AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditare >  


Autor: Marin Mihalache         Publicat în: Ediţia nr. 2270 din 19 martie 2017        Toate Articolele Autorului

TEOLOGUMENA - DESPRE VOALUL LUI ISIS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
• Limba poetică, imaginea artistică, metafora, sunt visele frumoase ale unei lumi „ce gândea în basme şi vorbea în poezii” acum pe cale de dispariţie. Au rămas ici colo doar scheleții ideilor, insectar de fluturi uscaţi şi veştezi care încearcă să-şi ia zborul din vitrinele de muzeu, să-şi scuture aripile de praful vetust al istoriei şi să-şi picteze straiele de împrumut în culorile de sepie ale gândirii seculare, desacralizate. Lipsit de expresivitatea poetică omul riscă să îşi piardă contactul cu frumuseţea de vis a voalului care împodobea cândva faţa ascunsă a zeiţei Isis. Voalul care ascunde dar şi revelează totodată frumuseţea mistică în umbra căreia se ascunde ethosul autentic, tot ceea ce mai are încă semnificaţie estetică şi cosmică pentru om. Lumina adevărului se ascunde în labirinturi esoterice, dar direcţia, sensul, sunt sugerate prin semne, prin indicatoarele exoterice de la răscrucile de drumuri. Tot aşa precum o icoană este o fereastra spre ceruri prin care la ceas de taină şi revelaţie cei chemaţi pot vedea parte din gloria Dumnezeului celui Întrupat și Viu. (Voalul lui Isis)  
 
• Conceptul de rai a fost inventat de egipteni ca loc unde să meargă faraonii lor după moarte. Era și o chestiune de mândrie națională, imperială. Cum puteau să lase egiptenii, care se considerau stăpânii lumii de aici și de dincolo, ca dumnezeul lor, faraonul, să sfârșească în condiția umilitoare de muritor, să fie înmormantat în iadul subpământean așa cum din lipsă de imaginație cosmogonică erau lăsați regii mesopotamieni, rivalii faraonilor în zadărnicia de după moarte? Ultimul faraon fericit Ra a trebuit totuși să fie detronat de Osiris el însuși salvat de la uitarea și amnezia eternă de sora sa, Isis, taină, mister și perplexitate a Sfinxului, veșnicul îngândurat. (Cosmogonie)  
 
• In eonul exploziei vizuale virtuale și informaționale este ușor să reprezinți artistic ceea ce oricine poate să vadă numai dacă nu este orb ori miop din naștere. Este din ce în ce mai greu să vezi și să reprezinți ceea ce se ascunde după voalul de lumină metafizică, dincolo de adâncurile de nepătruns ale marelui mister al existenței. (Eonul vizual)  
 
• Onto-teologia, filozofia prezenței, de deconstrucție a sistemelor filozofice și teologice metafizice, este de fapt filozofia absenței. Adevărul nu poate fi îngropat între limitele contingenței relativiste, plat raționaliste. Adevărul este un scop în sine, dar și un mijloc, este calea care duce la viață. Adevărul ca „aletheia”, ca ridicare a vălului transcedental, ca revelație a ceea ce fusese ascuns și acum iese la lumină este inepuizabil, nu poate fi disecat și demontat nici măcar parțial fără ca întregul edificiu să se prăbușească. Adevărul, precum cuburile „lego” folosite de copii în construcțiile lor imaginare are şi feţe care la prima vedere nu se văd. Chiar și copiii pot intui însă că părțile nevăzute ale cuburilor trebuiesc să existe fiindcă fără părțile invizibile și ceea ce este vizibil nu ar face sens, nu se poate menține în echilibru, nu poate deveni construcție, structură, arhitectură a realității. (Aletheia)  
 
• Atât viața cât și moartea sunt paradoxale. Din perspectiva vieții moartea este o contradicție. Din perspectiva morții viața este o imposibilitate. Pentru noi și viața și moartea există dar numai atâta timp cât rămânem conștienți de acestea. În împărăția cerurilor dicotomia vieții și a morții, paradoxul existenței, se dizolvă, nu mai există fiindcă privim realitatea din perspectiva divină, transcedentală, ni se deschid inexorabil ochii spiritului, ai viziunii celeste. („A fi sau a nu fi”)  
 
• Dar omul tuturor timpurilor tânjește după miracole, chiar dacă de multe ori puterea magică a tuturor acestor miracole îl orbește și-l înstrăinează de el însuși. (Orbitor)  
 
• Chiar dacă suntem deocamdată miopi şi vedem totul ca printr-o oglindă afumată, vag, estompat, important este că vedem totuși ceva, pe Cineva care merge înaintea noastră și ne arată Calea, care dezțelenește drumul, care cercetează să nu existe pentru noi primejdii neașteptate, capcane ascunse, fiare la pândă, prăpastii întunecoase în care să ne alunece pasul. (Miopie)  
 
• În înțelepciunea Sa Dumnezeu a făcut și unele lucruri vizibile pentru ca măcar pe acestea să le vedem. Dacă avem ochi. Dumnezeu a creat însă și o lume tainică, invizibilă chiar și pentru cei care au ochi, ca pe aceasta să o căutam cu lumânarea. (Căutarea cu lumânarea)  
 
Referinţă Bibliografică:
TEOLOGUMENA - DESPRE VOALUL LUI ISIS / Marin Mihalache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2270, Anul VII, 19 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marin Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Mihalache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!