CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1667 din 25 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

PE ARIPILE CUVÂNTULUI CARE ZIDEŞTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marian Malciu este un român ce-şi iubeşte patria cu valorile ei perene, pământul pe care Dumnezeu l-a dăruit ca moştenire acestui popor care, mereu în devenire, nu trebuie să uite legenda care spune că, atunci când Dumnezeu a împărţit pământul acesta popoarelor, a uitat că a omis să ofere şi românilor un „petec” pe Terra pentru viaţa lor, hrana lor, istoria lor, bucuriile lor. Aceştia, „românii”, vin la poarta Cerului să-şi ceară şi ei o bucată de pământ. La auzul acestei rugăminţi, Dumnezeu trimite pe slujitorul său, zicând:  
– Du-te şi le dă o bucată de pământ din cea pe care ne-am oprit-o pentru NOI!  
Cred că, nu întâmplător, românii au permanentizat acest gest al Creatorului în balada lor, care glăsuieşte:  
„Pe-un picior de plai,  
Pe-o gură de rai!”  
Fratele Marian Malciu caută şi găseşte colţurile de rai pe meleagurile noastre şi, spre fericire, le găseşte de multe ori şi locuite de vrednici moştenitori. Caută în sufletele lor „colţu- rile” neprihănite şi reuşeşte să alunge, de cele mai multe ori, prin pana lui, chinurile cele de multe feluri ale răului sub toate formele lui, readucând speranţa şi, mai ales, dragostea. Regăsim lumina pierdută în provocările lui – „Chemarea destinului”, „Urme de dragoste”, „Ispita”, „Tainicele cărări ale iubirii”, „Captiv pe tărâmul copilăriei”.  
Călătorind pe aripile cuvântului care zideşte, cuprins în cărţile sale, într-o zi a poposit la Ruginoasa lui Cuza, a răzeşilor de altădată, a oamenilor evlavioşi, credincioşi, harnici şi darnici de aici. L-au fascinat pe olteanul nostru aici, în inima Moldovei lui Ştefan Cel Mare şi Sfânt, oamenii cu bucuriile şi necazurile lor, tradiţiile culturale şi spirituale, istoria locului şi s-a ataşat, în mod deosebit, de ceea ce încununează, înmiresmează viaţa unei comunităţi şi îi oferă perenitate şi, mai ales, de laboratorul Învierii şi Farmacia leacurilor pentru tămăduirea sufletului afec- tat de păcat şi ispită. Cercetând toate bisericile din comuna Ruginoasa (Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Rediu, ctitorie nouă, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Vascani), se opreşte în mod special la Biserica nou ctitorită de vrednicul preot, părintele Pavel Pavel, care, împreună cu vrednica sa preoteasă, Maria, i-au devenit prieteni şi împreună călători pe cărările cărţilor, ale literaturii ziditoare de suflet.  
Cu darul înzestrat de Dumnezeu, Marian Malciu pătrunde, cum puţini reuşesc, în sufletul părintelui Pavel, înţelegând rostul şi chemarea slujitoare ale unui preot în general şi ale părintelui Pavel, în special.  
Pe lângă preceptele fundamentale ale slujirii preoţeşti şi anume misiunea învăţătorească, sfinţitoare şi conducătoare spre patria cerească, scriitorul nostru a reuşit să evoce multe provocări şi multiplele îndatoriri ale unui preot, legate de construirea unei biserici, iar părintele Pavel a ctitorit împreună cu enoriaşii săi o adevărată catedrală. Cu meticulozitate, domnul Malciu a reţinut şi a consemnat aceste probleme ale părintelui, privitoare la: demersuri către forurile competente, proiecte, autorizări de tot felul, colectarea fondurilor financiare, procurarea materialelor, problema meşterilor, cazarea lor, hrana şi plata lor, atenţia la calitatea construcţiei, respectarea uzanţelor de natură arhitecturală şi câte şi câte alte probleme. Totul este bine când se termină cu bine, aşa cum s-a dovedit a fi măreaţa zi a sfinţirii bisericii, o adevărată sfinţire voievodală.  
Părintele Pavel, ca toţi preoţii, are familie, are ispite, are suferinţe trupeşti şi sufleteşti, caută şi el bucuria ca să scape de necazuri. Eşti chemat să te implici în activităţi culturale, misionare, social-umanitare, filantropice. Eşti chemat la şcoală, la activităţile cu elevii şi tinerii din parohie. Eşti chemat să-i aperi pe credincioşi de prozelitismul agresiv, să le întăreşti credinţa şi acestea la un loc fac un tot.  
Îl apreciem pe scriitorul Marian Malciu că a căutat şi a găsit în viaţa unui preot cele pentru care este chemat slujitorul Domnului. Îl felicităm pentru aplecarea sa spre observarea atentă, corectă, asupra celor relatate, cu atât mai mult cu cât, ca profesie, se situează în alt palier al activităţilor îmbrăţişate de semenii noştri.  
Să vă dea Bunul Dumnezeu putere de muncă, sănătate, că de talent şi har nu duceţi lipsă!  
 
Preot protopop Pavel POSTOLACHI (Protopopiatul Paşcani, Eparhia Iaşilor)  
 
(P.S: Părintele protopop Pavel Postolachi a cunoscut, în ziua în care a scris aceste rânduri, doar subcapitolul dedicat sfinţirii Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din satul Dumbrăviţa, adică doar unul dintre cele cinci subcapitole ale celor trei mari capitole ce compun volumul „RUGINOASA – Istorie, Credinţă şi Cultură”)  
 
Referinţă Bibliografică:
PE ARIPILE CUVÂNTULUI CARE ZIDEŞTE / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1667, Anul V, 25 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!