CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1322 din 14 august 2014        Toate Articolele Autorului

ADORMIREA MAICII DOMNULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În ziua de 15 august se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, tainic şi deosebit de important eveniment în religia creştină, despre care nu găsim date cercetând Biblia. În schimb, avem tot ceea ce ne interesează în tradiţia bisericii. Despre acest miracol au scris patru părinţi orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin.  

Studiind aceste scrieri, a căror veridicitate nu este pusă la îndoială, veţi înţelege că Maica Domnului a trecut dintr-un mod de existenţă - viaţa pe pământ - în alt mod de existenţă - viaţa de dincolo de moarte, viaţa veşnică. Aşa se înţelege întotdeauna când Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo: adormiţi. Acest cuvânt, această expresie, are sensul de stare din care te poţi trezi.  

Sfântul Maxim Mărturisitorul a subliniat în "Viaţa Maicii Domnului" că adormirea Maicii lui Iisus Hristos a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, care i-a grăit Fecioarei Maria întinzându-i ramura de finic: "Fiul şi Domnul tău te va chema: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, aşa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, aşa vei bucura oştirile cereşti prin urcarea ta, cea binecuvântată care ai făcut să străluceşti încă şi mai mult vieţile sfinţilor".  

Fecioara Maria i-a întărit pe cei apropiaţi prin următoarele cuvinte: "Nu faceţi din MUTAREA mea pricină de doliu, ci umpleţi-vă de bucurie şi mai mare! Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruieşte tuturor fiinţa şi viaţa. Şi când mă voi duce la el, nu voi înceta să mă rog şi să mijlocesc pentru voi, pentru toţi creştinii şi pentru lumea întreagă, ca Cel ce o judecă în milostivirea SA, să se milostivească de toţi credincioşii şi să-i întărească şi să-i ducă pe calea vieţii, iar pe cei necredincioşi să-i întoarcă şi să-i facă pe toţi o singură turmă a Bunului Păstor, care şi-a dat sufletul pentru oile sale şi le cunoaşte şi ai Săi îl cunosc!"  

Apoi, după ce i-a mulţumit Domnului pentru toată viaţa sa şi pentru toate cele câte i-au fost în această viaţă, Mântuitorul a venit la Maica sa împreună cu cetele îngereşti şi i-a zis: "Fericită fii şi să se bucure inima ta! Pentru harul care ţi-a fost dat, tot sufletul care va chema numele tău cu sfinţenie nu va fi lepădat, ci va afla mângâiere şi milostivire în această viaţă şi în veacul viitor. Iar tu intră în sălaşurile cele vechi cu pace şi bucurie, ca să vezi slava mea şi să te bucuri prin harul Duhului Sfânt"  

Iată, tocmai de aceea, nu trebuie să vă întristaţi. Bucuraţi-vă! Maica Domnului a "adormit" şi s-a urcat la ceruri, de unde vă întinde mâna pentru a vă ajuta rugându-L pe Domnul să se milostivească de voi, cei care îl recunoaşteţi pe El şi vă închinaţi Lui.  

 

Tradiţia despre „suirea Fecioarei Maria cu Trupul la cer" a fost tratată de poeţi şi predicatori ca un semn eshatologic, o consecinţă a învierii lui Hristos, o anticipare a învierii universale. În legătură cu această mare zi de sărbătoare creştină, tradiţiile noastre se perpetuează, cu mare folos, în multe zone ale ţării, astfel:  

- In dimineaţa zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obişnuieşte ca femeile să meargă la biserică şi să împartă struguri pentru cei trecuţi la cele veşnice. În unele zone se dau, pentru sufletele celor decedaţi, prune coapte şi faguri de miere.  

- Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. - Schimbările de anotimp au fost interpretate în popor ca fiind semne ale tristeţii naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai creşte, iar frunzele încep să se îngălbenească.  

- De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, sezon care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. In această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă. În multe locuri, acolo unde este credinţă, se procedează în acelaşi fel.  

- În această zi creştinii se roagă mai intens Maicii Domnului, ştiind că Mântuitorul nu lasă nimic neîmplinit…  

 

Feriţi-vă de acele manifestări în care apar oameni ai unor „culori politice”, care deturnează specificul sărbătorii oferindu-vă bucate şi băutură, pungi viu colorate, pixuri şi alte materiale „de nimic” pentru a vă câştiga voturile de o parte sau de alta a intereselor de partid, de grup şi personale! Nu-i lăsaţi să se folosească de sfânta sărbătoare şi de sufletele voastre chinuite de grija zilei de mâine, pentru a-şi face ei jocurile murdare!  

Cu suflet curat, urez tuturor cititorilor de bună credinţă, care poartă numele Maicii Domnului, mulţi ani cu sănătate! Să aveţi zile senine, pline de bucuria dragostei, a împlinirilor şi realizărilor, în pace şi lumină!  

Referinţă Bibliografică:
ADORMIREA MAICII DOMNULUI / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1322, Anul IV, 14 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!