CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 1747 din 13 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Festivalul de Tradiţii Româneşti din Lilburn, Georgia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Toamnă dulce, toamnă cu frunzele toate flori.” – George Topărceanu  
 
Dacă e toamnă, atunci e sigur festival! Suntem printre norocoşii ce pot spune că în fiecare an, toamna începe pentru noi prin muzică, dans şi multă, multă voie-bună!  
 
Tradiţionalul Festival de Tradiţii Românesti organizat de Biserica Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena, din Lilburn, Georgia aflat la cea de-a XV-a ediţie a avut loc pe data de 10-11 octombrie, 2015, şi a constituit ca în fiecare an un fericit prilej de întălnire între românii din zona metro Atlanta. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii a ţinut să mulţumească tuturor celor prezenti pentru participarea numeroasă nu doar in zilele de sărbatoare ci şi in timpul anului la slujbele duminicale, invitand totodată pe cei prezenti sa treaca pragul bisericii în fiecare duminică, şi nu doar de Festival. Un sfat bun de care sper să ţinem cu toţii cont! Avem nevoie de pacea şi linistea ce vin atunci cand trecem pragul unei biserici si aducem rugaciunea noastra de mulţumire pentru lucrurile bune şi frumoase ce se întamplă în viaţa noastră!  
 
De-a lungul a celor doua zile, cei prezenţi au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos şi variat program artistic, menit să renască spiritul naţional, să redescopere valorile autentice, astfel incât tinerele generaţii să ia contact îndeaproape cu arta populară şi să cunoască totodată mostenirea pe care au misiunea să o ducă mai departe.  
 
Programul artistic de o înaltă ţinută a fost sustinut de interpreti locali dar si de invitati speciali, oaspeti de onoare ai micii noastre comunitati, şi as dori să-i menţionez pe cei care au contribuit la reuşita acestui frumos program artistic: cunoscuta si apreciata solista bucovineanca Adriana Bucevschi si talentatul solist maramuresan Paul Ananie, dansatorii nostri locali, aparţinand grupului "Bucovina”, coregrafi Garofaş & Irina Milici, tinerii dansatori ai formaţiei “Ghiocelul” sub îndrumarea entuziasta a d-lui Marian State, formaţia de dansatori bulgari “Rosa”, şi nu în ultimul rând solistul nostru local de muzica usoară Danut Buturca-Florescu.  
 
O frumoasă surpriză a constituit minunatul Muzeu al Satului, Adina Chendeş, Radu Spirea şi Ramona Sarca au tranformat micuţa sală socială a bisericii într-un colţişor din România. O ladă de zestre, un fuior de lână, un podeţ şi o fântană, multe costume populare şi o infinită dragoste pentru tot ce e românesc şi pentru România ne-au făcut să ne simţim în acest muzeu “ca acasă”. Sincere felicitări tuturor care au gandit şi realizat această oază de românism pe pamânt american. Savuroasele mâncăruri tradiţionale româneşti, prăjiturile alese şi voia bună au fost prezente din plin şi pe gustul tuturor celor prezenţi. Gospodinele comunitaţii noastre în frunte cu d-na preoteasă Diana Acsente şi inimoasa noastră Rodica Grigoraş, alături de alte multe mâini harnice şi pricepute au dat dovadă de un talent culinar remarcabil: micii, sarmalele şi prăjiturile servite au fost delicioase!  
 
O toamnă frumoasă şi bogată, românească în cuget, fapta şi şimţire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toţi cei a căror inimi, deşi departe de casă, încă mai bat româneşte, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodată nu fu mai frumoasă”.  
 
Referinţă Bibliografică:
Festivalul de Tradiţii Româneşti din Lilburn, Georgia / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1747, Anul V, 13 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!