CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1457 din 27 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

MARIAN MALCIU şi PRISMA DE STICLĂ a lui ISAAC NEWTON, în analiza doamnei Georgia Landur Vintilă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru că astăzi, 27 decembrie 2014, ninge minunat, şi pentru că mai ştiu că astăzi este o zi specială pentru domnul Marian Malciu, citindu-i cu multă plăcere şi interes ultimele creaţii oferite cu suflet curat cititorilor ”Confluenţelor Literare”, dorinţa de a lăsa libere gândurile provocate de lectura acestora mă determină, la ceas de sărbătoare, să vă reţin atenţia cu câteva consideraţii cu totul personale.  
 
După o lungă perioadă de ploi, ne doream venirea ALBULUI în viaţa noastră. Cred că el ne asigură un fel de cromoterapie, deoarece aceasta non-culoare aduce vindecare, purificare, nou, calm, sinceritate. De cele mai multe ori are efecte de expansivitate, uşurinţă, răceală, pace, împăcare, linişte, inocenţă, curăţenie, sobrietate…  
Culorile cu care venim zilnic în contact ne influenţează , fără să conştientizăm, starea de spirit. Ce este culoarea? Reflexia luminii pe diferite obiecte. Noi percepem această reflexie. Fiecare culoare are o anumită lungime de undă. Din punct de vedere al psihicului , aceste lungimi de undă reprezintă energii la care fiecare persoană reacţionează diferit, în funcţie de temperament. Am întâlnit persoane care au senzaţia de greaţă la un anumit fel de verde (stomacul lor are respingere la acest tip de culoare), colericii sunt deranjaţi de roşu, sunt mai nervoşi daca văd o persoană îmbrăcată în roşu în jurul lor.  
ALBUL stimulează capacităţile intelectuale, portocaliul-încrederea în sine, galbenul redă buna dispoziţie, maronul alungă tristeţea, verdele relaxează, albastrul calmează, violetul alungă insomnia, rozul ne face mai afectuoşi, roşul atenuează durerile musculare, tratează disfuncţiile aparatului circulator, anemia, este afrodisiac, (contraindicat în cazul insomniilor şi al hipertensiunii arteriale).  
Cele şapte culori ale curcubeului (din care ochiul omenesc poate percepe peste 700 de nuanţe) simbolizează elementele esenţiale ale lumii materiale: roşul şi portocaliul-focul, galbenul şi albul-aerul, verdele şi albastrul-apa, negrul şi cafeniul-pământul.  
De asemenea, culorile mai simbolizează şi timpul: negrul reprezintă timpul propriu-zis, iar ALBUL - atemporalul, ansamblul alb-negru rezonând în tot ce însoţeşte timpul, alternanţa lumină-întuneric, forţă-slăbiciune, somn-veghe…., dar şi antonimia Bine-Rău.  
 
B. P. Haşdeu spunea în poezia ”Din iarnă”:  
Mult mai drag mi-e viul negru, decât albul fără viață”  
 
Leonid Andreev în ”Jurnalul Satanei” spunea:  
Toţi călăii au mâinile foarte albe!”  
 
Mario Benedetti în ”Ungherul cu haiku-uri”:  
sentimentele-inocente precum sunt  
armele albe”  
 
Tudor Muşatescu:  
Mireasă: Alba care îţi face zile negre”  
 
Proverb unguresc:  
Şi floarea cea mai albă are umbra sa.”  
 
Woody Allen: ”Părul alb nu se mai respectă: se vopseşte!”  
 
Filozofia orientală asociază vârstele omenirii cu patru culori: albul, roşul, galbenul negrul.  
Albul semnifică, evident, copilăria lumii, roşul-vârsta maturităţii, galbenul-starea de confuzie, negrul-distrugerea.  
ALBUL fiind absolut şi neavând alte variaţii decât cele care merg de la mat la strălucitor, el semnifică fie absenţa, fie suma culorilor. El se situează fie la începutul, fie la capătul vieţii diurne, ceea ce îi conferă o valoare ideală. Momentul morţii - sfârşitul vieţii, este, însă, un moment de tranziţie, la graniţa dintre vizibil şi invizibil, şi reprezintă altă origine… Majoritatea popoarelor, atunci când figurau prin culori punctele cardinale, făceau din alb culoarea estului şi a vestului, punctele extreme unde soarele - astrul gândirii diurne - se naşte şi moare în fiecare zi.  
ALBUL este o culoare de trecere, în rituri de trecere, ale mutaţiilor fiinţei umane, potrivit schemei veşnice a oricărei iniţieri: moartea şi renaşterea.  
Orice simbolism şi filozofie a culorii albe şi al întrebuinţării ei ritualice decurge din această observare a naturii, pe baza căreia toate culturile umane şi-au edificat sistemele filozofice şi religioase.  
 
Pictorul Kandinsky s-a exprimat în privinţa aceasta mai bine decât oricine altcineva, pentru el domeniul culorilor depăşind cu mult zona esteticului:  
Albul, care este considerat adesea o non-culoare, constituie un simbol al unei lumi în care toate culorile, în calitatea lor de proprietăţi ale substanţelor materiale, s-au evaporat… Albul acţionează asupra sufletului nostru precum liniştea absolută. Această linişte nu e totuna cu moartea, ea abundă de posibilităţi vii. Este un nimic plin de veselie juvenilă sau, mai bine spus, un nimic de dinaintea oricărei naşteri, a oricărui început. Aşa a vibrat, poate, pământul, alb şi rece, în vremea epocii glaciare. Zorile nu puteau fi mai bine descrise.”  
 
În orice gândire simbolică , moartea precede viaţa, orice naştere fiind, de fapt, o renaştere. Astfel, la începuturi, albul a fost culoarea morţii şi a doliului. Aşa stau lucrurile acum în întreg Orientul, tot aşa a fost în trecut în Europa şi, cu precădere, la curtea regilor Franţei.  
La jumătatea secolului al XVI-lea, Isaac Newton a descoperit că atunci când lumina traversează o prismă de sticlă, de secţiune triunghiulară, este descompusă în fascicule de culori diferite, care se prezintă mereu în aceeaşi ordine, fiecare cu unghiul său de înclinare. El a denumit ansamblul acestor culori, spectru. Lumina este, deci, formată dintr-o infinitate de raze de culoare, deoarece în timpul rotirii cu viteză mare a discului de culori, acestea nu se mai disting, discul apărând alb.  
 
Trecând de la aceste consideraţii de ordin ştiinţific şi filozofic la cele de ordin literar, constat cu câtă bucurie lumina vieţii străpunge prisma de sensibilitate sufletească a domnului Marian Malciu şi se descompune în fascicule de culori diferite, ca un curcubeu…  
În versuri, sufletul domniei sale s-a descompus în verdele primăverii, în galbenul, roşul, albastrul verii, în ruginiul toamnei, şi , mai ales, atât de frumos, în ALBUL iernii. Sub imperiul lui stă un om de zăpadă, într-un colţ de ogradă, stau doi îndrăgostiţi ”cu palmele-căuş” dorind să prindă fulgii în zbor (”Îţi aminteşti?”), stă o inimă îndrăgostită plutind în imponderabilitatea unui spaţiu aproape nepământean, stă ”sărutul diafan pe pleoape” al iernii, stă cel care declară, nebun de fericire:  
 
Gingaşii-ţi fulgi mă-nvăluie în şoaptă”. (Sărutul iernii)  
Iarna a troienit cu albul ei urmele paşilor celor doi, urma jurămintelor, a sărutului . Prin timp răzbate numai ”ecoul dulcilor plăceri” (Aşteaptă-mă!)  
Rugăminţii Lui,  
Aşteaptă să revin, să ies din rătăciri,  
Să risipesc, de sunt, străine mângâieri,  
Tu să mă ningi din nou cu-a tale vii simţiri!”,  
în mod sigur, din etericul alb, se va auzi glasul Ei:  
Aştept ca să revii, să ieşi din rătăciri,  
Să risipeşti, de sunt, străine mângâieri,  
Şi-am să te ning din nou cu-a mele vii simţiri!” (Aşteaptă-mă!)  
 
Şi parcă văd pe copilul cu nasul roşu de ger căzând prin zăpadă, ridicându-se, înotând prin troiene, avid să soarbă toate plăcerile iernii, visând în somn ”fulgii în zbor”, rugându-se la ”mândrul soare/ Să nu-mi strice alb decor”, din poezia „Iarnă”.  
Am înţeles semnificaţiile variate ale îndemnului ”Feriţi-vă de alb!” din articolul cu acelaşi nume, pe care domnul Marian Malciu l-a postat în cadrul revistei ”Confluenţe Literare”. Tot omul este cel care mai fură uneori sensuri şi valori şi le îmbracă în alte straie, le acordă alte conotaţii. Dar ALBUL rămâne ALB pentru spiritele alese, nealterate de influenţa Răului.  
Într-o lume contorsionată de Malefic, avertismentul, îndemnul la precauţie lansat de domnul Marian Malciu, îşi găseşte deplina justificare:  
”Feriţi-vă, că nu ştiţi ce v-aşteaptă! Analizaţi-l bine, cu grijă folosiţi-l, căci nu veţi şti ce ascunde lovitura decât atunci când, negru, ochii voştri văd la întâlniri cu pragul cel de sus!”  
 
Pe calea Timpului apus mulţumesc lui Isaac Newton pentru că m-a ajutat să înţeleg că toate culorile înseamnă părţi ale Luminii, că Lumina înseamnă ALBUL înglobând viaţa, iar domnului Marian Malciu, care astăzi împlineşte o frumoasă vârstă, îi mulţumesc pentru că descompune prin prisma sufletului său ales, într-un mod atât de frumos, particular şi de original, în versuri şi proză, fascicolul de lumină al vieţii, trimis de Dumnezeu.  
 
LA MULŢI ANI, DOMNULE MARIAN MALCIU!  
 
Cu respect, prof. Georgia Landur Vintilă  
 
Referinţă Bibliografică:
MARIAN MALCIU şi PRISMA DE STICLĂ a lui ISAAC NEWTON, în analiza doamnei Georgia Landur Vintilă / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1457, Anul IV, 27 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!