CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Magdalena Brătescu         Publicat în: Ediţia nr. 1512 din 20 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Magdalena BRĂTESCU - PREMIERĂ LA OPERA ISRAELIANĂ DIN TEL AVIV AURELIA FLORIAN ŞI MARIUS BRENCIU ÎN OPERA „LA RONDINE” DE GIACOMO PUCCINI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Opera „La Rondine” (Rândunica) i-a fost comandată compozitorului Giacomo Puccini de Carltheater din Viena, urmând să fie o lucrare gen operetă. Finalizată în 1916, ea a fost montată pentru prima dată un an mai târziu la Monte Carlo, pe un teritoriu neutru, deoarece Austro-Ungaria era în război cu Italia. Puccini a eliminat dialogurile vorbite şi a creat o operă oarecum comparabilă melodic cu „Liliacul” de Johann Strauss fiul, sau cu “Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss. Unii critici muzicali mai răutăcioşi au catalogat-o, pe nedrept, un “Lehar nereuşit”!  
 
Subiectul operei se aseamănă întrucâtva cu “Traviata” de Verdi, dar în versiune simplificată şi lipsită de dramatism. Deşi bine primită de public şi având calităţi incontestabile, melodii captivante şi ritmuri de dans ca tangoul şi valsul, opera e socotită o “rudă săracă” a capodoperelor lui Puccini, Tosca, Madame Butterfly, Boema sau Turandot. Libretul aparţinând lui Giuseppe Adami conţine multe texte lirice, pline de romantism.  
 
Giacomo Puccini provine dintr-o familie în care au existat cinci generaţii de muzicieni şi e considerat unul din cei mai pregnanţi compozitori romantici după Verdi, el fiind şi un exponent al stilului realist.  
 
Acţiunea operei “La Rondine” se petrece la Paris şi Nisa, în epoca celui de-al doilea Imperiu şi aduce în scenă pe curtizana Magda de Civry, întreţinută de vârstnicul său protector Rambaldo, un bărbat foarte bogat. La cocktailul oferit în salonul său, invitaţii discută un singur subiect: dragostea! Poetul Prunier dă tonul muzicii şi amfitrioana delectează publicul cu frumoasa arie “Visul Dorettei.” Magda nu crede în iubire, dar când îl cunoaşte pe tânărul Ruggero se îndrăgosteşte de el la prima vedere. Scena se petrece la restaurantul Bullier care nu se deosebeşte prea mult de Café Momus din “Boema”. De aici, intriga continuă fără mari surprize sau răsturnări de situaţii. Cei doi îndrăgostiţi fug împreună şi-şi trăiesc amorul într-o căsuţă de pe malul mării, fericiţi dar plini de datorii. Ruggero o cere în căsătorie în celebra arie “Spune-mi că vrei să mă urmezi”. Nu mai înainte însă de a le scrie şi părinţilor despre intenţiile sale. Primeşte consimţământul familiei, dar în misiva trimisă de mama lui Ruggero, aceasta îşi dezvăluie aşteptările de la viitoarea noră: să fie o fată pură şi cuminte. Magda înţelege că din cauza trecutului său de femeie întreţinută, ea nu poate corespunde condiţiilor. Face mărturisiri complete şi, ca o rândunică, se va întoarce la cuibul ei, în braţele vârstnicului Rambaldo, (foarte bine interpretat de bas-baritonul Vladimir Braun, o prezenţă scenică impunătoare şi cu o voce bine pozată), lăsându-l pe Ruggero cu inima frântă.  
 
Montarea lui Nicolas Joel la Opera israeliană din Tel Aviv este una clasică, fără idei inovatoare şi referindu-se corect la indicaţiile scenice. Decorurile lui Ezio Frigerio (reluate din montarea de la Metropolitanul din New York) sunt art deco şi Secession vienez în loc de francez, dar oferă un cadru adecvat poveştii: un salon elegant cu coloane şi tapete de hârtie amintind de tablourile lui Klimt. În actul trei, se remarcă în fundal panourile din sticlă pictate cu struguri mov şi frunze verzi, minunat luminate, ca de soarele Coastei de Azur şi care parcă te fac să simţi mirosul aerului marin. Costumele (Franca Squarciapiano) sunt superbe, din materiale strălucitoare şi cu croieli adaptate epocii.  
 
Punctul de atracţie al spectacolului îl constituie interpreţii principali, soprana Aurelia Florian (Magda) şi tenorul Marius Brenciu (poetul Prunier), spre mândria noastră amândoi români, amândoi fermecători, dezinvolţi, eleganţi, interpretându-şi partiturile fără reproş, ea, frumoasă şi delicată ca prezenţă, cu o voce excepţional nuanţată, iar el e natural, romantic, interiorizat, frazând perfect. Am urmărit mimica Aureliei Florian care trece de la reverie şi duioşie, la dragostea adevărată şi pasionată, ulterior la disperare, la hotărâre dureroasă şi, în final, la trista împăcare cu situaţia fără ieşire a femeii care-şi sacrifică dragostea pe altarul purităţii sufleteşti.  
 
Orchestra, dirijată cu vervă şi supleţe de Frederic Chaslin, relevă bogăţia rezonanţelor muzicale a acestei opere romantice, deşi uneori la un nivel sonor puţin prea ridicat.  
 
Corul, condus de Ethan Schmeisser, oferă în special în actul II forţă, energie şi culoare desfăşurării acţiunii, nu numai prin voci excelente, ci şi prin mişcare scenică de grup. Foarte reuşită scurta intervenţie a celor opt balerini care sugerează Parisul frivol, cu o nuanţă abia simţită de vulgaritate, cum şade bine French cancanului de la care împrumută finalul.  
 
Am fost dezamăgită de interpretarea lui Zoran Todorovici în rolul lui Ruggero Lastouc, (mai ales că îmi este încă proaspăta în minte performanţa excepţională a lui Roberto Alagna la Metropolitan Opera) care nu a susţinut acutele, transformându-le în ţipete stridente.  
 
Totuşi aceasta nu a impietat asupra succesului reprezentaţiei care s-a bucurat de aprecierea publicului israelian.  
 
În contextul tragicelor atacuri teroriste care au întunecat prin fanatism "Oraşul luminilor" zdruncinând comunitatea evreiască din Paris, întreaga lume, dar mai ales Israelul care a urmărit desfăşurarea evenimentelor cu sufletul la gură, iar mai apoi şi-a îngropat coreligionarii în Pământul sfânt, spectacolul „La Rondine" a cărei acţiune se petrece în Parisul vesel şi animat a fost dedicat de Opera israeliană memoriei victimelor din Franţa.  
 
---------------------------------  
Magdalena BRĂTESCU  
Rehovot, Israel  
ianuarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena BRĂTESCU - PREMIERĂ LA OPERA ISRAELIANĂ DIN TEL AVIV AURELIA FLORIAN ŞI MARIUS BRENCIU ÎN OPERA „LA RONDINE” DE GIACOMO PUCCINI / Magdalena Brătescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1512, Anul V, 20 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Magdalena Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Brătescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!