CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1690 din 17 august 2015        Toate Articolele Autorului

Alte însemnări de cititor, la volumul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aşa cum spuneaţi dumneavoastră, Domnule Marian Malciu, „nimic nu este întâmplător”! Azi am terminat de citit “Ruginoasa – Istorie, credinţă şi cultură” si… pentru că suntem în ajunul marii sărbători creştine –„Adormirea Maicii Domnului” (Sfânta Marie Mare), iar dumneavoastră vă veţi serba ziua onomastică, m-am grăbit să vă ofer, în felul meu, mulţumiri pentru darul făcut: o carte care mi-a îmbogăţit sufletul!  
La primirea coletului cu cele doua cărţi oferite mie („Ruginoasa…” şi „Celei ce nu mai este”), m-am simţit ca un copil căruia braţele i-au fost umplute cu daruri de Crăciun, însă darul meu a fost mult mai de preţ: hrană pentru suflet. Faptul că acest dar nu a fost deloc aşteptat şi nici visat, l-a făcut să fie cu atât mai special.  
După ce mi-au trecut emoţiile de bucurie, am trecut la lectură. Nu voi face o recenzie, pentru că au făcut-o alţii într-un mod extraordinar şi nici măcar nu îndrăznesc să afirm că aş putea face ceva mai frumos. Voi relata doar câteva impresii personale, aşa cum mă pricep eu mai bine.  
Ruginoasa…, un loc binecuvântat de Dumnezeu, încărcat de istorie, credinţă, cultură, tradiţii…, fostă moşie boiereasca, azi o localitate prosperă, cu oameni harnici şi gospodari, păstrători ai tradiţiilor străbune. Am descoperit în carte nu doar date despre istoria Ruginoasei, ci şi informaţii detaliate despre originile românilor, a limbii române, încă de la începuturi, de pe vremea lui Burebista.  
In fond, Ruginoasa este pământ românesc, iar dumneavoastră, domnule Malciu Marian, aveţi darul deosebit de a aşeza armonios, în marele univers, fiecare colţişor de lume prin care v-au purtat paşii, v-a reţinut atenţia şi pe care l-aţi adus apoi în atenţia noastră, a cititorilor. Nu aţi lăsat deoparte nici un amănunt, aduceţi totul la lumină, şlefuiţi si daţi strălucire prin puterea cuvântului. Scormoniţi arhive şi documente vechi, ascultaţi poveştile bătrânilor, le observaţi cu atenţie obiceiurile, portul, credinţa…, vă dăruiţi cu totul unui vis, unei idei şi… cuvintele încep să curgă, concretizându-se în capitole ce sunt reunite apoi într-o carte pe care o dăruiţi cititorilor. Dezgropaţi din uitare oameni care au făcut istoria locurilor, apoi creionaţi cu grijă şi atenţie portretele oamenilor care, prin tot ceea ce fac azi, vor fi consideraţi în viitor ca şi înaintaşii lor: făuritori ai istoriei locurilor… Aşa cum spune în prefaţă doamna prof. Gheorghiţa Durlan: „… Marian Malciu, pentru a găsi sursa de documentare în zugrăvirea unei icoane a neamului românesc, la care să se închine Ruginoasei”.  
Om cu credinţă în Dumnezeu, domnul Malciu Marian este puternic impresionat de preotul Pavel Pavel din Ruginoasa, preot cu un suflet deosebit, care îşi dedică mare parte din viaţă ridicării unei noi biserici în Ruginoasa, biserica ce s-a dovedit a fi în final „o nouă catedrală”, aşa cum menţionează în prefaţă preotul protopop Pavel Postolachi. Nu sunt uitate a fi menţionate eforturile necesare ridicării unui astfel de aşezământ religios, nici provocările şi toate greutăţile cărora preotul Pavel a trebuit să le facă faţă, de asemenea sprijinul constant al soţiei sale, preoteasa Maria. În carte sunt creionate cu multă atenţie şi portretele altor oameni cu care domnul Malciu Marian a interacţionat în timpul documentării, oameni care au contribuit, de asemenea, după puterile lor, la ridicarea lăcaşului sfânt.  
M-a impresionat mult descrierea în amănunt a interiorului bisericii, a picturilor şi icoanelor din interiorul acesteia. Dar, cel mai mult, m-a impresionat descrierea în amănunt a momentului religios al sfinţirii bisericii „Sfinţii Apostoli Petru si Pavel”. Pur şi simplu am simţit că am participat eu însămi la acel moment înălţător…  
După citirea acestei cărţi, nu cred că va exista cineva care să nu îşi dorească să meargă la Ruginoasa, să viziteze biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, să participe măcar la o slujbă oficiată de părintele Pavel, să se plimbe pe uliţele Ruginoasei, să viziteze Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” şi Expoziţia de Etnografie din Centrul cultural al localităţii, să caute în chipul fiecărui om întâlnit pe unul sau altul dintre cei descrişi atât de bine în carte.  
Eu, sigur, imi doresc asta!  
 
Cu tot respectul si preţuirea, VĂ MULŢUMESC!  
LA MULŢI ANI FRUMOŞI ŞI LUMINOŞI, CU SĂNĂTATE, BUCURII ŞI ÎMPLINIREA TUTUROR VISELOR!  
 
Doina DEMENY  
 
NOTĂ:  
 
Adevărat, acest material a fost postat în pagina mea din Facebook, cu o zi înaintea acestei mari sărbători creştine - „Adormirea Maicii Domnului” şi, la fel de adevărat, cred că nu a fost aleasă întâmplător această zi, după cum se destăinuieşte doamna Doina Demeny…  
Domnia sa a citit cu atenţie ultimele mele două romane postate în Revista „Confluenţe literare” şi nu numai. A dovedit, de la un episod la altul, neobosită, că-mi este alături, că place scrierile în cauză şi le urmăreşte cu interes nedisimulat.  
Am apreciat permanent atenţia acordată fiecărui episod, dar şi înţelegerea corectă a acţiunilor personajelor şi a caracterelor acestora, creionate fiind în consens cu rolul avut în scriere, precum şi maturitatea manifestată în descoperirea şi descifrarea mesajelor transmise de autor în paginile celor două romane.  
Acestea sunt motivele care m-au determinat să-i ofer cele două cărţi, cunoscând că place mult atât proza cât şi poezia. A fost recompensa pe care a meritat-o deplin această cititoare consecventă. Fidelitatea sa, manifestată dezinteresat, a fost şi este liantul cel mai puternic al prieteniei noastre virtuale.  
Aduc mulţumiri Doinei Demeny pentru gestul frumos, pentru acest dar oferit cu ocazia zilei mele onomastice!  
 
Cu prietenie şi consideraţie,  
 
Marian MALCIU  
 
Referinţă Bibliografică:
Alte însemnări de cititor, la volumul RUGINOASA - istorie, credinţă şi cultură / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1690, Anul V, 17 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!