CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  


Autor: Lucia Pătraşcu         Publicat în: Ediţia nr. 1975 din 28 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Lucia PĂTRAŞCU - GHEORGHE ANDREI NEAGU: „UN SECURIST DE TRANZIŢIE”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul „Un securist de tranziţie” (volumul 1), semnat de Gheorghe Andrei Neagu, 280 de pagini, tipărit la Editura StudiS, Iaşi, 2016, este o proză cu care autorul ne surprinde din nou, descriind întâmplări şi fapte din timpul, de după şi chiar dinaintea evenimentelor din decembrie 1989.  
 
Însoţind întâmplările cu reproducerea unor stenograme ale şedinţelor CEPEX din 13 noiembrie 1989, 17 decembrie 1989, discuţia televizată, din 28 ianuarie 1990, dintre Ion Iliescu şi reprezentanţii celor trei partide istorice, aflate în opoziţie; sesiunea CPUN din 9, 10, 13, 14 martie 1990, precum şi alte citări din luările de cuvânt ale aleşilor din Senat şi Adunarea Deputaţilor, de-a lungul anului 1990, texte pe care cei înteresaţi le-au cunoscut în direct din emisiunile televizate la momentul acela, autorul a dorit, de fapt, să aşeze înţelegerea cititorului într-un anumit moment istoric. Pentru că altfel volumul întâi al acestui roman ar putea părea rupt în două: o parte o reprezintă citarea stenogramelor şi cealaltă, modul în care acele evenimente au influenţat diferitele straturi sociale. Între ele, personajul principal, un securist de tranziţie, maiorul Nicolae Grama, reprezentând o anumită categorie, cel care-şi caută calea încercând să afle dacă este de sau în tranziţie. După ce i se propune să treacă în altă tabără, el trage o concluzie gravă: „Înseamnă că soarta României e în primejdie”.  
 
Acest prim volum al noii cărţi semnate de Gheorghe Andrei Neagu cuprinde şi frânturi din ecoul pe care evenimentele de la Bucureşti l-a avut în provincie, locul unde, de obicei, nu se întâmplă nimic şi anume printre trăitorii din Focşani, Panciu, Odobeşti sau prin comunele din împrejurimi, zone ştiute de autor, cu oameni cunoscuţi de acesta, asupra cărora s-a îndreptat acum atenţia sa, rememorând după atâţia ani atitudini, fraze, gesturi provocate de haosul creat în preziua revoltei populare, când s-a declarat starea de necesitate pe întreg teritoriul ţării. Nu au lipsit cei prudenţi şi strângători, ca tovarăşa Emilia, din Odobeşti, care, după ce a primit ultima indicaţie preţioasă de a se confecţiona măciuci la atelierele meşteşugăreşti, „îşi strânse agendele, valuta şi documentele mai importante din seiful” propriu şi, cu acestea, păstrate pentru orice eventualitate, pentru a se pune la adăpost, se grăbeşte să se retragă în munţi la o cabană neştiută de ceilalţi.  
 
Acţiunea romanului poate părea confuză, (aşa cum a fost şi perioada respectivă, atacată într-o formă invazivă de ştiri de tot felul: „Acum e drept, suntem puţin buimăciţi de atâtea informaţii apărute brusc pe eşichierul vieţii noastre poilitice.”), pentru că se desfăşoară pe mai multe planuri. La nivel superior extern: Irak, Kuweit, Iran şi în lumea ambasadelor şi a ataşaţilor militari pe lângă acestea, unde au apărut disfuncţionalităţi. Sau intern, printre organele de partid şi de stat „Primii secretari de judeţ nu prea ştiau cu ce se mănâncă starea aceasta. Unii s-au repezit la telefoane şi-au convocat secretarii celor mai mari organizații ale partidului comunist. Alţii şi-au chemat colaboratorii apropiaţi şi comandanţii de miliţie şi de securitate din teritoriu.”. La nivel mediu-local: în primării, unde se instalau CPUN-eurile formate aleatoriu, la întreprinderi, ziare locale, edituri, unde se schimbau directorii. La nivel inferior, printre oamenii obişnuiţi, (Ileana, femeia de serviciu, rămâne acum, ca şi atunci, veşnica însămânţată de poftele lui lui Titi Sfârc, o reprezentantă a omului simplu, cel a cărui voinţă a fost întotdeauna siluită) sau printre cei care se ocupau cu furturile din avutul comun (de la cărămizi, ferestre, uşi, ţevi, la tractoare „Că din tractoarele de la SMA am apucat şi noi vreo două cu care să ne agonisim ceva”.), cu practicarea bişniţei, ce i-ar putea îmbogăţi: „Acu, cât nu s-a prins lumea despre noul mers al vremilor.” Şi, nu în ultimul rând, cu aderarea la noile formaţiuni politice care se înfiripau peste tot.  
 
În esenţă, „Un securist de tranziţie” este o carte ce reuşeşte să etaleze starea psiho-emoţională, atitudinea şi acţiunile unor categorii sociale aflate într-un anumit moment al istoriei recente, începând cu panica deosebită ce s-a instalat în CPEX, în ambasade, în sediul organelor de partid şi de stat, în redacţii, în primării, în spitale etc. şi până la femeia de serviciu. Gradual, fiecare are o anumită părere, trage anumite concluzii şi, în consecinţă, acţionează într-un anumit fel. Face curăţenie, triază hârtiile compromiţătoare, arde ceea ce nu mai este necesar şi poate deveni dăunător, adună banii şi actele importante pentru a fi puse la adăpost (poate vor fi de folos mai târziu!). Sau suportă aceleaşi umilinţe.  
 
Volumul ar putea părea un interesant roman de acţiune, cu suspansuri, presărat cu pagini licenţioase uneori şi cu un limbaj propriu personajelor prezentate, într-un joc de relaţionare obişnuită, dacă n-ar fi o dureroasă prezentare a unei crude realităţi atât de frust înfăţişată. Sigur că domnul Gheorghe Andrei Neagu, ca un prozator definitiv ancorat în arta scrisului, foloseşte mici tertipuri care pot capta atenţia cititorului. Nu se eschivează în a folosi câteva expresii plasate în pagini cu scene decoltate. Vezi Sorin şi Trifan, cei doi homosexuali, a căror relaţie amoroasă şantajabilă este folosită din plin sau legătura anost de normală dintre primar şi femeia de serviciu. Toate acestea sunt de fapt un fel de veşmânt, un fel de hainele împăratului dintr-un basm cunoscut, care, în loc să acopere nudităţile indecente ale stărilor existente, apar ca o cortină zdrenţuită ce lasă la vedere mizeria umană, în toată dezvelirea sa, ca şi malversaţiunile celor care au ştiut despre ce este vorba şi au procedat în consecinţă.  
 
Pentru că, evenimentele mari şi neaşteptate produc schimbări uimitoare în viaţa tuturor. Fiecare se simte dator să participe direct la instaurarea democraţiei. Ca peste tot, se întemeiază partide mai mari sau mai mici, pentru care se strâng adeziuni. În familie, printre neamuri, printre vecini: „Îl iau pe vărul Fănică şi pe Tăchiţă, nepotul Zamfirei, pe Licsandru al Savetei şi pe frate-său, punem de-un comitet şi telefonăm la judeţ.”, după afinităţi, după năravuri, după interese. Se pun bazele unor noi publicaţii: „Măi, ce-aţi zice voi dacă am scoate o revistă de cultură?” Ca într-un furnicar tăvălit de un cutremur de pământ, toţi au idei şi fiecare consideră că părerea sa este cea mai constructivă.  
 
Însăşi coperta cărţii aduce cititorului o poveste. Un chip neştiut, pierdut în nebuloasa imaginii, care ar putea fi al oricui. Un personaj aşezat într-un tablou cu o ramă discretă (nu are prea mare importanţă, nu?!), purtând culorile tricolorului românesc, ca şi eticheta de pe scrumiera neagră, în care peste tresele unor decoraţii din alte timpuri se va aşterne scrumul. Mâinile puternice ale personajului arată că el este hotărât să apuce tot ceea ce i se oferă: o ţigară de foi cu parfum occidental bine precizat, în fumul căreia mai stăruie simbolul atât de cunoscut secera şi ciocanul şi un ceas de marcă, care certifică noua bunăstare proprie. Lipseşte chipul, capul. Trebuie să rămână tot incognito? Sau şi l-a pierdut, oscilând între mai multe opţiuni? O copertă foarte reuşită!  
 
Acest volum este o pagină de istorie recentă, un fel de frescă a unei societăţi debusolate de ineditul situaţiei despre care cei mulţi şi proşti nu ştiau nimic, iar ceilalţi, iniţiaţii, aveau să conştientizeze ceea ce va urma în această tranziţie scăpată de sub control. „Un securist de tranziţie”este un prim volum, aşa cum declară autorul Gheorghe Andrei Neagu, ce promite o continuare interesantă, care-şi va preciza mesajul către cititor.  
-------------------------  
Lucia PĂTRAŞCU  
Brăila, 26 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Lucia PĂTRAŞCU - GHEORGHE ANDREI NEAGU: „UN SECURIST DE TRANZIŢIE” / Lucia Pătraşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1975, Anul VI, 28 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lucia Pătraşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Pătraşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!