CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Mariana Bendou         Publicat în: Ediţia nr. 1693 din 20 august 2015        Toate Articolele Autorului

AMINTIRILE VIEŢII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
autor: Mariana Bendou  
 
foto: Francisc Enãşel  
 
Filele din amintirile vieţii sculptorului Neculai Vatamanu din satul Popeni, Cãiuţi, sunt tulburãtoare dar pline de învãţãminte mãrturisind despre un modest personaj tenace şi autodidact…  
De mic copil, mergând cu vitele la pãscut şi în puţinul timp liber, îi plãcea sã cresteze lemnul cu un briceag pentru a face tot felul de obiecte, mai ales fluierãtori din lemn de salcie şi de plop.Aceastã ocupaţie devenise singura lui bucurie într-o lume plinã de suferinţã şi de chin (era dupa rãzboi, seceta, sãrãcia şi foametea acelor ani ameninţau familiile satului şi pe a sa; oamenii erau posomorâţi şi crânceni), un mod de a se elibera şi transpune într-un alt univers, mai frumos şi mai bun dupã care sufletul sãu curat de copil suspina.  
Crescând mai mare (în jurul vârstei de şapte ani) a simţit nevoia sã facã şi altceva, de exemplu o statuetã , cioplitã tot cu briceagul, fãrã a folosi dãlţile.“Nu aveam cu ce trãi şi la nici 14 ani a trebuit ca sã mã angajez. În primãvara în care a murit Stalin, lucram la circularul mic al fabricii de la Cãiuţi. Aici, la Cãiuţi erau mulţi evrei dar lumea era foarte necãjitã. La prãvãliile care erau aici oamenii dãdeau la schimb fasole, ouã şi altele pentru a cumpãra pro-dusele necesare casei. Cãiuţiul era un târg cu multe prãvãlii aici fãcând afaceri evreii. Munca m-a cãlit; am lucrat la sãpat gropi la CFR” marturiseşte artistul.  
Ulterior, avea sã lucreze la Rafinãria din Borzeşti (ale cãrei coşuri de fum şi coloane de fracţionare avea sã le reprezinte şi în sculpturile sale) pânã în anul 1992 când s-a pensionat.  
Dumnezeu i-a dat o mângâiere, tovarãş de nãdejde atât în viaţã cât şi în aventura sa artisticã, pe soţia sa, Sãftica Maria, pânã de curând, când a chemat-o, la El, sus, printre îngeri…  
...O mare pierdere nu doar pentru artist cât şi pentru posteritate cãci Sãftica Maria, femeie cu mare dragoste pentru culturã şi folclor, a adunat în timp o impresionantã colecţie de costume populare tradiţionale româneşti precum şi multe lucruri unicat din acest domeniu: marame, catrinţe şi costume populare naţionale ce au peste 100 de ani (opinia specialiştilor), iţari cu croiala autenticã, cingãtori şi bete ţesute la rãzboi , etc. O minunatã “ladã de zestre” şi moştenire etnograficã preţioasã pe care Neculai Vatamanu o pãstreazã cu pioşenie în dulapul de lemn negru din holul casei sale în speranţa cã se va gãsi cineva car sã-l sprijine în a da o utilizare cât mai bunã acestei comori.  
Ca lucruri unicat , se pot remarca printre aceste piese vestimentare ale costumelor populare naţionale fote lucrate cu fir de argint, brâuri în culorile tricolorului (realizate la Câmpuri, în judeţul Vrancea), “meşteşugite” prin broderie. “Acestea sunt adevãrate valori ale culturii populare care au fost lucrate manual, la lumina opaiţului şi am o dragoste deosebitã pentru a le descoperi altora. La început a fost o pasiune foarte simplã şi liniştitã şi am adunat, de peste 40 de ani, lucruri ale bãtrânilor, cu cusãturi foarte vechi (în stil crenguţã dar şi cu flori şi cu simbolul cocoşeilor). Unele costume populare tradiţionale din cele pe care le am sunt de o culoare albastrã, seninã, altele au înflorituri şi au fost împodobite cu mãrgele şi paiete”, declara mai demult Sãftica Maria Vatamanu pentru ziarul Oneşti Express. Aceastã extraordinarã iubitoare a artei populare a mai mãrturisit cu aceastã ocazie cã şi-a dorit cu ani în urmã sã deschidã un mic muzeu la Casa “Rosetti” din Cãiuţi dar casa a suferit între timp un incendiu pustietor.  
 
Referinţă Bibliografică:
AMINTIRILE VIEŢII / Mariana Bendou : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1693, Anul V, 20 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mariana Bendou : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Bendou
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!