AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Mara Emerraldi         Publicat în: Ediţia nr. 1634 din 22 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

PUTINE VORBE... DESPRE ION PENA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitorul ,,fantazian" după cum este numit de Stan V. Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, lui Ion Pena îi căutăm astăzi locul alături de colegii săi de condei, St. O. Iosif, Constantin Noica, Gala Galaction, Marin Preda şi alţii.  
 
Versul sau de o mare sensibilitate  
 
,,Ceasul fagilor a venit înapoi.  
 
Toţi fagii au costume noi,  
 
Eftine, fragede, verzi,  
 
Numai să le desmierzi."  
 
sau de o aciditate pornită din revoltă interioară, ,,Ci tu eşti doar un pumn de sărăcie"  
 
,,Şi dacă vorbiţi cu bravul Pan  
 
Spuneţi-i că naiul nu mai face un ban,  
 
Că peste umanitate  
 
Urlă zeiţă Răutate."  
 
reflectă ca o oglindă, sufletul de român care-şi iubeşte natură şi neamul.  
 
Perceptor fiind, Ion Pena s-a implicat în activitatea sătenilor bănăţeni, iar în Sichevita pune temelia la ,,„Căminul cultural - Lumina”, căruia îi găseşte loc în Primărie ; îl dotează cu un aparat de radio şi tot în această localitate, bibliotecii îi donează cărţi ce au o valoare de peste o mie de lei.  
 
Opera literară a lui Pena este completată de proză, atrage atenţia, "Moneda fantazienilor" ---lucrare catalogată că fiind ,,utopică", unde viziunea fantasticului atinge cota anului 2000 ---Pena fiind un bun vizionar şi un analist care a anticipat colectivizarea şi cooperativizarea din anii ce au urmat.  
 
La 104 ani de la naşterea sa, căutăm să găsim soclul pe care să fie aşezată valoarea literară a lui Ion Pena, cel care a contribuit la moştenirea culturii româneşti.  
 
,,Să dăm Cezarului ce e-al Cezarului" ca să nu mâniem pe Dumnezeu !  
 
22 iunie 2015  
 
Mara Emerraldi  
 
Referinţă Bibliografică:
PUTINE VORBE... DESPRE ION PENA / Mara Emerraldi : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1634, Anul V, 22 iunie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Emerraldi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Emerraldi
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!