CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mara Circiu         Publicat în: Ediţia nr. 1463 din 02 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Viața între două festivaluri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Toamnă dulce, toamnă cu frunzele toate flori”~ George Toparceanu 
  
Dacă e toamnă în Atlanta, e vremea bucuriei…românii ce locuiesc în zona Atlantei știu mai bine ca oricine cum toamna se face simțită aici nu doar prin bogăția roadelor și frumusețea frunzelor ci și prin cele două mari evenimente ale românilor din zonă: Sărbătoarea Hramului Bisericii Sfânta Maria din Dacula și Festivalul de Toamnă al Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Lilburn. 
  
Ambele evenimente au fost un prilej de întâlnire și bucurie pentru toți românii plecați departe de casă ce trăiesc pe pământ american. Primul eveniment a debutat duminică, 5 octombrie, 2014 prin Sfânta Liturghie săvârșită de Părintele Nicolae Clempuș în cadrul bisericii Sf. Maria din Dacula. Părintele Nicolae Clempuș ne-a reamintit tuturor că avem nevoie de hrană atât trupească cât și spirituală, și doar prin dragoste față de Dumnezeu și cele sfinte vom reuși să parcurgem drumul plin de încercări al vieții. Duminica a continuat prin tradiționalul picnic din care nu au lipsit delicioasele bucate românești pregătite cu dragoste și mult talent de gospodinele din parohia noastră. Mititei, sarmale, frigărui, langosi, amandine și plăcinte, stropite din plin cu vin și voie-bună au deschis apetitul și pofta de voie bună pentru toți cei prezenți. Picnicul a fost încununat de un frumos spectacol artistic în care au evoluat pe rând, cu mult talent și dăruire o multime de artiști, atat locali cât și veniti de pe alte meleaguri. Ne-am bucurat sa-i avem alaturi de noi pe invitații noștri speciali din România, solistul de muzică populară Alexandru Brădățan din Bucovina și interpreta de muzică populară Vlăduța Lupău din Sălaj, formația de dans “Bucovina”, grupul de dans “ROYA”, tinerii dansatori ai formației “Ghiocelul” îndrumați cu mult entuziasm de Marian State, soliștii vocali Dan Buturcă, Mircea și Livia Boian și foarte indragitul artist local Victor Cepoi. O prezența dinamică a constituit-o grupul de dansatori bulgări “Rosa”. I-am simțit cu sufletul alături de noi, nu doar în dansurile de pe scenă ci și alături de noi în hora ce s-a întins în fața scenei și la care au participat cu entuziasm o bună parte dintre cei cei prezenți. 
  
Printre deliciile culinare ale acestei zile memorabile nu pot să nu amintesc langosii gustoși pregătiți cu drag de Betty Jac și prăjiturile de ciocolată pregătite de Gabi Marica, felicitări gospodinelor amintite și tuturor doamnelor din Organizația Doamnelor condusă de Viorica Cherchezan! 
  
Al doilea eveniment al acestui anotimp, Festivalul de Toamnă al Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, din Lilburn s-a desfășurat într-o atmostferă festivă în zilele de 11-12 Octombrie, 2014. Părintele George Acsente, preotul paroh al bisericii a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți pentru participare nu doar în zilele de sărbătoare ci și în timpul anului la slujbele duminicale, pentru efortul fiecăruia la reusita și succesul acestui eveniment. 
  
De-a lungul a celor două zile, cei prezenți au avut bucuria de a fi spectatorii unui frumos și variat program artistic, și aș dori să-i menționez pe cei care au contrubuit la reușita acestui program artistic de înaltă ținută: invitații speciali Alexandru Brădățan, Vlăduța Lupău, formația de dans “Bucovina”, grupul de dans “ROYA”, formația “Ghiocelul”, ansamblul “Dumbrava”, grupul de dansatori bulgări “Rosa”, UGA Ballroom Dancers, formația de instrumentiști condusă de Țucu Stoica; și soliștii de muzică ușoară Dan Buturcă și Victor Cepoi. Savuroasele mâncăruri tradiționale românești, prăjiturile alese și veselia au fost prezente din plin și pe gustul tuturor celor prezenți. Muzeul Portului românesc realizat anul acesta prin iscusința d-nei preotese Diana Acsente ne-a adus aminte încă o data de frumusețea, simplitatea și unicitatea portului nostru popular. Așteptați de publicul iubitor de frumos și de data aceasta, artiștii noștri locali, Diana Toma și Lucian Brener nu ne-au dezamăgit, tablourile lor și demonstrația live de pictură ne-au încântat ochii și desfătat sufletul. 
  
Într-o lume mereu ocupată, trepidând de griji și probleme, noi, o mână de români aruncați de soartă tocmai în îndepărtata America, avem curajul să ne păstrăm tradițiile, limba, portul și împărțim cu dărnicie din darurile românești celor ce ne trec pragul! Ne bucură faptul că am reușit să sărbătorim și anul acesta împreună o toamnă frumoasă și bogată, românească în cuget, faptă și simțire, o toamnă care ne-a adunat laolaltă, cu bucurie, pe toți cei a căror inimi, deși departe de casă, încă mai bat românește, o toamnă care parafrazându-l pe marele nostru poet Arghezi, “niciodata nu fu mai frumoasă”. 
  
Referinţă Bibliografică:
Viața între două festivaluri / Mara Circiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1463, Anul V, 02 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mara Circiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mara Circiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!