CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 1757 din 23 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Cât şi cum mai iubim
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un articol de suflet scris cu multa sensibilitate si talent de Carmen Niculcea, Atlanta, Georgia  
 
Despre iubirea aproapelui au scris de-a lungul timpului sute de mii de pagini adânc credincioşi ori liber-cugetǎtori şi tot de atâtea sute de mii de ori oamenii au ignorat poveţele înţelepte şi s-au abǎtut de la îndemnul biblic “Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi!”, preferând sǎ se iubeascǎ mai mult pe sine.  
  
Perfect scuzabil s-ar zice, pentru cǎ, nu-i aşa?, cine e mai aproape de noi decât noi înşine!?! Și e atât de greu în lumea asta în care trǎim sǎ mai gǎsim resurse sufleteşti şi pentru cei de lângǎ noi! Ne-ar trebui un altruism vecin cu sfinţenia ca sǎ-i putem pune pe alţii pe acelaşi loc cu noi, darǎmite mai presus!  
  
Fǎrǎ a avea orgoliul de a mǎ înrola în rândul celor care au scris pe tema aceasta, nu mǎ pot abţine sǎ nu fac oarecari comentarii privind în jurul meu, înǎuntrul meu şi încercând sǎ mǎ pun în pielea celorlalţi oameni ai vremurilor de azi. Pentru cǎ, fie cǎ vrem ori nu, spiritul veacului ne uniformizeazǎ întrucâtva pe toţi din punct de vedere afectiv şi mental. Nu ştiu dacǎ doar mi se pare sau dacǎ chiar aşa e, dar am impresia cǎ, de fapt, nu-i mai putem iubi pe alţii, tocmai pentru cǎ nu ne mai iubim pe noi cum şi cât ar trebui. Nu echilibrul dintre cele douǎ iubiri trebuie reglat în primul rând, ci felul în care ne iubim pe noi e defectuos şi nu ne lasǎ loc şi pentru alţii. Constat, cu tristeţe aş spune, cǎ dragostea faţǎ de noi a ajuns sǎ ne acapareze, sǎ ne consume toatǎ energia afectivǎ.  
  
Ȋmi vine în minte o lecţie de chimie de demult despre valenţele elementelor: atomii au o anumitǎ capacitate de a se combina cu alţi atomi pentru a ajunge la o combinaţie stabilǎ. Noi am devenit parcǎ nişte elemente care nu mai putem ceda altora nimic pentru cǎ ne suntem suficienţi sieşi. Ne-am saturat valenţele afective şi nu mai avem loc şi pentru altcineva. Gravitǎm în jurul propriului eu, obiect al adoraţiei care îşi pierde substanţa tocmai pentru cǎ am ajuns sǎ iubim iubirea de sine, imaginea noastrǎ, stratul superficial, şi nu nucleul care ne conferǎ individualitate. Iubirea de sine s-a transformat într-un soi de egoism, într-o formǎ de egolatrie care ne închide în noi şi ne face prizonierii propriei fiinţe. De câte ori nu aţi auzit sau chiar rostit “Eu şi restul lumii” ori “Sǎ-mi fie mie bine mai întâi şi la alţii …sǎnǎtate!”? Ȋntr-un fel, nu e chiar atât de rǎu sǎ gândim aşa. E nevoie de o separaţie clarǎ între noi şi ceilalţi, pentru cǎ mai aproape ne e pielea decât cǎmaşa, dar recunoaşteţi, concentrându-ne doar asupra împlinirii dorinţelor, aspiraţiilor noastre, vǎzute ca o formǎ a iubirii de sine, ne privǎm de fiorul acela unic, intens şi minunat pe care îl avem când dǎruim altcuiva ceva din fiinţa noastrǎ. Nu mǎ refer neapǎrat la starea sublimǎ de îndrǎgostire, cât la iubirea-compasiune, empatie, omenie, prietenie. Indiferent ce formǎ îmbracǎ, din ce motive dǎruim sau ce, faptul în sine ne face sǎ trecem din noi cǎtre alţii, ca o propagare a fiinţei noastre în unde ce cutremurǎ alte suflete şi care se întorc asupra noastrǎ mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau în altul.  
  
Dǎruind, vom dobândi nu numai în ceruri, ci chiar aici, pe pǎmânt o stare pe care nici un mod de satisfacere a propriilor dorinţe nu ne-o poate da. Dacǎ aţi trǎit-o, repetaţi-o, dacǎ nu, ar trebui sǎ o încercaţi. Pentru cǎ, dǎruind altora, ne iubim de fapt pe noi mai mult şi mai temeinic decât am bǎnui.  
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Cât şi cum mai iubim / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1757, Anul V, 23 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!