CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Magdalena Brătescu         Publicat în: Ediţia nr. 1361 din 22 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Magdalena BRĂTESCU - „PRINŢUL VERDE” DE NADAV SCHIRMAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Prinţul verde” a câştigat „Premiul de audienţă” la importantul festivalul cinematografic „Sundance” 2014 din Utah, Statele Unite, festival iniţiat de actorul Robert Redford. La premieră, filmul fost aplaudat timp de un sfert de oră. Creatorul său este scriitorul şi producătorul Nadav Schirman, cunoscut pentru filmele „Spionul Şampanie” (2008) şi „Camera obscură” (2013).  
 
„Prinţul verde” este un film documentar-artistic, realizat fără scenariu, care se axează pe mărturiile cutremurătoare ale celor doi eroi principali ai acţiunii şi inspirat din cartea „Fiul Hamasului”, povestea adevărată scrisă de Mosab Hassan Yousef , unul din cei mai importanţi informatori ai Şabak-ului, care a spionat conducerea mişcării Hamas timp un deceniu. Legătura specială dintre informatorul palestinian şi israelianul care-l acţiona, şabaknicul Gonen, s-a închegat pe fundalul terorii, trădării, unor dileme imposibil de rezolvat (pentru oamenii de rând!) şi s-a transformat într-o prietenie dincolo de graniţe, nu o dată la un pas de sacrificiul suprem. Filmul este o dublă defulare care ţine spectatorul cu sufletul la gură timp de 95 de minute. El a fost turnat la München în 10 zile şi iniţial dura patru ore.  
 
Mosab Hassan trăieşte azi în America şi se teme pentru viaţa lui. Se mută dintr-un apartament în altul şi duce o existenţă secretă. În sânul familiei şi în mediul său, el este considerat un trădător, iar de-a lungul anilor, singurul său prieten a rămas Gonen Ben Iţhak, cel care l-a recrutat ca spion pentru Şin Bet.  
 
Tatăl lui Mosab e şeicul Hassan Yussuf, unul din cei şapte întemeietori ai Hamasului, un şef identificat cu mişcarea islamistă. Mosab s-a născut în 1978 într-o familie musulmană credincioasă dintr-un sat de lângă Ramallah. A crescut în umbra tatălui său, dar când şi-a cumpărat o armă pentru a ucide israelieni şi a fost arestat. În închisoare a fost recrutat de Gonen, un star al servicilor de securitate israeliene. „A recruta e o ştiinţă şi o artă, trebuie să fi psiholog, să înţelegi ce necesităţi are informatorul şi să te foloseşti de punctele lui slabe. Victoria recrutării lui Mosab a fost însă începutul sfârşitului carierei mele. „Mosab a devenit la 17 ani informatorul numărul 1 al Şabakului, sub numele de cod, „Prinţul verde”, „prinţ” pentru că era fiul unui şeic, „verde” deoarece aceasta e culoarea drapelului Hamas.  
 
Experienţa vastă în munca lui Gonen cu informatorii l-a condus spre atingerea celei mai important succes al carierei sale, dar şi la o prietenie care până la urmă l-a făcut să-şi distrugă cariera, fiindcă a fost concediat din Şin Bet considerându-se că nu a respectat normele. Într-o lume de minciuni, secrete şi viaţă dublă, cei doi au început treptat să aibă încredere unul în celălalt, iar prietenia lor a devenit una dintre cele mai profitabile din istoria serviciului israelian de informaţii. Trecut printr-un viol săvârşit de fiul unui vecin pe când avea cinci ani, asistând în închisoare la torturile la care erau supuşi islamiştii consideraţi colaboratori de proprii lor coreligionari şi fără niciun temei verificat, sătul de vărsările de sânge nevinovat, răvăşit de ruşine pentru minciunile Hamasului care se foloseşte de suferinţele palestinienilor şi de copii pentru a-şi atinge ţelurile, Mosab şi-a schimbat ideologia. A trecut la creştinism, adoptând principiile dragostei şi milei pentru semeni propovăduite de Noul Testament. A decis să oprească violenţele şi teroarea cu care se identifică islamul, şi crimele împotriva cetăţenilor israelieni nevinovaţi. Întors acasă din închisoare, stând lângă tatăl său al cărui mână dreaptă a devenit, s-a întâlnit cu Arafat, Marwan Barguti şi alţi şefi de la Hamas şi Fatah. Graţie informaţiilor lui preţioase şi reale, au fost prinse bande de terorişti sinucigaşi şi de atentatori împotriva unor personalităţi din viaţa politică a Israelului. Paradoxal, el însuşi a făcut ca tatăl său să fie închis pentru a-i salva viaţa ameninţată de braţul extremist al mişcării în momentele când dădea dovadă de slăbire a vigilenţei.  
 
“Prinţul verde” este un film de suspense psihologic cu multiple semnificaţii, dincolo de convenţii şi care oferă un punct de vedere nou asupra conflictului din regiune. Mărturia directă, cu momente dramatice, emoţionante şi cu fragmente de arhivă inedite, îl transformă într-un film captivant şi impresionant. El a rulat în prezenţa eroilor săi care, la sfârşit, s-au urcat pe scena teatrului din Nes Ziona şi au discutat cu publicul din sală care le-a pus întrebări incitante. „Eşti erou sau trădător?” „Nici una nici alta. Am ales între rău şi mai rău. Cine nu înţelege ce am făcut, demonstrează doar o limitare mentală.”  
 
Mosab a povestit că odată cu publicarea cărţii şi aflarea adevărului, la un pas de expulzarea sa din SUA ca terorist, a rămas complet singur, fără casă, fără familie, fără identitate, fără viitor, respins de comunitate, aproape de moarte dacă ar fi fost extrădat într-o ţară arabă unde-l aşteptau duşmanii. Gonen, a riscat totul, a venit în America şi i-a luat apărarea, salvându-i astfel viaţa.  
 
Gonen Ben Iţhak e azi avocat, căsătorit şi tată a patru copii. Mosab trăieşte în continuare în Statele Unite, iar despre viaţa lui privată, din motive de securitate, nu a dorit să dea amănunte.  
 
În încheierea acestui eveniment de neuitat, mi-am spus, probabil ca şi majoritatea spectatorilor, că oameni ca aceştia, fac ca lumea în care trăim să fie mai frumoasă şi se existe speranţe de viitor.  
 
------------------------------------  
Magdalena BRĂTESCU  
Bucureşti  
august 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena BRĂTESCU - „PRINŢUL VERDE” DE NADAV SCHIRMAN / Magdalena Brătescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1361, Anul IV, 22 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Magdalena Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Brătescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!