CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1381 din 12 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

CUVINTE DRAGI DIN LUMEA VEŞNICIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Am primit în dar, în urmă cu trei zile, o nouă carte…  

O carte publicată după ce autorul a adormit şi a trecut în Lumea cea veşnică a Domnului…  

O carte de suflet, care s-a dorit să fie „un caleidoscop de texte, fie inedite, sau publicate în ziare şi reviste, fie, în volume colective, şi, în sfârşit, expuneri sau alocuţiuni prezente cu diverse prilejuri”, aşa cum a ţinut să ne comunice autorul, în numai câteva fraze, în prima pagină, sub titlul „Argument”.  

Aşa a dorit să fie şi aşa a fost…  

Autorul, născut la 2 mai 1934, în Câmpulungul Bucovinei, a fost şi rămâne cunoscut sub acelaşi nume, un nume pe care toţi cei care i-au fost aproape, fie ei prieteni, colegi de muncă, tovarăşi de drumeţie ori cititori ai operei sale, l-au pronunţat şi îl pronunţă cu respect: Vasile Sfarghiu!  

Inginerul Vasile Sfarghiu „a intrat de mult în rândul celor mai cunoscuţi şi apreciaţi mânuitori de condei din Judeţ” (Iaşi – n.a.), consemnează prof. Gheorghe Giurcă în „Cuvânt către cititori”. Cu decenii în urmă, inginer fiind, a publicat mai multe studii de specialitate din domeniul agriculturii, zootehniei şi industriei alimentare, pentru ca mai târziu, împreună cu doamna prof. Otilia Sfarghiu, soţia sa, să scrie şi să publice mai multe volume referitoare la Municipiul Câmpulung Moldovenesc şi împrejurimi, unele dintre acestea reprezentând „o parte a unei monumentale monografii dedicate oraşului de la poalele Rarăului”. În paralel cu aceste cărţi, domnul inginer Vasile Sfarghiu a publicat mai multe volume de beletristică, astfel că, azi, numărul total al cărţilor scrise este de 34, dintre acestea un număr de 14 fiind scrise împreună cu soţia sa, prof. Otilia Sfarghiu, iar ultimele trei volume fiind publicate post-mortem, inginerul Vasile Sfarghiu fiind autorul unuia dintre ele – „Fel de fel”, iar celelalte două - „Fântâni bucovinene” şi „Câmpulungul Bucovinei şi făptuitorii de instrumente muzicale” – fiind scrise de cei doi soţi, dar publicate (2014) numai de cel rămas în viaţă, din nefericire, doamna prof. Otilia Sfarghiu…  

Scriitorul Vasile Sfarghiu a fost primit ca membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, „în semn de recunoaştere a meritelor sale pe tărâm cultural şi a îndelungatei activităţi în acest domeniu” şi „a fost distins cu premiul „Vasile Deac”, în semn de apreciere ori de răsplată „pentru multitudinea lucrărilor publicate şi bogăţia tematică abordată”. Autorităţile locale au conferit soţilor Sfarghiu titlul de „Cetăţean de onoare”, în anul 2012, populaţia câmpulungeană mândrindu-se cu oameni de calitatea scriitorilor Vasile şi Otilia Sfarghiu.  

 

Prin mijlocirea unui prieten comun, domnul Ioan Grămadă – economist, scriitor, etnograf, din Câmpulung Moldovenesc – doamna profesor Otilia Sfarghiu, cu gândul la prietenia existentă între mine şi familia Sfarghiu (de care m-am simţit adânc onorat, ca şi acum) a dorit să-mi ofere o primă carte din cele trei publicate în a doua jumătate a acestui an (7septembrie 2014). Este vorba de al doilea volum de proză intitulat FEL DE FEL, Editura PIM, 2014, Iaşi, publicat sub egida Asociaţiei „Universul Prieteniei”, Iaşi. Firesc, imediat după desfacerea ambalajului, încărcat de amintirea autorului acestui volum, am început să citesc…  

Mare mi-a fost surpriza, plăcută, dar şi cu darul de a mă întrista şi mai mult, atunci când am ajuns la pagina cu numărul 87 şi am citit titlul lucrării publicată acolo: „La lansarea cărţii „Dor de Bucovina”. Am respirat adânc şi, după ce mi-am dezaburit lentilele ochelarilor pentru a-mi linişti bătăile inimii, timp în care amintirile m-au năpădit şi am revăzut filmul acelui eveniment, care a rămas adânc în sufletul meu pentru întreaga viaţă pe acest pământ, am reluat lectura. Era înscris cuvântul său, în întregime, aşa cum l-a rostit domnul Vasile Sfarghiu acolo, la Casa de Cultură a municipiului Câmpulung Moldovenesc, în faţa sălii lipsită de locuri libere, aşa cum se regăseşte în foaia de hârtie pe care, după ce a vorbit, a ţinut să mi-o înmâneze, personal, să o păstrez printre amintirile mele…  

Cu adânc respect şi profundă duioşie, vă înfăţişez textul integral din pag. 87-88:  

 

„Nu-mi pot începe scurta mea intervenţie decât prin cuvintele cu care m-am confesat într-o altă împrejurare şi anume: Mă entuziasmez şi simt fiorii unei depline satisfacţii atunci când aflu lucruri onorante despre locul naşterii mele. Dimpotrivă, nu sunt scutit de o anume amărăciune de câte ori se spun vorbe neplăcute despre oamenii şi localitatea din care mă trag.  

Lansarea unei cărţi scrise cu atâta simţire despre Bucovina şi, în particular, cu multă aplecare spre Câmpulungul Moldovenesc, este un moment rarisim, de sărbătoare. Autorul volumului „Dor de Bucovina” este născut, educat şi trăit – dacă ne permitem o privire pe verticala hărţii ţării – aproape de extremul sud, în Oltenia, la Slatina. La capătul nordic al aceleiaşi linii imaginare, în Bucovina, domnul Marian Malciu a poposit pentru prima dată, acum doi ani, cu prilejul lansării unei alte cărţi a domniei sale.  

Manifestarea de atunci – ca de altfel şi cea de astăzi – se desfăşoară sub auspiciile Asociaţiei „Universul Prieteniei” create în capitala culturală a României – Iaşi. Uşile acesteia sunt deschise pentru toţi românii avizi de cultură, indiferent de locul unde trăiesc.  

Scopul Asociaţiei este nepatrimonial, cu caracter educativ, cultural şi filantropic. Conducerea acestei asociaţii a fost pusă în mâna – total dăruitei fenomenului cultural – doamnei Rodica Rodean.  

Am fost mai mult decât onorat atunci când volumul, proaspăt ieşit de sub teascurile tipografiei, mi-a fost expediat de autor. L-am citit pe nerăsuflate. Aş încerca un sentiment de mare mulţumire dacă şi dumneavoastră, cei prezenţi aici, aţi încerca o astfel de bucurie.  

Nu pot decât să vă doresc o lectură agreabilă.  

În acelaşi timp, sunt extrem de încântat, şi o spun cu gura plină, că acest moment festiv îmi prilejuieşte satisfacţia de a prezenta publicului câmpulungean, un oltean get-beget, „convertit” la bucovinism.”  

 

Câmpulung Moldovenesc, 13 octombrie 2012  

 

A trecut ceva timp de atunci, dar prea puţin şi prea repede pentru inginerul Vasile Sfarghiu, neobositul creator de literatură, cel care avea în lucru la acea vreme, mai multe lucrări deosebit de interesante. A trecut în Lumea cea Veşnică în ziua de 29 aprilie 2013, doar cu două zile mai înainte de aniversarea a 79 de ani de la naştere…  

Pentru Vasile Sfarghiu timpul nu a mai avut răbdare. A plecat în acel univers, acolo unde poate că s-a născut cine ştie ce baladă la care el ţinea atât de mult. Poate se gândeşte să întocmească şi acolo o monografie a oamenilor ce au trăit pe meleaguri bucovinene să se poată aduna la un loc şi să ctitorească un colţ de rai. Ecouri peste timp se împlinesc cu fiecare clipă petrecută în preajma lui Dumnezeu, acolo, unde, cu siguranţă, îşi are locul” (Emilian Marcu)  

 

Da, „în preajma lui Dumnezeu”, acolo unde se pare că şi-a auzit numele chemat cu foarte puţin timp înainte de adormirea sa din această viaţă pentru a trece în viaţa cea veşnică. Cuvintele scrise, rămase în computer, cu doar câteva zile înainte de 29 aprilie, pe când finaliza volumul „Fântâni bucovinene”, descoperite mai apoi de soţia sa, după ziua decesului, vorbesc despre acea chemare, ne conving pe noi, cei rămaşi, că inginerul Vasile Sfarghiu a ştiut când va trebui să plece: „… Acum, când mă zgreabţăn spre piscul cu cota 80 a existenţei mele, simt cum, încetul cu încetul, seul din opaiţul vieţii mi se împuţinează iremediabil…”  

Am scris aceste rânduri cu durere în suflet şi cu sincer regret, nespus de mult regret, datorat absenţei definitive dintre noi a acestui OM deosebit de sensibil şi de prietenos. Rămân cu frumoasele amintiri din cele două întâlniri de la Câmpulung Moldovenesc şi cu cele opt cărţi dăruite de familia Sfarghiu, citite cu drag şi cu viu interes, pe care le voi mângâia cu privirea ori de câte ori gândul îmi va pleca pe acel tărâm de basm în care am cunoscut aceşti oameni minunaţi.  

 

O rugăciune şi o lumânare aprinsă, în locuri sfinţite prin harul Domnului, vor fi mereu semnul respectului ce i l-am purtat şi îl păstrez în suflet. Iar acum, aici, te rog, drag cititor, păstrează un moment de reculegere întru amintirea şi pomenirea acestui Om ce ne-a încântat de atâtea ori cu bogatele şi frumoasele sale slove!  

Odihnă veşnică în Grădina Domnului, Vasile Sfarghiu!  

Marian Malciu - Satina, Olt.  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
CUVINTE DRAGI DIN LUMEA VEŞNICIEI / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1381, Anul IV, 12 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!