CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Liviu Pirtac         Publicat în: Ediţia nr. 1870 din 13 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

VIAŢA DUPĂ CORTINA MORŢII (PARTEA A ŞASEA)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul părinte Arsenie Boca despre fenomenul morţii :  
 
„Aici, în viața pământeană, dacă vrei să te pocăiești, poți să o faci.  
E o faptă a libertății voinței.  
Dincolo, nu mai e libertatea voinței.  
Cei ce în viața trupească au robit păcatului, cu voia erau robi încă de aici, şi de aici şi-au pierdut libertatea voinței.  
Deci, în ce stare de libertate i-a surprins moartea, în aceea vor petrece, cât le va hotărî Dumnezeu.”  
 
Lao-Tse despre filosofia vieţii şi a morţii :  
 
„Dacă vederea dispare, STRĂLUCIREA va fi nemărginită.  
Dacă auzul nu mai este, INIMA coboară în eternul adânc.  
Dacă simţurile se opresc, omul se va elibera de toate impresiile lumeşti şi se va uni curat, deschis şi total cu Universul,  
Nelimitat desfăşurat cu briza dulce nestăpânită de oameni.”  
 
************************  
 
(caută şi citeşte celelalte cinci părţi ale materialului)  
 
 
 
Ce alte dovezi referitoare la o viaţă spirituală după moartea corpului fizic mai putem găsi ?  
O sumedenie, dacă vrei cu adevărat să deschizi ochii, aş spune eu.  
Voi relata încă o întâmplare la care am fost chiar eu martor, în anul 2008, pe când mă aflam la căpătâiul unui muribund bolnav de cancer.  
Se spune că în clipele ultime de viaţă, cel aflat în agonie are - pe lângă vederea spaţială tridimensională - şi o vedere astrală. Ceea ce înseamnă că vede în … lumea de dincolo !  
Respectivul muribund (nu are importanţă cine era persoana) se regăsea foarte aproape de marea trecere. Brusc, îşi întoarse faţa lividă către mine şi - cu o voce slăbită, sacadată - mă întrebă mirat.  
- Cine sunt cei doi bărbaţi care stau la masă ? Nu-i cunosc. Ce caută ei în casa mea ?  
În încăpere se aflau fiica persoanei în cauză, eu şi cu el. Fireşte, nimeni altcineva !  
După care muribundul se însenină dintr-odată la faţă, zâmbi şi încercă să se ridice în pat pe coate. Privirile lui erau aţintite undeva peste umărul meu stâng, înspre tavanul văruit în alb.  
- Mamă, tu aici ? bâigui tremurând.  
După care recăzu pe pernă şi îşi dădu duhul.  
Cred că este inutil să precizez faptul că mama lui era moartă de douăzeci şi ceva de ani.  
Venise spiritul femeii după băiatul ei ca să-i uşureze trecerea din planul material în cel astral ?  
Extrem de probabil din punctul meu de vedere - având şi eu o experienţă T.A.M. - în care mi-am revăzut bunica moartă de un an de zile.  
 
*************************  
 
În volumul „Misterul morţii” (autor C. Firu) este descris un caz de decorporare extrem de interesant.  
„Într-o noapte călduroasă a anului 1919, Jane Barett (născută Babrowicz) fu lăsată singură acasă de către părinţii ei, care plecară la New York, la înmormântarea mătuşii Lucy.  
Fată de doisprezece ani, Jane respinsese propunerea părinţilor ei de a aduce o îngrijitoare care să o supravegheze cât timp ei urmau să lipsească.  
În timp ce lenevea în pat, încercând să adoarmă în noaptea toridă, Jane începu să înoate prin acele limburi dintre trezie şi somn.  
Deodată, avu impresia că se înalţă spre tavan. Îşi spuse că poate este pe cale de a muri.  
Traversă tavanul şi porni plutind în noaptea de vară, împinsă parcă de o forţă necunoscută.  
Văzu în îndepărtare o luminiţă spre care părea că se îndreaptă. Când ajunse la ea, fu surprinsă să se regăsească într-o încăpere ce îi părea întrucâtva familiară.  
Printre oamenii din încăpere se aflau unchiul Harry, bunica şi alţii, pe care nu-i cunoştea, stând toţi în cerc şi vorbind în şoaptă. Apoi i-a văzut pe mama şi pe tatăl ei şi a înţeles imediat unde se afla; la înmormântarea mătuşii Lucy.  
Când părinţii ei se întoarseră, Jane le povesti tot ce văzuse. Le descrise poziţia sicriului, culoarea hainelor cu care era îmbrăcată mătuşa Lucy, felul în care îi fusese coafat părul.  
Nu fără o oarecare nelinişte, părinţii îi confirmară spusele. Totul se petrecuse aşa cum le povestise ea. Asistase în vis la înmormântarea mătuşii Lucy.”  
 
*************************  
 
Se cunosc multe relatări care descriu trăirile după moarte, ele există de când lumea.  
Nu este astfel o noutate faptul că prin moarte - sau prin stări apropiate morţii - se produc anumite evenimente şi trăiri mistice, sau chiar fenomene de iluminare.  
În această stare spiritul este eliberat de corpul material şi se orientează spre adevărul veşnic. Putem considera că subiectul suferă într-un astfel de caz „un proces de evoluţie individuală.”  
Sunt multe religii mistice, comunităţi ezoterice, unde se practică şi astăzi un aşa-zis „ritualul al iniţierii”, deoarece - consideră adepţii - numai prin moartea fizică devine accesibilă intuirea adevărului şi astfel „o desăvârşire umană”.  
Creştinii adoptă un model asemănător prin taina morţii şi învierii lui Iisus.  
În fapt, una dintre cele mai stranii experienţe prin care poate trece o fiinţă umană materială este să-şi părăsească trupul.  
Gândirea noastră europeană este mult prea puţin pregătită să accepte o asemenea idee.  
 
Formaţi în spiritul materialist şi pozitivist modern, suntem înclinaţi să credem că spiritul este o simplă funcţie a organismului şi că nu poate supravieţui în afara acestuia.  
 
Totuşi, de-a lungul istoriei, sunt mult mai numeroase concepţiile religioase şi filozofice care susţin că spiritul nu depinde decât temporar şi oarecum întâmplător de suportul său organic (vezi termenul „simbiot”) şi că el este destinat a se elibera din închisoarea sa materială.  
Se poate spune că, în linii mari, desprinderea spiritului de trup este experienţa fundamentală care stă la baza credinţelor despre nemurirea sufletului.  
Este această experienţă o simplă superstiţie şi halucinaţie sau, dimpotrivă, un fenomen extrem de real ?  
Dacă în veacurile trecute desprinderea spiritului de trup a fost considerată întotdeauna ca ţinând de domeniul religiei, în ultimele decenii s-au înmulţit relatările venite din partea unor oameni normali din punct de vedere psihic, fără nici o legătură cu mistica, uneori chiar … atei !  
Obiect al religiei şi al practicilor oculte, decorporalizarea a sfârșit prin a atrage atenţia minţilor lucide a oamenilor de ştiinţă.  
Numită în cele mai diverse moduri, după domeniul în care este abordată - disociere, transcendere, bilocaţie, călătorie mentală, separare, proiecţie astrală - decorporalizarea se vădeşte a fi, în mod tot mai evident, un fenomen real ce anunţă, poate, o adevărată mutaţie antropologică a umanităţii :  
 
 
Transformarea lui „homo sapiens” în treapta următoare evolutivă, mult aşteptatul „homo divinitas” …  
 
 
 
 
 
( va urma )  
 
Referinţă Bibliografică:
VIAŢA DUPĂ CORTINA MORŢII (PARTEA A ŞASEA) / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1870, Anul VI, 13 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!