AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Liviu Pirtac         Publicat în: Ediţia nr. 1849 din 23 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

VIAŢA NOASTRĂ CONTINUĂ ŞI DUPĂ MOARTEA TRUPULUI ! (PARTEA A TREIA)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
( vezi şi primele două părţi ! )  
 
 
Deunăzi îşi zise un june învăţat :  
- E musai că Domnul e tare mirat de faptul că pomul există-n ogradă şi când nu e nimeni să-l vadă.  
Dar iată că Domnu-i răspunde în scris :  
„Stimabile domn, mirarea matale nu-i tocmai cu rost, căci eu în ogradă tot timpul am fost, aşa încât pomul, teafăr sau rupt, fiinţează cu bine şi neîntrerupt, căci cel ce-l observă sunt Eu !  
Cu stimă, al tău Dumnezeu.”  
(Ronald K.)  
 
 
 
Păşind pe culoarul secţiei de ortopedie, mă gândeam la tunelul acela prin care ar fi trebuit să trec. Ce-aş fi găsit oare la capătul acestuia ?  
Neîndoielnic, LUMEA DE DINCOLO, un univers pur spiritual, în care vom ajunge cu toţii atunci când ne va veni sorocul.  
Experienţa aceea m-a marcat pentru toată viaţa.  
Dar mai este ceva ce am omis să vă spun :  
După această trăire în afara trupului, timp de câteva luni bune de zile, am constatat că - mai ales în liniştea nopţii - auzeam acel zumzet supărător pe care îl recepţionasem în perioada despărţirii de trup.  
Şi tot după această trăire în afara trupului am început să fiu interesat de domeniul experienţelor T.A.M. (Trăiri în Apropierea Morţii).  
Instinctul de conservare îmi slăbise şi începusem să nu mai pun o bază prea mare, ca înainte, pe partea materială a vieţii, concentrându-mă mai mult asupra celei spirituale.  
UN LUCRU ESTE FOARTE CLAR PENTRU MINE:  
DUMNEZEU CHIAR EXISTĂ !  
Înainte eram un ateu convins …  
 
************************************  
 
Raymond Moody, unul dintre cei mai respectaţi cercetători în domeniul T.A.M., spune într-una din cărţile lui :  
„Există totuşi o altă viziune, una care respinge ideea că moartea este anihilarea conştiinţei. Potrivit acestei tradiţii, mult mai veche probabil, un aspect al fiinţei umane supravieţuieşte , chiar şi după ce trupul fizic încetează să mai funcţioneze şi este distrus în ultimă instanţă.. Acest aspect persistent a fost numit în mai multe feluri: psihic, suflet, minte, spirit, eu, fiinţă şi conştiinţă.  
Dar oricum ar fi numit acest aspect, ideea că cineva ar trece într-un alt cadru de existenţă, este printre cele mai venerabile credinţe umane.  
Există în Turcia un cimitir folosit de oamenii de Neanderthal în urmă cu aproximativ 100.000 de ani. Acolo anumite urme fosilizate au dat posibilitatea arheologilor să descopere că aceşti oameni primitivi îşi îngropau morţii în ghirlande de flori, fapt care arată că ei vedeau probabil moartea ca o ocazie de sărbătoare (vezi şi exemplul dacilor !), de celebrare - ca o trecere a mortului din această lume în următoarea.  
Într-adevăr, morminte din cele mai timpurii civilizaţii de pe tot cuprinsul pământului aduc dovezi în legătură cu credinţa în supravieţuirea omului peste moartea trupească.”  
Raymond Moody a întâlnit un mare număr de persoane care au fost implicate în ceea ce el numea „experienţe aproape de moarte”.  
În anul 1965 - pe când studia filosofia la Universitatea din Virginia - a cunoscut o persoană care era profesor de psihiatrie clinică la Facultatea de Medicină.  
Încă de la început a fost uimit de căldura, amabilitatea şi umorul lui. Apoi a devenit o surpriză mare atunci când mai târziu a aflat un fapt foarte interesant despre el - şi anume că murise (fusese mort) nu numai o dată, ci în două ocazii câte zece minute, povestindu-i ceva extrem de fantastic în legătură cu cele ce i se întâmplaseră în timp ce fusese „mort”.  
Mai târziu l-a auzit relatând cele întâmplate şi unui grup mic de studenţi care erau interesaţi.  
În acel timp, deşi Raymond a fost foarte impresionat, de vreme ce nu prea avea cunoştinţe în domeniu spre a putea judeca asemenea experienţe, a pus întâmplarea „la dosar” atât în mintea lui, cât şi sub forma unei casete cu înregistrarea celor povestite de el.  
După câţiva ani, după ce obţinuse doctoratul în filozofie, preda într-o universitate din Carolina de Nord.  
La unul din cursuri a cerut studenţilor să citească „Phaedo” a lui Platon, o lucrare în care printre subiectele discutate este şi nemurirea. În prezentările sale din curs sublinia celelalte doctrine abordate de Platon în lucrare şi nu a insistat asupra discuţiei despre viaţa de după moarte.  
După ora de curs, într-una din zile, un student a trecut pe la cabinet. A întrebat dacă era posibil să discute cu el despre subiectul nemuririi. Era interesat în acest subiect pentru că bunica lui „murise” în timpul unei operaţii şi - revenind la viaţă - povestise o experienţă uimitoare.  
Raymond l-a rugat să-i povestească şi lui, dar spre marea sa surpriză, studentul i-a relatat aproape aceeaşi serie de întâmplări cea pe care i-o prezentase cu ani în urmă profesorul de psihiatrie.  
Şi de aici a pornit inevitabilul.  
Moody a devenit interesat de subiect şi s-a impus de-a lungul anilor, din acel moment, un excelent cercetător în domeniu.  
 
Un alt mare titan în cercetarea parapsihologică, dar şi un medium foarte bun, Arthur Ford, scria într-una din lucrările lui :  
„Nu suntem trimiși nici în rai, dar nici în iad. Pur şi simplu trăim mai departe. Există o lume de dincolo şi mai trebuie să ştim că ne trăim viaţa în umbra veşniciei.”  
 
Dr. Aurel Popescu-Bălceşti afirmă într-unul din volumele lui:  
„Numai omul, dintre toate speciile create de Dumnezeu, are în conștiința sa convingerea că într-o zi va muri. O ştie nu din experienţa sa proprie, căci omul moare o singură dată, iar odată cu moartea intervine neantul şi el nu se mai poate întoarce la viaţă în corpul aceleiaşi persoane.  
El nu din prezenţa propriei morţi cunoaşte acest fenomen, ci din experienţa pe care şi-o formează asistând la moartea semenilor săi.  
Numai specia umană ştie că trebuie să moară şi aceasta o ştie numai datorită experienţei, omul fiind conştient că trebuie şi poate să moară în orice clipă.  
Spre deosebire de om, animalele nu sunt conştiente că trebuie să moară odată şi odată, ele având numai un presentiment al morţii şi aceasta numai atunci când ameninţarea morţii este imediată, iar atunci se resemnează cu demnitate şi se culcă la pământ în aşteptarea ei.  
Ele nu cunosc o necesitate a morţii aşa cum cunoaşte omul.”  
 
Astăzi, ca întotdeauna, moartea poate surveni în orice clipă a vieţii şi de aceea clipa este singura existenţă sigură a traiului uman. CARPE DIEM !  
Mulţi sfinţi şi-au prevăzut ceasul morţii prin meditaţie, însă şi oameni obişnuiţi pot avea acest presentiment care se află întipărit în subconştient, infraconştient sau supraconştient, cum mai este interpretat, denumit, din punct de vedere metafizic şi filosofic, acest loc ascuns unde ne regăsim în fapt cu adevărat, dar nu material, ci doar spiritual.  
 
*********************************  
 
Iată un caz relatat de dr. Aurel Popescu-Bălceşti şi care dovedeşte nemurirea spirituală:  
Lordul Brougham, un ilustru politician şi istoric englez avea un prieten cu care vorbise despre nemurirea sufletului.  
Ei au făcut un legământ - că acela care va muri primul să revină şi să se manifeste celuilalt, pentru a confirma continuarea vieţii după moarte.  
În timp ce se regăsea într-o cadă de baie în Suedia, lordul Brougham, aruncându-şi privirea către scaunul pe care erau hainele lui, a văzut aşezat în scaun pe prietenul său despre care ştia că plecase în India.  
Aceasta se întâmpla în data de 19 decembrie, iar după ce s-a întors în Anglia, la Edinburgh, a găsit o scrisoare din India care anunţa moartea prietenului său şi care avusese loc - culmea ! - chiar în data de 19 decembrie.  
 
*********************************  
 
Pentru cei mai mulţi, o experienţă T.A.M. este atât de plăcută încât nu vor să se mai întoarcă din spirit. Sunt în general furioşi pe medicii care au încercat din răsputeri - şi au reuşit, fireşte ! - să-i readucă la viaţă.  
Într-unul dintre cazuri, unul dintre pacienţii reanimaţi după un stop cardiac s-a arătat foarte furios şi a spus medicului:  
- Doctore, să nu-mi mai faci niciodată aşa ceva !  
Medicul rămase înmărmurit.  
- Nu înţeleg. La ce anume te referi ?  
- Nu am vrut să mă întorc, înţelegi ? M-ai tras înapoi în trup cu forţa !  
Bănuind despre ce este vorba, doctorul l-a rugat pe pacientul readus în plan material să-i povestească ce se întâmplase.  
 
- Acolo este minunat, este locul ideal pentru existenţa mea. Am văzut la început, după ce mi-am părăsit corpul, pe …  
 
 
 
( va urma )  
 
 
Referinţă Bibliografică:
VIAŢA NOASTRĂ CONTINUĂ ŞI DUPĂ MOARTEA TRUPULUI ! (PARTEA A TREIA) / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1849, Anul VI, 23 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!