CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 1764 din 30 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cel mai frumos oraș din lume!!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viena? Roma? Atena? Barcelona? Istambul? Paris? Moscova? New York? Tokio?  
 
Întrebarea mea adresată vouă, cititorilor mei, se vrea a fi mai mult decât o întrebare, e mai degrabă o excursie imaginară prin amintirile voastre de vacanță, prin lista de obiective turistice pe care le-ați vizitat sau poate doriți să le vizitați, și ar avea drept scop, nici mai mult nici mai puțin decât desemnarea "neoficiala" a celui mai frumos oraș din lume! Frumoasă distincție! Râvnit trofeu! Dar pe ce criterii am putea alege cel mai frumos oraș din lume? Cel mai vizitat? Cel mai bogat în spații verzi? Orașul cu cele mai multe muzee sau capodopere arhitectonice? Orașul cu cea mai îndelungată sau controversată istorie? Pe cât de multe, pe atât de diferite toate criteriile de selecție...  
 
Nu aș vrea să fiu eu cea care să va impună aceste criterii! Aș vrea că fiecare dintre voi, cei ce citiți rândurile mele, cititorii, să va alegeți criteriul principal, și bineînțeles în forul vostru interior să desemnați "cel mai frumos oraș din lume".  
 
Cred că multe dintre orașele vizitate de mine sau cele pe care mi-aș dori să le vizitez în curând ar merita această distincție: Paris-orașul luminilor, romantic, boem, unde arta este la ea acasă pe fiecare stradă, Roma-cetatea eternă, plină de vervă, fascinantă prin istoria ei milenară și arhitectura impresionantă, Londra-maiestoasă precum regina Angliei, Rio de Janeiro, vivace și colorat, acolo unde samba, dansul cu influențe africane, indiene și iberice este un adevărat dans național, iar statuia lui Isus veghează parcă portul, orașul și oamenii; Tokio, asemeni unui imens joc electronic, unde modernul și ultima tehnologie, conviețuiesc armonios alături de temple budhiste și nelipsita ramură de cireș înflorit, Buenos Aires, locul de naștere al tangoului, unde zgârie-norii și clădirile în stil art-deco sau neoclasic se amestecă armonios, Viena, unde gândul te duce fără să vrei la balurile de odinioară unde valsurile lui Strauss erau nelipsite, New York, metropola care pare a fi încă visul tuturor turiștilor, New York-ul care te copleșește pur și simplu prin zgârie-norii care împânzesc Manhattan-ul, adevărați coloși de sticlă, prin mulțimea de turiști adunați din toată lumea, prin spiritul de libertate ce-l respiri la orice pas, Budapesta, Madrid, Praga, Los Angeles, Veneția, Barcelona, Montreal…atâtea orașe minunate, fascinante și totuși...un singur titlu de "cel mai frumos oraș din lume".  
 
Multe dintre orașele noastre din România cred că sunt candidate serioase la acest titlu: Timișoara-orașul meu natal, București, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Constanta, Arad, Iași, Reșița, Sighișoara, și lista devine din ce în ce mai lungă!!  
 
Pentru mine "cel mai frumos oraș din lume" ar trebui să îmbine mai multe elemente: să respire “artă" la fiecare pas, să te încânte cu arhitectură electică care ar trebuie să fie un amalgam de tradițional și modern, să fie plin de parcuri, grădini botanice, flori și cât mai multă verdeață, locuitorii să-i fie oameni politicoși și prietenoși; nu trebuie să fie foarte mare, un colos, dar nici foarte mic, să te îmbie să-l străbați la pas, să-ți aducă bucuria de a-l cunoaște și reinventa în fiecare zi...să fie curat și de preferința fără prea mult trafic, aglomerație sau poluare. Să fie un oraș viu care să inspire armonie, în care cei ce se iubesc să-l străbată ținându-se de mână, în care să auzi râsul cristalin și nevinovat al copiilor sau conversația pașnică a doi vecini.  
 
Pentru mine "cel mai frumos oraș din lume" ar trebui pe lângă toate calitățile descrise mai sus să aibă acel fir magic care să mă lege sufletește de el, indiferent cât ar fi de frumos, sufletul meu ar trebui să se simtă “acasă” acolo!  
 
Din multitudinea de orașe aflate pe lista candidaților, am ales orașul meu natal, Timișoara. Cei care ați avut ocazia să îl vizitați, sunt convinsă că îmi veți înțelege preferința. Un oraș frumos, elegant, pe bună dreptate numit "orașul florilor", Timișoara încântă privirea și încălzește sufletul. Cei ce îl vor vizita odată rămân pentru totdeauna atrași de frumusețea și unicitatea acestui oraș. Este orașul în care m-am născut, am crescut, orașul care m-a ajutat să-mi deschid aripile și să visez!  
 
Probabil că alegerea mea nu coincide cu a multora dintre voi, e drept că au atârnat puțin mai greu în balanța și "criteriile personale", și nu puteam să nu fiu puțin părtinitoare față de orașul meu...dar fiecare avem dreptul de a avea un oraș favorit, și sunt convinsă că nu în puține cazuri orașul favorit coincide cu urbea natală! "Comoara", precum în "Alchimistul" lui Paulo Coelho este de fapt "acasă"...Sunt convinsă că alegerea mea nu o să coincidă neaparat cu alegerea voastră, dragii mei cititori, dar sper fiți blânzi și nu mă criticați prea aspru:)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cel mai frumos oraș din lume!! / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1764, Anul V, 30 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!