CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Nuante >  A treia voce

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În curînd va vedea şi lumina tiparului.  
 
A fi sub Trandafir  
 
În illo tempore zeul Tăcerii se chema Harpocrate. Chiar şi atunci venea înadins o zi în care Cupidon, inspiratorul iubirii, îi dăruia un Trandafir ca recompensă pentru muţenia sa şi a-i da avânt să nu se destăinuie nimănui. Dar (şi doar) în acea clipă se ivea poetul- androgin spre a ofranda meditabund nume creatului sacral. Numai atunci, în starea de a fi sub Trandafir, trinitatea Cupidon (energia iubirii, capacitatea de a pune lucrurile în tălmută mişcare, Vlavia, prin urmare), Andros (principiul-foc, masculin, al luminii) şi Gyne (preceptul-apă, feminin, al obscurului selenar), cele două elemente din urmă ca Evlavie, vedeau Cuvântul. Aşadar Vlavia şi Evlavia, fiindu-se sub Rază, detaşându-se de aparenţe (patimi, vise, gânduri, semne), reuşeau să amuţească, altfel spus să vorbească/amintească în limba poesiei, cea a tăcerii, unde succesivitatea amorfă a cuvintelor, diacronia cupidonică, îmbrăţişează inefabila formă în sincronia hermafroditului.  
Cele două semne ale uniunii: lumină-andros-yang, obscur-gyne-yin, pornesc scoborâtor în fântâna oglindală a originii "treizecimii de petale", unde liturgic se desfăşoară o moarte mistică a Cuvântului şi o înviere apoi în urzeala, semnificaţia cuvântelnică. Ieşite din acest "loc fără timp" (spuneam, illo tempore), prin refracţie (desfacere de lumea secundară) obţin re-generarea simbolică spre sens. Complementarismul acestor amprente coagulează în punctul întâlnirii degetului zeului Harpocrate cu acalmia gurii mirătoare. Acolo, convertindu-se în monadă, adâncesc misterul, dar nu prin a cădea pe gând/gânduri ci prin a cădea din gând/ gânduri ( a se elibera din îngândurare), în seninătatea absolută a contemplării. Astfel lucrurile trec în bine-cuvântare, întemeiate în ordinea Frumosului.  
La această gramatică onomaturgică poeta Luminiţa Cristina Petcu, mărturisindu-şi tăcerea printr-un jertfelnic trandafir, ne îndeamnă la a asculta culegător înspre:"sufletul întors", (ca a treia voce), "albastra spirală" (fibonaccică, fireşte), "tăcerile tale"(ale alterităţii din noi), "fără de timp" (în acum şi aici!), "absenţa mea" (ca plin divinal), "tandra arsură" (înţelegem a flăcării incombuste), malul dinspre viaţă" (înlănţuitul Decindei), "atenţi la clipă" (ca singura realitate), "cea din urmă zi a singurătăţii" ( aceea a diadei ce se strânge în indivizibil), "de ce tăcem aşa" (în limba pre-Babilonului), "golul dintre fluturi" (între "ieri" şi "mâine", ca plin al veşnicului "azi"), "memoriile unui amnezic" (cununie intre Alethe si Lethe), "pasii nimănui" (calea, Tao), "frânghii de lumină" (reazem în ne-reazem), "cele opt Ceruri", "caligrafii din Cadora" (dănsuitori în Omega şi Alfa), "emoţia florii de prun" (ce în culoare îşi poartă moartea morţii), "mări pustii" (ale refractarului)....  
Aflăm sensul vieţii, sugerează Luminiţa Cristina Petcu, atunci când nu-l căutăm, lasând calea unde nu-s hotare:  
"Cuvintele dorm/sub lespedea liniştii, zen/e un drum care merge/înlăuntrul meu,/tu/un strop din viaţa veşnică/sărutând valurile, vântul" (Un éclair d'éternité).  
Pe lângă vocea timpului şi a minţii, autoarea aduce în prim plan “a treia voce”, aceea a sufletului ca vector/simbol. Ştim că sufletul se înspăimântă când intră în trup, iar trupul când sufletul pleacă. De aceea a apărut arta ca tămăduire a înfiorărilor, folosindu-se de graiul inimii, năzuitoare spre Dumnezeu.  
Întrucât sufletul-spirit, chipul divin, nu are nume, înnumirea sa e în sarcina poetului-şaman, prin asta realizându-se şi asemănarea cu divinitatea. Astfel prin poet zidirea din afară primeşte o lăuntrică aşezare. Închizând o lume (a cuvintelor), Luminiţa Cristina Petcu întemeiază Deschisul tăcerii cuvântului, o realitate latentă, dincolo de aceea a petrecerii omului.  
Închisă în porunca divină ( de a da nume meditării sacrului), poeta are cheia descinderii spre „adevărul frumosului”, fiind, după cum s-a osebit, o conferitoare a revelării lucrurilor purtătoare de tăcere. A liniştii împăcate.  
 
Petru Solonaru  
Referinţă Bibliografică:
A treia voce / Luminiţa Cristina Petcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1551, Anul V, 31 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Luminiţa Cristina Petcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luminiţa Cristina Petcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!