CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Introspectie >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1523 din 03 martie 2015        Toate Articolele Autorului

IUBIREA ÎN POEZII RELIGIOASE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Am avut ocazia, deloc întâmplătoare, să fiu prezent la o lansare inedită de carte: „Poezii religioase”, autor Margareta Mariana Saimac…  
Este vorba de un volum de versuri, desigur, cu tematică religioasă, care însumează un număr de poezii create în timp, începând prin anii 1960 şi terminând cu anul 2014, anul publicării şi lansării (11 noiembrie). Mă simt obligat să menţionez că o mare parte a acestui volum cuprinde creaţii publicate în cele şapte cărţi apărute anterior şi, deloc întâmplător, subliniez acest aspect pentru că, iată dovada, doamna Margareta Mariana Saimac nu creează şi nu publică la întâmplare poezii religioase! Este o preocupare ce vine, în cel mai firesc sens, din sufletul său încărcat de credinţă.  
Poezie religioasă nu scrie orice creştin, nu publică orice poet. Este un gen de poezie abordat doar de acei autori care, în afara talentului şi a inspiraţiei de moment, ca izvoare ale creaţiei lirice unanim recunoscute, beneficiază de capacitatea de a medita. Iar în cazul autoarei acestui volum este vorba de o adâncă meditaţie spirituală bazată, fireşte, pe elementele şi cunoştinţele specifice acumulate de-a lungul timpului. Ar fi, oare, suficiente doar aceste repere? Eu cred că nu… Am convingerea că lor li se alătură o anumită latură a educaţiei primite, în primul rând, în familie, la care adaug convingerile intime ale domniei sale, credinţa reală şi viaţa petrecută cu respectarea perceptelor credinţei ortodoxe.  
De altfel, lecturând versurile înscrise în această carte meticulos alcătuită, constat că poeta este o bună cunoscătoare a religiei pe care o împărtăşeşte. Permanent este însoţită de percepte biblice, ceea ce nu este deloc o întâmplare, ci este o dovadă incontestabilă a cunoaşterii, însuşirii şi împărtăşirii credinţei în Dumnezeu. Fiecare poezie este precedată de un Moto cules cu mare atenţie atât din Vechiul testament cât şi din Noul testament, dar nu la întâmplare. Moto-ul este direct raportat la poezia în cauză, ca pentru a o explica într-un anumit fel şi, pe de altă parte, pentru a atrage cititorul, îmi permit să afirm, înspre căutarea şi studierea Sfintei Scripturi. Acest aspect este, cu adevărat, lăudabil…  
Cel care nu are cartea în faţă şi nu a citit nicio pagină a ei, ar fi tentat să creadă că poeta a făcut o trecere a diferitelor versete ori a psalmilor în versuri scrise după canoanele poeziei clasice ori, mai simplu, în versuri albe. Ei bine, nu este aşa! Realitatea îmbucurătoare este că doamna Margareta Mariana Saimac se respectă pe sine, nu numai ca o bună creştină, ci şi ca o bună creatoare de frumos în versuri aşternute cu migală.  
Domnia sa, cu deosebită smerenie, modestie şi bucurie, oferă cititorului poteca ori calea ce-l conduce spre lumină, spre aflarea adevărului. Combină cu dexteritate, în mod creator, elementele lirice cu cele epice. Acordă atenţia cuvenită metaforelor şi celorlalte figuri de stil specifice poeziei clasice, respectă măsura metrică acolo unde este nevoie şi conferă muzicalitate versurilor sale. Contemplă divinitatea, omul şi natura cu toate însuşirile sale. Cu smerenia-i caracteristică, transmite iubire, lăsându-se călăuzită de credinţă, speranţă şi dragoste.  
Volumul „Poezii religioase” însumează multe titluri dedicate semenilor noştri, aproapelui, spus într-un cuvânt. Este demn de remarcat că versurile în sine, dedicaţii fiind, conţin sfaturi utile bunului creştin, omului, în general vorbind, fie el soţ sau fiică (Vis, Oglinda, În noapte, Mesaj, Noi, Spiritului ce l-am zămislit, Amintire, Vrăbiuţa etc) fie el prieten ori, pur şi simplu, cunoscut în diverse împrejurări: interpret de muzică, pictor, poet, psiholog, maică întâlnită la mănăstire şi aşa mai departe, chiar dacă, din nefericire, unii nu mai sunt în viaţa de pe acest pământ (Lacrima mesteacănului, Măicuţei, Martir, Păunul, Zbor prin timp şi altele). Cât se poate de firesc, cea care i-a dat viaţă, a crescut-o şi s-a îngrijit de educaţie sa, mama Roza, este prezentă şi în acest volum, aşa cum a fost permanent prezentă în viaţa şi amintirea poetei, prin poeziile dedicate acesteia (Mamei, Marmura, Iedera etc).  
Aşa cum am apreciat anterior, iubirea autoarei este îndreptată şi asupra naturii înconjurătoare, naturii în mijlocul căreia ne-am născut şi ne-am înălţat beneficiind de echilibrul ei perfect, pe care numai Creatorul suprem i l-a putut programa, astfel că i-a dedicat versuri pline de frumuseţe (Anotimp, Pastel, Ciuta, Rădăcini, Primul vis, Iarnă târzie, Nisipurile de aur), dar şi asupra unor locuri întâlnite şi admirate în acest bogat peisaj pe care numai natura, prin strădania şi grija firească a omului, îl poate oferi: Voroneţ, Piscul Vârful cu dor, La Mănăstirea Clocociov, Mănăstirea dintr-un lemn, Muzeul de istorie Târgu-Jiu şi altele.  
În alt plan, autoarea s-a inspirat din trecutul istoric al leagănului nostru românesc - patria mumă - şi a creat versuri de cinstire trecute prin prisma credinţei, ca pentru a o proteja (Patrie străbună, Gândul prim, Vrem pace, români!), încadrând-o, întâmplător sau cu foarte bună intenţie, în timp: Ireversibil, timpul; Etern, timpul etc.  
În fine, dar nu în ultimul rând, ci din contra, potrivit celor mai mari două porunci ale Legii celei noi a lui Dumnezeu, poeta Margareta Mariana Saimac, asemenea unui foarte bun creştin practicant, nu putea să rămână indiferentă, Doamne fereşte! S-a dovedit că le cunoaşte şi le respectă: a doua poruncă, "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi", prin versurile dedicate oamenilor, precum am amintit deja, iar prima poruncă - "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi din toată puterea ta.", de asemenea, a însuşit-o şi a respectat-o dovedindu-şi iubirea-i fără margini în mai multe poezii, toate demne de citit şi de urmat, demne de toată lauda: Îngerul, Un semn divin, Rugă, Miraculoasa căutare, Împăcare, Credinţă, Crepuscul, Levitaţie, Răsărit şi altele.  
Este posibil ca poezia autoarei să pară desuetă, în contextul mentalităţii actualei noastre societăţi, dacă am uita că, până la urmă, suntem un popor creştin-ortodox, majoritatea populaţiei închinându-se Celui ce a creat cerul şi pământul. Din fericire, poporul acesta, chiar şi în vremuri de restrişte, şi-a păstrat credinţa şi prin ea a biruit duşmani nenumăraţi ce veniseră să-l supună, prin ea a suportat toate vicisitudinile vieţii şi toate suferinţele provocate de regimuri totalitare ce-şi fac simţită şi acum prezenţa, umilindu-ne…  
Mă bucur că am avut ocazia să citesc poezie religioasă de calitate, poezie nelipsită de acele mijloace şi tehnici ce-i sunt specifice, poezie în care iubirea de oameni şi focul dragostei pentru Dumnezeu este coloana luminoasă a versurilor componente.  
Vă recomand această carte, cu toată răspunderea şi toată dragostea!  
Personal, fără rezerve, îi mulţumesc din suflet autoarei, doamnei inginer Margareta Mariana Saimac, pentru încrederea acordată şi pentru că a binevoit să-şi lanseze volumul de versuri aici, între prieteni, colegi în Filiala Olt a LSR!  
 
27 martie 2015  
Marian Malciu  
- Slatina -  
Referinţă Bibliografică:
IUBIREA ÎN POEZII RELIGIOASE / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1523, Anul V, 03 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!