CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1580 din 29 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

DRUMUL OMULUI SPRE OAMENI - Impresii de cititor -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Lectura romanului „TAINICELE CĂRĂRI ALE IUBIRII”, de Marian Malciu, apărut în Editura PIM (2014), mi-a trezit tulburătoarea întrebare privind Creaţia Divină: ESTE ACEASTA UN ACT FINIT sau un proces în derulare, incluzând momente de culminaţie, determinante pentru calitatea existenţei umane?  
Mitul biblic punctează doi timpi în apariţia omului, lăsând cale deschisă - sau nu - unei continuări. Dacă medităm pe ipoteza procesualităţii Creaţiei, se naşte o întreagă gamă de alte întrebări: Care ar putea fi CONŢINUTUL adăugat? În ce MOD ar surveni intervenţia? Are omul însuşi vreun ROL într-o astfel de întreprindere? etc.  
 
Vorbim despre o carte populată în mod dominant şi, cred, intenţionat, de personaje pozitive - intelectuali consacraţi, performanţi şi bine intenţionaţi. Cele câteva apariţii sporadice sau doar nominalizate, cu distorsiuni morale, rămân în subsolul acţiunii propriu-zise. Tocmai prima categorie trece prin încercări dramatice (accidente extreme, pierderi, îndoieli, temeri, frământări). Lupta şi „mâna aproapelui” le ajută să traverseze dificultăţile cu bine, autorul conducându-le - nu întâmplător - spre depăşire prin autodepăşire.  
Un deznodământ fericit, sperat şi meritat ridică iarăşi întrebări legate de adevărurile vieţii în sine. Niciun creştin nu se îndoieşte că Dumnezeu este simbolul dreptăţii absolute, că bunătatea, mila, judecata şi îngăduinţa Sa sunt nemăsurate, iar Binele este opţiunea eliberatoare pentru om. Şi atunci, de ce tocmai oamenii cei mai aleşi şi confirmaţi calitativ trebuie să se confrunte cu astfel de încercări? Ce concluzie pot trage cei înclinaţi spre Rău, dintr-o astfel de regulă? Cum este totuşi mai plăcut omeneşte să-ţi petreci viaţa - instinctual, fără griji şi eforturi, lăsându-te în voia nenumăratelor tentaţii sau învăţând, muncind, luptând pentru propria împlinire şi spre a deveni utili celorlalţi?  
 
Trebuie să recunosc însă - cu cea mai adâncă plecăciune faţă de înălţimea valorică a gândirii şi măiestriei autorului - că marea frământare, care persistă necruţătoare în conştiinţa mea de cititor, este legată de diferenţa între calitatea construcţiei noastre organice - dirijată în proporţie de circa 95 la sută de subconştient - şi calitatea relaţionării interumane, care beneficiază şi de aportul conştiinţei, al experienţei, adaptării etc. De ce modelul interiorităţii cooperante între simţurile, organele, sistemele trupului nostru - probat atât de convingător de experienţa personajului principal al romanului - Iustin Dobrescu - nu se manifestă şi la nivelul relaţiei om-lume şi invers?  
Din acest punct plecând, autorul ne transmite un mesaj de cea mai stringentă actualitate: „Timpul lucrează liniştit sub ochii noştri, obişnuiţi doar să îmbrăţişeze vechile argumente teoretice, dar dezobişnuiţi să cerceteze permanent, să dovedească lumii că natura (inclusiv cea umană, n. n.) este în continuă prefacere”.  
 
Este cel mai provocator roman citit de mine, conceput într-o tehnică literară exemplară. Vi-l recomand, cu toată convingerea!  
ADÂNCI MULȚUMIRI AUTORULUI, cu toată admiraţia şi preţuirea cititorului!  
 
Maria Rugină  
 
Referinţă Bibliografică:
DRUMUL OMULUI SPRE OAMENI - Impresii de cititor - / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1580, Anul V, 29 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!