Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Impact > Libertate > Mobil |   


Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Publicat în: Ediţia nr. 2113 din 13 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Sarău-scrisoare deschisă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Domnule Sarău, de unde știți că aveți de urmat o poruncă divină privind limba romani creată de dvs? Eu am citit că Sfântul Grigorie Sinaitul zice în Filocalie (1): gândul omului se află în trei ispite, proprie, demonică și inspirație divină („În orice începător este o lucrare îndoită, săvîrşindu-se în inimă în chip îndoit şi neamestecat : una din har şi alta din amăgire”)... De unde aveți puterea să discerneți sub care ispită sunteți? Romii care vă critică nu vă critică pentru că vreți să impuneți o super-limbă, ci pentru că argumentele aduse pentru a construi-o sunt SLABE. Astfel stratificarea limbii romilor în trei straturi, dintre care cel mai înalt este cel al dialectelor care folosesc suf. -ipen considerate mai pure decât cele care folosesc suf. –imos, este eronată. În India se vorbește și acum (în vernaculare) cu –imos. Am trimis articolul critic contra lui Courthiade la tipărit. Repejor vi-l și trimit, are bibliografie serioasă. Pe de altă parte, alfabetul are o grămadă de insuficiențe. De ce să dăm literei grecești Theta valoare de Delta în ablativ? Ce facem cu dialectele care folosesc sunete ca TSI, sau acel imposibil de scris GHR, care este pur indian? Ce facem cu romii din Serbia emigrați în Grecia care, sub influența limbii grecești, nu mai spun ME CERAU-eu fac, ci spun ME TSERAU? Oamenii ăștia, majoritatea de abia știu să scrie. Eu, șoarece de bibliotecă, am fost pus în situația hilară să nu înțeleg ce scria în presupusa țigănească din subiectul de examen când am intrat la secția înființată de dumneavoastră. M-am holbat 50 de minute și noroc că știam și litere grecești. Dacă eu nu am înțeles, atunci un țigan simplu care știe doar românește ce Baphomet să PRICEPE? Nu avem istoria limbii romani în comparație cu toate limbile indo-ariene. Secția dvs. văd că produce doctori exotici (oleacă de Yakuza nu strică), dar nu avem și noi un rom cu doctorat în romani jib. Rom, domnule Sarău, nu kashtalo, că kashteleii nu-s romi(2), mulți pot fi urmașii diverselor rase înrobite sub numele de țigan(africani, sirieni, egipteni, gavaoni, athinganoi).  
 
Trebuia să ne aruncați, așa, într-un gest nobil, un studiu comparativ complet între 300 de idiomuri indo-ariene și țâgăniasca nostra, și noi atunci puteam să selectăm ce ar fi reprezentativ din toate dialectele rome, pe baza asemănării cu limbile din India. Nu s-a făcut așa ceva, dar ne impuneți. NOI, ROMII NU PUTEM FI SLUGI ÎN CASA NOASTRĂ, ADICĂ LIMBA ROMANI. NOI TREBUIA SĂ HOTĂRÂM CE FORME AR TREBUI ADOPTATE CA FIIND VIITOAREA LIMBĂ MODERNĂ ROMANI.  
 
Pe de altă parte, dacă tot aduceți argumentul inspirației divine, ar trebui să știți că definiția hindusă a limbilor prakrite este: limbile care sunt înțelese de Dumnezeu, oameni și animale, sunt denumite limbi naturale (prakrit).Dvs distrugeți naturalețea limbilor rome.Dacă DUMNEZEU a creat TOATE DIALECTE romilor atunci CINE LE DISTRUGE nu poate fi de la DUMNEZEU, ci de la SATAN.  
ALFABETIZAREA ROMILOR nu este un act democratic. Ați venit dvs. și ne-ați impus. Noi nu putem înțelege demersul dvs. decât din perspectiva istoriei noastre milenare de oameni izgoniți. O limbă comună a romilor fără de țară, presupune o viitoare migrație forțată spre o himeră statală, unde să putem vorbi limba inventată de dvs și Courthiade. Teoria conspirației lingvistice pare o nebunie, dar recentele 13 puncte între reprezentanții rrrromilor și India, sunt îngrijorătoare. De ce ar trebui să se predea limba romani în universitățile Indiei, în lipsa poporului rom? Se numește aceasta programare neuro-lingvistică? Să se obișnuiască hindușii cu noi? Și apoi peste vreo 30 de ani ne duceți ca pe vite în India? Eu merg ,dar nu cu infractorii. Dacă mergem acolo, vom avea statutul de Dom? Adică vom fi bătuți și umiliți mai rău ca în Europa pt. că suntem spurcați, purtând numele de Rom, ca și frații noștrii de castă Domii hinduși, care de 2500 de ani sunt marginalizați în India? Din cauza cărei marginalizări strămoșii noștrii, Domi și ei, au părăsit India.  
 
Mulți dintre cei ce vă consolează, o fac doar pt. că sunt dependenți de o bucată de pâine. Am vorbit cu mulți dintre așa-zișii dvs prieteni, și de fapt ei vă batjocoresc. Și mulți dintre batjocoritorii dvs. sunt kashtaleii pe care i-ați promovat. Referitor la domnul Năzdrăvan, să știți că el are dreptul să-și afirme dialectul în cazul în care lipsește o demonstrație a consensului super-limbii inventate cu limbile indiene. Adică nu ne puteți dovedi, nouă romilor proști, cum vă demonstrați autenticitatea.  
 
Bunicii noștrii sunt părinții limbii romani  
 
Ar trebui să mulțumiți strămoșilor noștrii, domnule Sarău, că în ciuda persecuțiilor Mariei Tereza Cabalina, nu au renunțat la vorbirea limbii romani. Nu sunteți dvs părintele limbii romani. Primul grup de romi exclus din chattur-varna (4 caste) acum 2500 de ani, este fondatorul limbilor numite Romani.  
 
Vindeți florile înapoi florarilor!  
 
Domnule Sarău, sper ca demonii arhiconi(2) ai religiei athinganoilor bizantini, nu v-au întunecat așa de tare mintea încât să nu realizați hilaritatea situației pe care ați inițiat-o, și anume faptul că de la ROMI ați învățat limba, apoi ați creat o secție de romani și le cereți ROMILOR să învețe varianta coruptă creată de Courthiade, un alt gajo. Și tot pe romi îi faceți profesori. Cum să nu fim supărați? Păi noi nu înțelegem bine ce vreți să spuneți. Să vă acceptăm dogmele fără ca dvs. să aduceți bibliografia indiană? Vedem că școala dvs. produce doctori mishto, avem și japonez cu doctorat în romani jib. Păi doctoratul într-o disciplină înseamnă studiu intens, și o cunoaștere totală a limbii, în cazul nostru. Doctorat are unul care a făcut o descoperire, a revoluționat cunoașterea. Japonezul Yusuke Sumi, ce a descoperit? Câți ani a stat între romi? A dat doctoratul pe limba FALSĂ creată de Courthiade.  
 
Teza dumneavostră de doctorat,  
 
Fiind un studiu pe indo-europenistică, am vrea să o consultăm. Avem acest drept. Întrucât este foarte greu de separat fondul indo-european comun de elementele lexicale preluate în timpul peregrinărilor poporului rom prin lume, noi țiganii suntem curioși să înțelegem modul de separare al elementelor lexicale. Pentru a vă asigura de seriozitatea intenției noastre, vă dăm exemplul de limbă romani:  
 
Ame siam- Noi suntem.  
 
În limba vest-indiană Gujurati, „ame” înseamnă „noi”, pronume personal plural, comun în cele două limbi. Conjugarea verbului „a fi”, -siam-, este o grea piatră de încercare, pt. că apare și în limba italiană sub forma „siamo noi”. Este un element împrumutat din italiană acest “siam” țigănesc, sau este moștenit din indo-europeana comună via limba sanscrită? Fiind vorba de o teză de doctorat pe un dialect rom cu influențe turcești (xoraxano), ne întrebăm legitim, cum putem separa turcismele care au intrat în limba urdu (care este de fapt mama limbii hindi) și care sunt prezente și în limba romani, de turcismele preluate de romi în cursul sutelor de ani de ședere în Imperiul Otoman? De asemenea, cum putem separa împrumuturile lexicale persane din limba turcă, preluate de romi, de împrumuturile persane din limba urdu preluate de hinduși ca urmare a faptului că persana a fost limbă de curte a regilor indieni?  
 
Ca urmare, noi dorim să avem acces la această teză de doctorat.  
 
 
 
În speranța că mica mea scrisoare v-a enervat constructiv, și v-a smerit, închei cu obsesivul DOMNULE GHEORGHE SARĂU nu sunteți dumnezeu și nici trimisul Lui. Tatăl Lui Iisus a dat o singură Evanghelie veșnică pentru totdeauna, iar evanghelia predată de dumneavoastră este ne-naturală și ne-documentată cu un serios studiu comparativ între gramatica limbilor indiene (vreo 300 de limbi) și limba romani.  
 
Bibliografie  
 
1- vol 7, pag 164, cap. 7, Editura Institultului Biblic și de Misiune, București, 1977.  
 
2- http://confluente.ro/marian_nutu_carpaci_1465315849.html  
 
3- ANUARUL SOCIETĂŢII PRAHOVENE DE ANTROPOLOGIE GENERALĂ, nr 1, 2015, pag. 28.  
 
https://www.scribd.com/doc/307478221/Rom-or-%C8%9Aigan  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Sarău-scrisoare deschisă / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2113, Anul VI, 13 octombrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!