CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1352 din 13 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Viaţa on-line
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Am învăţat să scriu cu condeiul pe tăbliţă, în prima clasă de şcoală generală. Nu pot uita legăturile de beţe de salcâm, destul de mult lucrate de mine să fie egale şi frumoase, care mi-au trebuit să pot învăţa adunarea şi scăderea. Era mai simplu decât abacul bunicii! Îmi confecţionasem câteva duzini, ca să îmi ajungă, mai ales că mai pierdeam până acasă o parte din ele pe uliţele pline de larma şi joaca şcolarilor, colegi, scăpaţi ca din puşcă la sunetul ultim al clopoţelului. Ştergeam cu buretele agăţat de tăbliţă şi scriam. Ştergeam şi scriam. Iar acasă, pe caietul "de curat", scriam seara la lumânare ori la lampă nr. 5. La periferia urbei natale încă nu pătrunsese lampa lui Ilici...
Dar, viaţa se desfăşura în ritmul ei normal, toate legăturile dintre oameni erau normale şi toată lumea se comporta normal. Adică, BINE ŞI SĂNĂTOS, într-o expresie absolut reală. Totul era natural: familia, legăturile de rudenie, şcoala, dragostea, munca la câmp şi oriunde pe întinsul ţării, hrana, noaptea şi ziua, anotimpurile anului, clima...

Acum, de când cu mişcările acelea sociale din decembrie '89, parcă sunt toate cu susul în jos!
Intrăm unde nu am fost, cu ţară cu tot, deşi geografic am fost de când ne ştim, cu mult înaintea altora care se bat în piept cu istorii mincinoase şi cu pretenţii de întâietate, căutam noi organisme ori ne caută ele pe noi, că sunt mai interesate să ne înglobeze, obţinem aprobări şi dăm examene serioase şi sume de bani uriaşe pentru a adera la diferite uniuni statale ori militare, îmbogăţim vocabularul cu expresii de prin multe limbi şi ne exprimăm de nu ne mai înţelegem unii pe alţii, români în proprie ţară...
Nu ne mai înţelegem nici în familie, nici în şcoală, nici în instituţii mai vechi ori mai noi şi nici în Parlament ori Guvern. De parcă nici nu ar mai fi nevoie de ele! Toată lumea vorbeşte şi când nu are nimic de spus, dar nimeni nu ascultă. Toată lumea se pricepe la orice, mai ales la politică, fotbal şi agricultură, atât de mult, încât se duc toate de râpă!
Am luat cu toptanul două mari elemente din străinătatea ce ne-a oferit porţi larg deschise ori semideschise şi ne folosim de aceste elemente, vrând-nevrând, la tot pasul.
Am luat LIMBA de la americani, mult deosebită totuşi de a englezilor (!) şi computerul de la cine s-a putut mai repede ori de la cine ni l-a băgat pe gât!
Şi, de atunci, ne consumăm viaţa ON-LINE! Şi totul este OK!
Pentru că cine nu ştie o limbă străină, cu predilecţie engleza, iar mâinile nu-i zburdă pe claviatura ataşată computerului în orice situaţie (pe masa de lucru, în tren sau în maşină, la iarbă verde, pe şezlong etc) nu mai are loc în societatea actuală... Nici loc de muncă nu găseşte şi nici nu se poate adresa organelor abilitate prin lege să aplice principiile respectării drepturilor omului. Pentru că nu poate face plângeri ON-LINE... (!)

Comunicăm, în treburi particulare şi oficiale, on-line.
Plătim impozite, on-line.
Ne rezervăm bilete de avion şi de tren, on-line.
Ne rezervăm şi achităm nota de plată în hoteluri, on-line.
Urmăm cursuri de specializare şi obţinem atestate, on-line.
Ne pregătim pentru bacalaureat, on-line.
Ne comandăm mâncarea preferată, on-line.
Facem politică on-line şi suspendăm chiar un preşedinte, on-line!  

Mai nou, descoperim agenţi acoperiţi în guvern ori în turma de candidaţi la preşedinţie, on-line!
Vizionăm filme, on-line.
Participăm la slujbe religioase, on-line.
Participăm şi la procese penale ori civile, on-line.
Divorţăm, on-line.
Ne cununăm civil şi religios şi chiar ne botezam, on-line.
Beneficiem de acţiuni de partaj, on-line.
Citim presa on-line şi comunicăm cu milioane de forumişti, on-line.
Urmăm tratamente şi cure de slăbire, on-line.
Comandăm medicamente, on-line.
Participăm la jocuri şi concursuri, on-line.
Facem cunoştinţe şi ne căsătorim ori ne angajăm, on-line.
Ba, am ajuns să facem chiar şi sex, on-line.
Şi să ne naştem progeniturile, on-line!

Ce nu se poate face ON-LINE?!
Căci, dacă şi războaiele le urmărim on-line, înseamnă că şi moartea o vedem on-line! Cum o vedem şi în cazurile prezentate atât de bogat în amănunte şi explicaţii la OTV şi alte posturi, fie că ea, adică moartea, vine din aer, din sol sau subsol, de pe apă ori din apă, cu avioane, rachete, tancuri, maşini de luptă sofisticate sau cu noile forme de gripă porcină ori de albăstrite limbi bovine!
Şi toată lumea răspunde cu voce guturală, "OK!" la toate aceste "cuceriri" ale ştiinţei moderne, făcându-se că nu observă că a devenit cobaiul democraţiei duse la extrem şi că este aplaudată pentru trecerea cu succes prin primul filtru al civilizaţiei fostului "vest sălbatic" la care priveam, cândva, cu jind, pe marile şi micile ecrane!
Dar, dacă tot românul afirmă cu tărie, în toate situaţiile, de la cele mai generale şi lipsite de importanţă ori cele mai speciale şi pline de importanţă, până la cele mai intime, că este SUPER ori TRENDY, mai este loc de comentarii?!
NU! Totul este OK!
Românul împrumută, copiază, ia cu forţa – atunci când vine cu gaşca şi poate, sau fură – că s-a specializat în toate formele de furt (inclusiv on-line, la prezidenţiale), tot ceea ce i se pare că este mai comod, SUPER şi, evident, TRENDY...  

 

N.A.  

Prima publicare a fost în inie 2009…, dar, de atunci şi până acum, modificări reale de esenţă nu am remarcat în societatea românească nici cel puţin ON-LINE!  

Mulţumiri pentru citire!  

Referinţă Bibliografică:
Viaţa on-line / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1352, Anul IV, 13 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!