CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1773 din 08 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

CHEMAREA CREDINŢEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Citind paginile acestei cărţulii, intitulată PĂDURENI, VATRĂ DE ISTORIE ŞI CULTURĂ, mi-am amintit de câteva cuvinte rostite de părintele profesor universitar, dogmatist, scriitor şi ziarist român, Dumitru Stăniloaie – una dintre autorităţile proeminente ale teologiei europene, care, într-un dialog cu poetul Ion Alexandru (1988), exprima următoarele: „Iubesc foarte mult poporul nostru şi iubesc în special poporul nostru de la sat. Iubesc ţărănimea noastră. Care într-adevăr a fost un popor cult. Şi s-a înnobilat prin liturghie şi s-a înnobilat prin rugăciune. Nu se cultivă, nu devine cult un intelectual care citeşte o mie de cărţi, dar nu devine mai bun. Şi nu se uneşte cu ceilalţi în credinţă şi fiecare se socoteşte mai deştept decât alţii şi fiecare este robul ultimei cărţi pe care a citit-o. Sau fiecare este robul altei cărţi… Şi ne dezmembrăm unitatea şi nu ne mai smerim, nu mai avem delicateţea aceasta a unora faţă de alţii. De aceea îmi pare foarte rău că trebuie s-o spun şi o spun că suntem, poate, din acest punct de vedere, într-o situaţie foarte jalnică. Ori ne întoarcem la credinţă, ori este mare pericol pentru poporul nostru”.  
Am dorit să exprim aici gândurile marelui teolog, nu numai pentru că le-am simţit cu sufletul şi le împărtăşesc fără abţinere, dar şi pentru că, iată, avem aici încercarea doamnei Olguţa Luncaşu TRIFAN, despre care pot afirma că nu este deloc întâmplătoare. Domnia sa a scris despre oameni şi fapte în poezie şi proză, a scris despre satul său, cu multă durere în suflet, despre oamenii locurilor în care s-a născut şi în care şi-a petrecut copilăria. Într-un episod din primul său roman a pus mare preţ pe săvârşirea Botezului în cazul unui suflet curat de copilă ce fusese abandonată de părinţii săi naturali, imediat după naştere. Era vorba de întâia dintre Tainele Sfintei Biserici. Această Taină a fost aşezată de Mântuitorul Iisus Hristos, după învierea sa din morţi, prin cuvintele: „Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei XXVIII, 19).  
 
Toate similitudinile existente între gândurile exprimate de părintele profesor Dumitru Stăniloaie şi mare parte a gândurilor descoperite în versurile şi proza Olguţei Luncaşu Trifan, mă conduc la concluzia că autoarea cărţii de faţă nu a trecut întâmplător la scrierea acestor pagini de conservare a unor documente în care se vorbeşte despre biserică. Reuşeşte o conservare aparte, în sensul că a căutat şi a studiat documente, a cules mărturii şi s-a hotărât să le aşeze astfel încât istoria bisericilor din comuna sa natală să nu se piardă, să reziste în timp, să poată fi cunoscute de generaţiile de azi şi de mâine. Este un fel anume prin care, iată, ne întoarcem la credinţă. Fără a ne cunoaşte identitatea ca popor, ca naţiune de sine stătătoare în spaţiul european, născuţi aici dintotdeauna, cu mii de ani mai devreme decât alte popoare, fără educaţie, învăţământ, cultură şi credinţă, suntem uşor de manipulat, uşor de prăduit de tot ce a mai rămas bun în această „săracă ţară bogată”, suntem un nimeni!  
Nu este la îndemâna oricui să scrie despre locuri, oameni şi fapte. În afara documentării precise, care necesită timp şi muncă, este nevoie de o anumită chemare către o asemenea acţiune, de un anumit imbold interior, de chemarea şi glasul pământului natal, al ţărânei din care ai fost plămădit. Demersul acestei acţiuni izvorăşte, în acest caz, de la chemarea credinţei. Pe măsură ce timpul se scurge, autoarea se simte mai ancorată în aceasta, dovadă a conştientizării realităţii înconjurătoare şi a rolului autorului de literatură în societate.  
 
Se spun multe în acest material şi toate cele evidenţiate par a fi frumoase şi credibile, dar, realitatea este că... sunt mult mai multe şi mai frumoase! Iar această apreciere vine din partea mea, un om care a văzut o singură dată părticele din această localitate, a cunoscut oameni de omenie, a avut parte de o ambianţă excelentă, de dialoguri plăcute despre viaţă şi cultură, în general, s-a bucurat de o excelentă primire şi atmosferă de sărbătoare. Am citit multe materiale despre Pădureni şi oamenii locului, am vizionat filme şi mi-am întregit imaginea. Am cunoscut un primar muncitor, serios, cu deschidere către nou şi cu larg orizont în ceea ce priveşte relaţiile dintre oameni, cu viziune modernă, demnă de apreciat, în ceea ce priveşte organizarea viitorului comunei. Am prezentat aici un volum de poezie şi pe autoarea acestuia, fiică a Comunei Pădureni, cu ocazia lansării primului său volum de poezii, dar apreciez că a fost o adevărată sărbătoare la care mulţi oamenii au participat cu intervenţii lăudabile, cu recitări şi cântece, cu program artistic bogat, cu bucurie şi mândrie. Aveau şi de ce! Iar acum, aici, în aceste pagini, acea autoare revine şi adaugă altele despre acele locaşuri de rugăciune ale comunei natale, care au fost şi rămân cea mai importantă zidire a unei comunităţi, pentru că împlinirea aspiraţiilor spirituale ale acelei comunităţi, aici şi numai aici este posibilă. Omul se naşte în biserică prin taina Sfântului Botez şi în biserică primeşte Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie. Tot aici simte tot omul fiorul primelor rugăciuni şi tot aici primeşte iertarea păcatelor şi binecuvântarea familiei. În biserică îşi începe viaţa de familie, prin taina Cununiei binecuvântate de Dumnezeu, iar în cele din urmă, de aici pleacă pe ultimul său drum, părăsindu-ne pe noi, ceilalţi, pentru totdeauna, după ce ascultă rugăciunile de mijlocire pentru el…  
 
Fireşte, într-un material îngrădit de spaţiul pe care să se desfăşoare, nu se poate spune totul despre trecutul, prezentul şi perspectiva acestor aşezări umane, dar consider că autoarea a punctat foarte bine, a evidenţiat ceea ce este cu adevărat, fără exagerare şi, presupun, va mai avea timp şi ocazii să se exprime în legătură cu această temă de suflet. Ar fi minunat ca, din fiecare localitate, să se ridice cel puţin câte un om, fiu al ei, care să scrie despre aşezare, istorie, oameni, tradiţii, cultură şi credinţă! Din nefericire sunt prea puţini cei care au astfel de intenţii şi acţiuni lăudabile. Vremurile atrag majoritatea cetăţenilor către alte direcţii, adeseori lipsite de interes public, de dragoste faţă de locurile natale, de oamenii acestor locuri, de aspiraţiile lor de viaţă...  
 
Apreciez această carte, nu numai pentru conţinutul său, dar şi pentru maniera în care a fost realizată, pentru îndemânarea autoarei şi dragostea sa faţă de locul natal, pentru credinţa manifestată în scriere şi pentru străduinţa de a pune în valoare obiceiurile şi tradiţiile poporului român. Fie ca paginile ei să fie citite de cât mai mulţi „pădureni” şi nu numai, ele constituindu-se, printre altele, în izvor de cunoaştere şi învăţătură! Doamne ajută!  
 
Marian MALCIU  
P.S.  
Veşti de ultimă oră.  
Lansarea acestei cărţi - "Pădureni, vatră de istorie şi cultură", alăturată volumului de poezii - "Împlinire prin iubire" şi romanului "În mâna destinului", aparţinând aceleiaşi autoare, va avea loc în ziua de VINERI, 13 noiembrie 2015, ora 12.00 la CENTRUL CULTURAL PĂDURENI, Vaslui. Prezintă Marian Malciu, moderator prof. Anica Tănasă, aflaţi alături de criticul literar, scriitor şi publicist Theodor Codreanu, profesor scriitor Lina Codreanu şi alte personalităţi ale judeţului Vaslui şi, fireşte, ale Moldovei...  
O a doua lansare a celor trei cărţi va avea loc în ziua de duminică, 15 noiembrie, ora 11.00, la Muzeul UNIRII din Iaşi, unde vă veţi bucura de reîntâlnirea cu poetul Horia Zilieru, cu preşedintele Asociaţiei Literare "Păstorel", Iaşi - Mihai Batog Bujeniţă, cu ziaristul şi foarte cunoscutul publicist Ion N. Oprea, cu scriitorul etnograf Ioan Grămadă, cu poeta Nicolina Petrov şi cu alţi creatori de literatură şi prieteni ai lor. Moderator, doamna dr. Aurica Ichim, directoarea Muzeului UNIRII, Iaşi.  
Intrarea este liberă pentru toţi cei ce doresc şi pot participa la acest eveniment!  
Referinţă Bibliografică:
CHEMAREA CREDINŢEI / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1773, Anul V, 08 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!