CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Liviu Pirtac         Publicat în: Ediţia nr. 1940 din 23 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

21 GRAME - GREUTATEA SUFLETULUI DIN TRUP
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se spune că, în momentul morţii, corpul uman pierde instantaneu douăzeci şi unu de grame din propria-i greutate.  
Unii susţin sus şi tare că această cantitate, aproape neglijabilă, reprezintă greutatea sufletului care, în momentele trecerii trupului de carne în nefiinţă, se desparte de acesta şi se contopeşte cu Lumina Fiinţei Unice din Astralul atemporal.  
Hmmm !  
Poate părea incredibil.  
Oare toate bucuriile, toate necazurile, toate sentimentele omeneşti înmagazinate de-a lungul vieţii în „hard-discul” numit SUFLET, toate iubirile şi urile din noi, toate amintirile, toate experienţele noastre, se pot regăsi în numai 21 grame ?!  
Cam puţin, opinez eu.  
Suficient, chiar prea mult, susţin unii ezoterici.  
 
A doua zi după ce am aşternut pe o coală de hârtie cele de mai sus, am plecat în piaţă.  
M-am oprit în faţa unei tarabe cu mere, reamintindu-mi că mărul a fost fructul care a contribuit la izgonirea Perechii Prime din Paradis.  
Am spus:  
- Vreau să cumpăr 21 grame de mere.  
Nu ştiu de ce mi-a venit tocmai cantitatea asta în minte, sau de ce am scos pe gură tocmai aceste cuvinte.  
Aveam să aflu, fireşte, foarte curând.  
Vânzătoarea, o blondă platinată oacheşă, mi-a aruncat o privire afrodiziacă, uşor descumpănită, după care mi-a ales din grămada de mere de pe masă unul mic, cel mai sfrijit măr dintre toate, pe care mi l-a pus mai apoi pe cântarul electronic.  
A privit spre cadran şi a exclamat uimită:  
- Exact 21 grame. Poftim ! Luaţi-l ! Nu vă costă nimic !  
Am plecat din piaţă cu „fructul oprit” în mână.  
Mi-a fost însă teamă să muşc din el, aşa că l-am aruncat în primul coş de gunoi care mi-a ieşit în cale.  
 
Morala întâmplării am înţeles-o abia a doua zi, când soneria de la uşa coliviei mele cu gratii de fier la ferestre, ţiui strident.  
Am deschis uşa ferecată şi am zărit-o pe Ea, Doamna de Negru.  
Avea mărul meu, cel pe care îl aruncasem ieri, în palma-i scheletică.  
Iar în mâna cealaltă …  
 
*************************************************  
 
Se cunosc multe relatări care descriu trăirile după moarte, ele există de când lumea.  
Nu este astfel o noutate faptul că prin moarte - sau prin stări apropiate morţii - se produc anumite evenimente şi trăiri mistice, sau chiar fenomene de iluminare.  
În această stare spiritul este eliberat de corpul material şi se orientează spre adevărul veşnic. Putem considera că subiectul suferă într-un astfel de caz „un proces de evoluţie individuală.”  
Sunt multe religii mistice, comunităţi ezoterice, unde se practică şi astăzi un aşa-zis „ritualul al iniţierii”, deoarece - consideră adepţii - numai prin moartea fizică devine accesibilă intuirea adevărului şi astfel „o desăvârşire umană”.  
Creştinii adoptă un model asemănător prin taina morţii şi învierii lui Iisus.  
În fapt, una dintre cele mai stranii experienţe prin care poate trece o fiinţă umană materială este să-şi părăsească trupul.  
Gândirea noastră europeană este mult prea puţin pregătită să accepte o asemenea idee.  
Formaţi în spiritul materialist şi pozitivist modern, suntem înclinaţi să credem că spiritul este o simplă funcţie a organismului şi că nu poate supravieţui în afara acestuia.  
Totuşi, de-a lungul istoriei, sunt mult mai numeroase concepţiile religioase şi filozofice care susţin că spiritul nu depinde decât temporar şi oarecum întâmplător de suportul său organic (vezi termenul „simbiot”) şi că el este destinat a se elibera din închisoarea sa materială.  
Se poate spune că, în linii mari, desprinderea spiritului de trup este experienţa fundamentală care stă la baza credinţelor despre nemurirea sufletului.  
Este această experienţă o simplă superstiţie şi halucinaţie sau, dimpotrivă, un fenomen extrem de real ?  
Dacă în veacurile trecute desprinderea spiritului de trup a fost considerată întotdeauna ca ţinând de domeniul religiei, în ultimele decenii s-au înmulţit relatările venite din partea unor oameni normali din punct de vedere psihic, fără nici o legătură cu mistica, uneori chiar … atei !  
Obiect al religiei şi al practicilor oculte, decorporalizarea a sfârșit prin a atrage atenţia minţilor lucide a oamenilor de ştiinţă.  
Numită în cele mai diverse moduri, după domeniul în care este abordată - disociere, transcendere, bilocaţie, călătorie mentală, separare, proiecţie astrală - decorporalizarea se vădeşte a fi, în mod tot mai evident, un fenomen real ce anunţă, poate, o adevărată mutaţie antropologică a umanităţii : transformarea lui „homo sapiens” în treapta următoare evolutivă, mult aşteptatul „homo divinitas”.  
 
Moartea nu există.  
Omenirea va trebuie să se obişnuiască - vrând-nevrând - cu această idee, care îi va schimba radical viziunea asupra vieţii fizice, cea din planul material.  
Noi am existat dintotdeauna (fiind părţi din Dumnezeu) şi - fireşte ! - vom exista pentru totdeauna.  
 
 
 
(va urma)  
 
Referinţă Bibliografică:
21 GRAME - GREUTATEA SUFLETULUI DIN TRUP / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1940, Anul VI, 23 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!