CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Debut editorial: Paul M. Vasile, Boabe de suflet
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un volum elegant, sub aspect grafic, dar și prin conținut și prin emoția pe care o transmite textul, este realizat de Paul V. Vasile și intitulat Boabe de suflet. Conceput secvențial, volumul abordează, tematic, o mare parte dintre preocupările filatelistului Paul M. Vasile, laureat a numeroase expoziții naționale și internaționale. Un frumos Cuvânt prefațator are de spus Ada D. Cruceanu, care ne avertizează că avem în față volumul de debut al autorului, în care vom regăsi note de lectură, interviuri, imagini, o carte-album care se așează pe inimi, ca boabele, sub semnul Pasiunii. Autorul de dezvăluie cititorului cu toate pasiunile sale nobile: sportul (o pasiune comună care a și făcut posibilă întâlnirea subsemnatei cu autorul), teatrul, muzica, filatelia, călătoriile, fotografia, concertele etc.  
 
Încă din primele pagini remarcăm tendința spre mărturisire a lui Paul M. Vasile. El mărturisește, necondiționat, dragostea pentru sport, mai ales pentru sportul reșițean, care i-a adus clipe de mare satisfacție, autorul fiind martor la trei Olimpiade (Atlanta 1996, Atena 2004 și Beijing 2008), motiv pentru care primele capitole sunt dedicate acestor evenimente extraordinare din viața personală. Întâlnirea cu mari campioni români (și nu numai) este reflectată în fotografii de vis, pe care orice mare pasionat de sport și le-ar dori: Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo (care apar și cu autografele legendare), Laura Badea, Anișoara Cușmir, Iolanda Balaș, Doina Melinte, Constantina Diță, Serghei Bubka, Sandra Izbașa, Daniela Silivaș, Maria Olaru, Cătălina Ponor, Mihai Covaliu, Marius Tobă, Francisc Vaștag, Miodrag Belodedici, Cristian Chivu etc.  
 
Călătoria continuă în ritm alert, grăbit, prin Europa. Mai multe excursii în Italia, în Țările de Jos, la Muntele Athos sau în Spania, Austria, Franța sunt ilustrate cu imagini care vorbesc de la sine despre frumusețea unei lumi ascunse în spatele blitzului, o frumusețe umanizată de gândul bun, de pasiunea celui care încearcă să nu se bucure singur de clipele unice ale călătoriilor, de farmecul și ispita cuceririi unor creste de Everest (așa aș numi locurile pe unde a trecut autorul, fiindcă pentru cei mai mulți dintre cititori, sunt sigură, sunt imagini în premieră), ci să le împărtășească și celorlalți, înspre bucurie și împlinire.  
 
Cât de frumoasă este lumea? O poate spune doar acela care călătorește în ea. Cât de frumoasă este România? O mărturisește și Paul M. Vasile, convins că „o călătorie în universul creatorilor români, pictori, muzicieni, scriitori, cercetători, invită la reflecție”. Poveștile [acestora] „constituie un exercițiu permanent de cunoaștere, de păstrare și cultivare a valorilor identitate”. Da, avem o țară frumoasă – iată mesajul pe care (și) cartea lui Paul M. Vasile îl transmite cititorilor. E nevoie doar s-o descoperim și s-o apreciem sincer, fără rezerve.  
 
Mesajul final al cărții este optimist. Autorul are convingerea că toate călătoriile pe care le-a întreprins nu au fost doar pentru sine, ci și pentru cei care, citind și răsfoind această carte—album, vor ști să culeagă roade din ea. Cartea este, in facto, ea însăși o călătorie, prin lentila timpului, care invită la bucurie și la meditație: „Bucurați-vă, oameni, fiindcă veșnicia se asigură prin ceea ce voi înșivă dăruiți și lăsați altora în urma voastră!”.  
 
Așadar, călătoriți și bucurați-vă de frumusețea lumii culegând ...boabe pentru suflet!  
 
Maria-Daniela Pănăzan  
 
Referinţă Bibliografică:
Debut editorial: Paul M. Vasile, Boabe de suflet / Maria Daniela Pănăzan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1940, Anul VI, 23 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Maria Daniela Pănăzan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Daniela Pănăzan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!