CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1684 din 11 august 2015        Toate Articolele Autorului

Consemnări de cititor – „RUGINOASA – ISTORIE, CREDINŢĂ ŞI CULTURĂ”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De multă vreme nu am primit şi lecturat cu atâta mândrie, onoare şi bucurie o carte şi asta este explicabil prin simplul fapt că această carte este dedicată RUGINOASEI, comuna în care m-am născut şi în care, de un sfert de veac profesez, viaţa aducându-mă ”la origini”, după o oarecare absenţă.  
Ruginoasa – comuna legată de o pagină glorioasă a istoriei naţionale, comuna cu realizări predecembriste care i-au sporit prestigiul, comuna care ar fi trebuit să strălucească pe firmamentul Moldovei aşa cum ar fi meritat…  
Despre Ruginoasa s-au scris până acum două cărţi, una aparţinând lui Theodor Râşcanu, cealaltă avându-l ca autor pe Boris Crăciun. Iată că acum, Marian Malciu, scriitor slătinean, dedică Ruginoasei, dar şi prietenilor săi din această comună (familia preotului Pavel Pavel) un amplu şi documentat material despre Ruginoasa de ieri şi de astăzi, axându-se, aşa cum ne anunţă şi titlul, pe istorie, credinţă şi cultură, trei repere ce astăzi au ajuns în desuetudine şi pe care autorul reuşeşte să le reaşeze la locul cuvenit.  
Autorul ne introduce în atmosfera cărţii în stilul propriu, ce aminteşte de o altă carte, ”Dor de Bucovina”, în care însuşi promitea că va scrie despre Ruginoasa şi, mai ales despre Biserica Parohiei Dumbrăviţa, ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, biserică ridicată cu eforturi imense (materiale, spirituale) de către Părintele Pavel Pavel.  
Lucrarea de faţă este una amplă, de o certă valoare documentară, literară şi istorică, ce cuprinde nu numai informaţii vaste, ci şi opinii personale ale autorului, pertinente şi argumentate. Cartea este, de fapt, o incursiune istorico-religioasă, culturală, autorul acesteia aplecându-se cu meticulozitate asupra tuturor aspectelor avute în vedere şi demonstrând o profundă documentare, rod al strădaniei multor zile de căutare şi muncă. Dincolo de bogatul material informaţional, utilizând şi îmbinând, cu măiestria cunoscută deja din alte scrieri ale domniei sale, naraţiunea, descrierea şi dialogul, autorul realizează nu numai ”portretul” acestei aşezări, ci şi portretele unor oameni, dintre care se distinge cel al preotului Pavel Pavel, emblemă a ctitoriei Bisericii ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Dumbrăviţa.  
Câteva zeci de pagini sunt alocate Bisericii Parohiei Dumbrăviţa şi Preotului acesteia, faţă de care autorul mărturiseşte, indirect, admiraţie şi preţuire şi pe care l-a numit ”Omul de aur”, datorită realizărilor sale, dintre care cea dintâi este construirea acestei noi biserici, o adevărată catedrală. Şi ce poate fi mai frumos şi mai înălţător pentru un preot, pentru destinul său, decât a lăsa în urmă generaţiilor viitoare un locaş de cult impunător, care va dăinui peste vreme, realizat pe parcursul a douăzeci de ani?... Păstrând proporţiile, am putea spune că la baza acestui monumental edificiu stă aşezat sacrificiul unui alt ”Meşter Manole”, sacrificiu nevăzut, neştiut, pa altarul căruia PREOTUL a jertfit soţie, copii, sănătate şi poate multe altele, necunoscute.  
 
Portretul părintelui este conturat din date biografice, dar şi din preaplinul sufletului, Marian Malciu dovedindu-se, şi de această dată, un bun cunoscător al analizei psihologice, intuind laturile profunde ale omului, dar şi ale preotului, cele două ipostaze în care îl surprinde pe acesta. Ne impresionează felul cum este înfăţişat acest preot cu har, cu chemare către cele sfinte, cu pasiune pentru profesie, cu credinţă în Dumnezeu. Ca un adevărat apostol al credinţei, el are convingerea că va reuşi să ducă la bun sfârşit ceea ce şi-a propus, numai cu ajutorul lui Dumnezeu: ”Într-o dimineaţă, m-am trezit foarte odihnit şi calm, cu hotărârea de a începe acţiunea. În mintea mea se profilase conturul viitoarei biserici. O vedeam aproape în amănunt şi pe dinăuntru şi pe dinafară… Numai lucrarea Domnului mă putea aduce în starea aceasta şi-mi putea înfăţişa biserica.”  
Fiind prezent în casa preotului de mai multe ori, participând chiar la evenimente din familie şi din afara acesteia, şi, mai cu seamă, chiar la sfinţirea Bisericii, Marian Malciu are prilejul să-l cunoască pe părinte în ipostaze diverse, care îi amplifică, de fapt, calităţile: soţ, tată şi, mai ales, bunic, el fiind surprins strângându-şi în braţe nepoţelul proaspăt sosit pe lume, chiar la maternitate.  
Autorul aduce în faţa noastră, a cititorilor, atmosfera destinsă, dar emoţionantă din casa preotului, din seara dinaintea sfinţirii bisericii. Cuvintele preotului sunt dăltuite în memorie, reprezintă o victorie, o biruinţă asupra tuturor, asupra ispitelor care nu vor fi lipsit, asupra însingurărilor ce-l vor fi încercat, asupra lui însuşi, poate. Iar în ziua următoare, cu emoţie, dar şi cu bucuria lucrului bine făcut, el va sta în faţa enoriaşilor, a preoţilor şi a diaconilor prezenţi, echilibrat, sincer, modest, apreciat şi preţuit deopotrivă de toţi cei de faţă.  
 
Pe de altă parte, atrage atenţia descrierea locurilor, a oamenilor şi a ierarhilor, din ziua sfinţirii. Parcă intrăm şi noi, odată cu autorul, într-un basm: ”păreau ca fiind rupţi dintr-o poveste”. Şi pentru că autorul excelează în descriere, o face în continuare, prezentând, detaliat, veşmintele bisericeşti, atât cromatic, cât şi religios, cu denumiri clare, unele necunoscute nouă, dar şi întreg ritualul sfinţirii. Emoţia îl copleşeşte şi pe narator: ”Ascultam înfiorat… Aveam senzaţia că nicicând nu am fost mai aproape de Dumnezeu ca în acele momente.”  
Nu putem să nu ne oprim, odată cu autorul, şi la aceea care a stat lângă preot ori în umbra acestuia, tăcută, răbdătoare, sprijin în toate: Maria Pavel, prezbiteră şi educatoare de vocaţie, prin ”mâinile” căreia au trecut generaţii de preşcolari ce-i păstrează respect şi recunoştinţă. Dânsa mărturiseşte că abia în momentul sfinţirii a înţeles, cu adevărat, sacrificiul părintelui, a putut înţelege lipsa lui din familie. A fost ”omul de lângă el” în toate împrejurările, bune sau rele, a fost stâlp al familiei, deşi marcată de oboseală, suferinţă şi, uneori, de imagini dureroase pentru sufletul ei. Ea se confesează, spunând că principala grijă a părintelui ”a fost şi este Biserica”. DUMNEZEU, ÎNAINTE DE TOATE! Dealtfel, într-o mărturisire caldă, sinceră, dar răscolitoare, Părintele îi mulţumeşte pentru răbdare şi înţelegere, recunoaşte că singurătatea i-a fost deseori scut, că o preţuieşte şi că se va ruga necontenit pentru ea şi pentru familie.  
 
În ultimele capitole ale cărţii, Marian Malciu realizează, sub forma unor interviuri, o ”călătorie” prin locaşurile de cultură ale Ruginoasei. Astfel, doamna profesor muzeograf Simona Ionescu, de la Palatul ”Al. I. Cuza” Ruginoasa trece în revistă multiplele şi diversele activităţi la care a participat sau în care a implicat instituţia pe care o conduce cu profesionalism şi competenţă. Subsemnata, ca profesor de limba română la Şcoala Dumbrăviţa, am făcut o prezentare a activităţilor extracurriculare la care am participat împreună cu elevii, activităţi desfăşurate atât pe plan local, cât şi în afara localităţii. Nu în ultimul rând, este amintită prodigioasa activitate culturală susţinută de doamna Cristina Axinia, la Centrul Cultural Ruginoasa, care a fost inaugurat de doar câţiva ani.  
 
Şi toate acestea capătă o formă şi un sens sub pana scriitorului Marian Malciu, căruia îi mulţumim pentru efortul susţinut, pentru munca depusă şi pe care îl asigurăm de stima şi de consideraţia noastră.  
 
Prof. Petronela ANGHELUŢĂ  
- Şcoala Dumbrăviţa., Ruginoasa, Iaşi -  
 
Referinţă Bibliografică:
Consemnări de cititor – „RUGINOASA – ISTORIE, CREDINŢĂ ŞI CULTURĂ” / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1684, Anul V, 11 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!