte Buzău, care a cântat doina „Drumu-i lung, pe el ma duc” şi o melodie superbă din zona Siriului - „Cărăruie, cărăruie”, Premiul II - Daiana Ivaşcu, clasa XI-a , Bucovina, a căntat „Doruri multe sunt pe lume” şi instrumental (la drâmbă) „Huţulca”. În gală a cântat Rodica Ioniţă Grosu, care a câştigat Premiul I la Secţiunea ”Rapsozi”.  
 
În toate serile (când s-a cântat muzică uşoară şi populară) cu participarea unor ansambluri de dansuri de Mioveni de Argeş - locul I, Bustuchin de Gorj - locul II şi Iveşti de Iaşi, impresionâd prin prezenţa scenică, costume foarte frumoase şi graţie desăvârşită, alături de Fluiereaşii din Dobroteşti - Telorman şi rapsozi (cu vârste între 35 - 7o ani) Vasile Anastase Topa, Iancu Mataranga (aromâni), Rodica Ioniţă Grosu, etc. publicul spectator (localnici şi turişti, în medie cam 5000 de persoane) a răsplătit cu aplauze la secnă deschisă prestaţia artiştilor amatori.  
 
Jiuriul format din prof. drd. Traian Broască, şef la Secţiunea „Muzică Uşoară”, compozitorul Jolth Kerestely, artista Rodica Anghelescu, şef Secţiunea „Muzică Populară”, compozitor prof. Viorel Covaci, subsemnatul, scriitor-compozitor Marin Voican Ghioroiu şi preşedintele festivalului - Viorel Stoica, au avut o sarcină de mare responsabilitate, ţinând seama de diversitatea repertoriului prezentat în serile de concurs de către cântăreţi, dansatori, rapsozi, instrumentişti care au dovedit talent, dragoste şi dăruire totală pentru a mulţumi un public spectator entuziast dar şi exigent, fiindcă în staţiunea turistică Mangalia au loc cele mai prestigioase manifestări culturale de muzică, dans, divertisment, concerte de fanfară.  
 
„Tinereţea, floarea miresmată a vieţii”, este darul cel mai de preţ pe care ni-l face o singură dată bunul Dumnezeu şi, de aceea, ori de câte ori am ocazia să ascult şi să văd tineri care cântă, dansează şi sunt fericiţi când se află pe scenă, gânul mă poartă cu zeci de ani în urmă când eram la fel ca ei, dornic să transmit sentimentele de dor celor care mă priveau şi fredonau melodiile mele; obişnuinţă şi apoi profesie de-a străbate ţara în lung şi-n lat alături de prietenii mei Viorel Covaci, Jolt Kerestely, Viorel Stoica, Mariana Stănescu, Rodica Anghelescu ş.a. pentru preselecţia tinerelor talente, care au participat la Festivalul Tinereţii, la Costineşti, Jupiter şi în acest an, la Mangalia.  
 
Închei articolul meu cu urarea: „MULŢI ANI FESTIVALULUI TINEREŢII!”  
 
---------------------------------------  
Marin VOICAN-GHIOROIU  
scritor-compozitor  
Bucureşti  
august 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marin VOICAN-GHIOROIU - TINEREŢEA, FLOAREA MIRESMATĂ A VIEŢII / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1346, Anul IV, 07 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!