CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 1314 din 06 august 2014        Toate Articolele Autorului

RECENZII DIN VÂRFUL PIXULUI, de Prof. Univ. Pompiliu COMŞA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Am pe birou, lângă monitorul calculatorului, volumele cu numerele de ordine 8 şi 9 din opera unui prieten drag, slătineanul Marian MALCIU. Mă grăbesc nu numai să le citesc, dar şi să vă spun câteva cuvinte despre ele, deşi le-am primit doar în urmă cu câteva zile. E vorba de romanul „Tainicele cărări ale iubirii” şi volumul „Culese din instanţe”, ambele apărute la editura ieşeană PIM, volume editate sub egida Asociaţiei „Universul Prieteniei”, Iaşi, iţite pe piaţa de profil, simultan, anul acesta. Sunt diferite în cuprins, dar străbătute de o vână clasică de scriitor. Să le luăm pe rând.
Destinul lui Iustin Dobrescu, în primul, scoate în evidenţă provocări şi limite, desfăşurate pe parcursul unei cifre fatidice - o mie de zile şi tot atâtea nopţi. Fundal de decor este dedublarea vocii povestitorului care intervine temperat, atât cât este nevoie, ca o reflexie în oglindă a personajului, marcat de o tragedie personală: pierderea vederii. De după orizont se iţeşte absurdul accident, repetat doar pentru a crea poveşti şi intrigi diverse.  

Planurile real-imaginar sunt schimbate din mers, iar lectura este captivantă, detaliile psihologice impresionând cititorul. Peste toate se aştern nu numai trăirile geologului, ci şi povestea de iubire a doi tineri, Laura şi Tinu, în care oglinda joacă din nou rol de partener de monolog, inclusiv pentru lucidul doctor chirurg Eugen Tomescu, mânat să ne povestească dragostea trecută pentru colega de facultate, Pavelescu. Poveste de viaţă meşteşugită de un Făt Frumos plin de bunătate, spre bucuria cititorilor, dar şi a criticilor, precum subsemnatul, ai acestui roman de dragoste.
În cel de-al doilea volum, ”Culese din instanţă”, prietenul Marian ne vorbeşte despre o anumită stare de sănătate a victimelor, dar şi despre infractorii periculoşi care mişună prin societate, cartea conţinând patru proze scurte, vivace, cu o tentaţie a detaliului aparte. Prozatorul creează atmosferă şi asta place. Proza lui satiric-umoristică îşi atinge ţelul, comedia amară fiind perfectă. Strădaniile autorului de a se lua la întrecere cu maestrul Caragiale sunt onorabile.
Per total, un autor sagace, cu o tolbă de săgeţi de calibre diferite, despre care vom mai auzi şi numai de bine.  

Îi doresc succes!  


Cu plecăciune,
Prof. univ. Asoc. Pompiliu COMŞA, Universitatea „Apollonia”, Iaşi  

Referinţă Bibliografică:
RECENZII DIN VÂRFUL PIXULUI, de Prof. Univ. Pompiliu COMŞA / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1314, Anul IV, 06 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!