CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Lucia Elena Locusteanu         Publicat în: Ediţia nr. 1959 din 12 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Lucia-Elena LOCUSTEANU - RECENZIE LA CARTEA „ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT, PE CAMINO DE SANTIAGO” DE MANUELA SANDA BĂCĂOANU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Manuela Sanda Băcăoanu  
„Între Pământ şi Cer, pe Camino de Santiago”  
Camino Francez 2012  
Editura ,,Şcoala Ardeleană”  
Cluj-Napoca, 2015  
 
„Povara luminii s-o ducem visând!/ Povara luminii s-o ducem vibrând.../ pentru o clipă-n infinit,/ înfometaţi de-o tainică iubire...” „Între Pământ şi Cer, pe Camino de Santiago” e Trăire! Fericire! Iubire! Iubirea, cel mai puternic liant al omenirii, forţă de coeziune a lumii, a chemat-o pe Manuela Sanda Băcăoanu – autoarea cărţii – spre o nouă trăire, cunoaştere, fericire, iubire, într-un ritual de purificare a sinelui.  
 
IUBIREA a desemnat esenţa trăirii în SACRU, calea spre o CONŞTIINŢĂ ce înglobează întreg UNIVERSUL, IUBIREA – sentiment atât de viu şi palpitant redat în carte! Manuela Sanda, în drumul ei de pelerin – „Drumul Sfântului IACOB” – Drum străbătut de secole – a legat PROFANUL de SACRU printr-o cărare de lumină, materializată – oprită pentru veşnicie – în imaginea metaforică – COPERTA CĂRŢII – carte ce ne-a dăruit-o, împărtăşindu-ne, atât de captivant demersul trăirilor în peregrinările sale, demers nu lipsit de multiple plăcute, uneori, dureroase încercări, demers redat pasional, folosind cu măiestrie arta descrierii şi a narării.  
 
Cartea „Între Pământ şi Cer, pe Camino de Santiago”, rezultat al acţiunii, al drumului pe „cărări necunoscute” – cum le definea EMINESCU – necunoscute – până acum – de aparent firava Manuela Sanda – inginer, dar şi terapeut Bowen, e o CARTE – TRĂIRE psihologică reflectată la nivel de conştiinţă, este o CARTE – DESCOPERIRE de SINE, o CARTE – IUBIRE de SEMENI şi de DUMNEZEU, este „JURNALUL” fiinţei dornice să se purifice prin CUNOAŞTERE, CURAJ, EFORT, DĂRUIRE, SIMPLITATE, MODESTIE...  
 
Ştim că în spatele fiecărui lucru, fiecărei opere stă un ,,arhitect – creator”. Predestinată – parcă – să parcurgă acest ,,CAMINO” al cunoaşterii, al descoperirii, al definirii EULUI în raport cu UNIVERSUL, Manuela Sanda Băcăoanu a fructificat înnobilându-l curajul, dar şi dăruirea, iubirea de semeni şi de natură, iubire pe care a transferat-o în Logos, în Cartea ce ne-a oferit-o ca un „DAR”. E „DAR” făcut Celor ce n-au chemarea, voinţa, curajul, forţa de a străbate „Drumul Sfântului IACOB”, drumul purificării de sine. Este un „DAR” făcut Umanităţii, un „GHID” ce - cu fiecare pagină parcursă pe nerăsuflate - transmite peripeţiile, bucuriile şi suferinţele îndurate cu stoicism, trăiri adânc întipărite în suflet, sentimente profunde, alături de frumuseţea sau asprimea peisajului, de – uneori – vitregiile naturii, dar şi de bunătatea, căldura, ospitalitatea oamenilor întâlniţi, acele legături nevăzute ce se ţes între semeni, legături ce rămân în amintire ca o lumină...  
 
Cartea Manuelei Sanda Băcăoanu „Între Pământ şi Cer, pe Camino de Santiago” (Camino Francez 2012), în cele peste 400 de pagini, e atent structurată pe capitole, cu fineţea şi exactitatea unui Inginer – „Arhitect”, care – prin forţa CUVÂNTULUI, dat de iubire – a transpus esenţa trăirii PROFANULUI în SACRU „Între PĂMÂNT şi CER”...  
 
F E L I C I T Ă R I !  
 
Cred că această Carte e doar începutul „drumului” spre desăvârşire în arta cuvântului! Pentru o clipă-n infinit/ „Povara luminii” e încântare,/ „Povara luminii” e căutare,/ lungă cărare,/ clipă ce doare...!/ „Povara luminii e caldă vibrare!/ E dulce visare/ „Povara luminii”/ e-o clipă-n infinit!”  
------------------------------------------  
Prof. Lucia-Elena LOCUSTEANU  
Cluj-Napoca  
12 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Lucia-Elena LOCUSTEANU - RECENZIE LA CARTEA „ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT, PE CAMINO DE SANTIAGO” DE MANUELA SANDA BĂCĂOANU / Lucia Elena Locusteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1959, Anul VI, 12 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lucia Elena Locusteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lucia Elena Locusteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!