CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1427 din 27 noiembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Din secretele poveştilor Verei Crăciun
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După cum este îndeobşte cunoscut, lectura pare fi o activitate destinată vârstei şcolare, iar realitatea ne-a convins că, pentru a modela intelectual un copil, avem nevoie de cărţi, ele reprezentând poate cel mai la îndemână şi eficient instrument în realizarea acestui scop, inclusiv în cazul copiilor preşcolari. Pentru aceştia din urmă, cărţile cu poveşti ilustrate sunt cele mai indicate, acestea fiind primele care intră în viaţa copiilor. Imaginile urmăresc şi construiesc firul narativ, iar copilul, ajutat de mămica sau de bunica sa, bunăoară, va putea să înţeleagă poveştile în cauză şi să îndrăgească personajele din basme şi povestiri, să înţeleagă pildele existente în dialoguri şi acţiuni, să descopere flori şi animale, să înţeleagă ce sunt anotimpurile şi succesiunea lor, dar şi rolul soarelui, al norilor, al ploilor, al vântului sau al pădurii şi aşa mai departe.  
Vera Crăciun, a înţeles importanţa acestor elemente şi cunoaşte, din însăşi propria sa experienţă de mamă şi bunică, ce mare efect au toate acestea în viaţa copilului, în dezvoltarea intelectuală, educativă şi morală a acestuia. Din dragoste pentru copii, o dragoste extinsă dincolo de propriile sale vlăstare, poeta a abordat o tematică bogată, trecând alternativ de la versuri la proză şi îmbinând creator aceste două forme de exprimare literară. Ea însăşi pare că trăieşte în lumea poveştilor, în minunata lume a basmelor. Autoarea se manifestă asemenea unui copil dornic să cunoască şi să cutreiere prin Lumea anotimpurilor sau prin Lumea florilor ori alte „lumi”, toate binecuvântate de Creatorul suprem cu lumină, armonie şi iubire. În „lumile” autoarei, pe care ea însăşi le creează, binele este întotdeauna învingător, iar răul este învinsul - o entitate înfăţişată divers de autoare, cu multe tare caracteriale şi de comportament - îndepărtat din viaţa omului şi distrus, dacă nu poate fi adus pe calea cea bună a convieţuirii paşnice, care este, fireşte, lipsită de metehne morale.  
Şi, pentru că anumite personaje din vechile basme şi poveşti pot înfricoşa copiii, a eliminat din scrierile sale toţi zmeii, lupii mereu înfometaţi, balaurii cu şapte capete, relele vrăjitoare, monştri de tot felul sau stafii, piromani, vampiri ori războinicii veniţi de pe alte planete să distrugă pământul etc. De asemenea, în toate poveştile sale, Vera Crăciun a exclus orice cuvânt cu privire la anumite manifestări imorale, care se manifestă inclusiv în societatea actuală sub masca falsă a aşa ziselor drepturi ale omului, precum a exclus şi cuvintele sau expresiile ce pot conţine, chiar şi întâmplător, mesaje subliminale, aşa cum întâlnim, din nefericire, în unele cărţi şi desene animate destinate copiilor şi adolescenţilor, create, de autori străini, de regulă.  
 
Între asemenea coordonate, autoarea mai multor cărţi dedicate copiilor - Vera Crăciun - după ce ne-a delectat cu poveştile prin care am cunoscut prinţi, prinţese, împăraţi şi împărătese din "Lumea florilor" şi din "Lumea anotimpurilor", ne propune să admirăm o nouă şi mult iubită prinţesă: Strălucirea Zăpezii. Se pare că şi-a propus, precum vă veţi convinge lecturând povestea, să înfăţişeze reprezentanţi ai răului şi ai binelui din lumea întreagă. În acest fel, copiii vor învăţa ce rol are fiecare prinţ, împărat, voinic sau viteaz cavaler de poveste, în viaţa noastră, a oamenilor, vor afla şi vor înţelege de ce este atât de importantă lumina Soarelui pentru pământ, fiinţe, animale şi plante. Amintindu-ne, în treacăt parcă, de „Povestea anotimpurilor”, din cartea anterior publicată – „Prinţesa Florilor”, autoarea va explica de ce este preţios anotimpul în care „Strălucirea Zăpezii” aduce bucurie copiilor, când şi cum a apărut şi se desfăşoară sărbătoarea mărţişorului, precum şi care este semnificaţia culorilor purtate pe piept de „viteazul” Mărţişor şi multe, altele, la fel de importante.  
Grafica simplă, clară, sugestivă, existentă în fiecare pagină şi în atentă asociere cu textul, fie el în proză ori în versuri, îi va ajuta pe copii să se simtă bine, confortabil şi în siguranţă, realizând, pe de altă parte, o legătură specială cu persoana care citeşte copilului şi chiar cu autoarea. Pentru că Vera Crăciun scrie cu sufletul, scrie pentru sufleţelele copiilor, expresiile literare folosite curgând de la sine într-un limbaj expresiv şi limpede, pe înţelesul micuţilor cititori sau auditori, fiind în măsură să-i sensibilizeze pe aceştia, să-i ajute în dezvoltarea vocabularului propriu şi în exprimarea mai uşoară a cuvintelor.  
De remarcat, în această poveste, este nu numai împletirea armonioasă a versului cu proza, dar şi faptul că, în poezie, „prinţul rondel” se dovedeşte a fi favoritul poetei Vera Crăciun, iar „Strălucirea Zăpezii” se bucură împreună cu sora ei – „Strălucirea Primăverii”, de favorul acordat lor prin această poezie cu formă fixă, în care li se oferă frumoase tablouri pictate în metafore alese. Pentru că nu doresc să supăr alte personaje menţionez, totuşi, că rondelul este binevoitor şi cu ele, dar nu pot dezvălui acţiunile lor pentru că fac parte din secretul poveştilor…  
 
Vă ofer vouă plăcerea şi bucuria, dragi cititori (preşcolari şi micuţi şcolari, mămici şi bunicuţe), să le descoperiţi şi să nu uitaţi că toate poveştile autoarei, de n-ar fi, nu vi s-ar mai povesti!  
 
Autor,  
Marian Malciu  
 
Referinţă Bibliografică:
Din secretele poveştilor Verei Crăciun / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1427, Anul IV, 27 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!