CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Magdalena Albu         Publicat în: Ediţia nr. 1506 din 14 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Magdalena ALBU - ZIUA NEAGRĂ A LEOPARDULUI ROZ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Leopardul roz nu ştie ce e visul, în schimb, el aparţine cu trupul şi cu sufletul sistemului care l-a creat, unul găunos, hulpav, bolnav de putere, dispreţuitor în raport cu Ceilalţi şi înclinat în mod predilect către delaţiune, fapte ilegale şi sperjur. Nimic din ceea ce expune cu redundanţă la nivel discursiv nu se regăseşte ca stare atitudinală firească în comportamentul şi acţiunile lui directe, căci nu asta constituie ţinta sa concretă. Slugă perfectă a orgoliului nemăsurat şi a luxului opulent, leopardul roz nu atacă vehement practicile negre ale conglomeratului din care a făcut, la rându-i, parte decât atunci când sforile puterii nu îi mai sunt, din perspectiva metamorfozelor inerente, la îndemână. Abia în acel moment, devenit pentru el dintr-o dată critic, fiara aparent încolţită din toate unghiurile începe să pozeze pr-istic în victimă ineluctabilă a sa, oferind vulgului ceea ce a ştiut să-i ofere întotdeauna, adică circ (fără pâine de data aceasta), un spectacol grosolan de manipulare a maselor etichetate în mod voit drept simplă adunătură cu miez oligofren, care aşteaptă cu nerăbdare să vadă finalul unei comedii a minciunii jucată cu o splendidă ipocrizie de către actorii ei profund machiavelici.  
 
Leopardul roz cu sânge invizibil în vene muşcă feroce din tot ce întâlneşte în cale. Caracterul şi onoarea nu fac parte dintre atributele specifice spiritului său agresiv. De fapt, nici nu are nevoie de aşa ceva, atâta vreme cât, până în ultima lui clipă de existenţă efemeră, nu aşteaptă cu o încordare maximă altceva decât să îşi trimită săgeata otrăvită a răzbunării în mod expres către fostul său camarad de pradă, camarad devenit brusc, în urma unei permutări fireşti de rol social, duşmanul său de moarte închipuit. Şi, cu toate că presupusul inamic a ales, pentru moment, să tacă, felina ucigaşă atacă, urlând cu zbierăte la fel de pr-istice în dreapta şi în stânga fără oprire, stârneşte cu bună ştiinţă felurite patimi şi declară pe un ton nonşalant colectivităţii cât de mult are aceasta de pierdut, dacă nu se raliază „luptei” sale patriotarde întru decimarea definitivă a răului colectiv, o formă de rău morbid, contondent, pe care, altfel spus, ea însăşi (dimpreună cu actualul „inamic”) l-a creat, sfidând orice lege morală şi viaţa. O viaţă de la care a luat însă totul şi nu i-a dăruit nimic. Căci, în habitatul unor asemenea carnasiere continuu înfometate de sânge şi de putere, întunericul neadevărului folosit ajunge să acopere definitiv până şi frumuseţea suavă a unui cireş înflorit în mijlocul zăpezii, tocmai fiindcă ele nu sunt capabile să vadă altceva în jur decât destine strivite şi moarte, foarte multă moarte. A celorlalţi, bineînţeles, nicicum a sa.  
 
Leopardul roz e cel care mânjeşte cu noroiul negru al junglei (din care provine) totul. Lumea ca esenţă celestă pentru el nu există. Doar ca teren pentru răzbunare şi atac. Durerea, sentimentul de zvârcolire a sufletului în faţa unei reale nevoi, îi apare drept o banală secvenţă utopică ce caracterizează numai fiinţele cu aspect interior mistic. Morala? Morala devine acel substantiv comun folosit exclusiv în cadrul discursurilor colective de manipulat vertebratele tâmpe. Cât despre conştiinţa carnasierei mereu lacome de sânge proaspăt nici că poate fi vorba în cadrul acestui context sumbru şi nemilos. Un singur fapt trebuie avut în vedere de către toţi membrii habitatului rece al morţii, anume: colţii pe care şi-i înşiră printr-un zâmbet larg şi perfid leopardul anunţă întotdeauna cu certitudine capătul final al drumului fiinţei din faţa sa. Şi nu e vorba aici despre o mişcare de balans simetric dintr-un loc într-altul al actorilor sociali de conjunctură, ci despre un joc piramidal cu reguli crâncene, precise, deloc onorante, în care săgeata de foc a neadevărului flagrant şi metalimbajul sugestiv nu numai că desenează vizibil prin aer traiectoria machiavelismului unanim acceptat, dar mai şi joacă în toată această naraţiune seacă de sens a răului generalizat însuşi rolul principal. Dacă zeul împăiat mai respiră încă, atunci e şi pentru că “sexy”-kinezica leopardului roz reuşeşte să transmită în mod concret mulţimii mirosul său indefinit.  
 
Magdalena ALBU  
10 februarie 2015  
Bucureşti  
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena ALBU - ZIUA NEAGRĂ A LEOPARDULUI ROZ / Magdalena Albu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1506, Anul V, 14 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Magdalena Albu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Albu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!