CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Liviu Pirtac         Publicat în: Ediţia nr. 1765 din 31 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

30 OCTOMBRIE 2015 - DATA DIN CALENDAR CARE A ÎNDOLIAT ROMÂNIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am reușit să-L alungăm pe Dumnezeu din școlile noastre, din cărțile noastre, din inimile şi minţile noastre, din viețile noastre, dar nu vom reuși să-L alungăm niciodată din moartea noastră.  
 
 
 
- Ajutor !  
 
Acest cuvânt (pe care nu dorim să-l receptăm sau să-l folosim vreodată) s-a putut auzi din gurile celor câteva sute de tineri din clubul bucureştean. Întunericul se lăsase peste capitală şi gheara morţii aştepta cu nerăbdare începerea concertului rock.  
 
Energiile negative se acumulaseră deasupra zonei şi cât de curând urmau să explodeze în ritmul decibelilor asurzitori.  
 
Vaiete, miros de carne arsă, tegumente carbonizate, panică şi - fireşte ! - moarte.  
 
Multă, foarte multă moarte şi teamă de ce vor găsi dincolo de decesul materiei, în lumea spirituală către care se îndreptau.  
 
Ştiaţi că frica de moarte are un miros specific al ei ? Acest miros nu se poate compara cu nici unul dintre cele întâlnite pe pământ. Îl simt toţi cei care se află în faţa morţii, instinctul lor de conservare, banal de altfel, emanând prin toţi porii dorinţa de a trăi.  
 
S-a întâmplat. Trist, dar dureros de adevărat.  
 
În România trebuie să se petreacă mereu câte ceva pentru ca autorităţile să ia măsuri şi pentru un alt viitor posibil. Asta dovedeşte - din păcate ! - incompetenţa acestora, ca să nu folosesc un cuvânt mult mai dur, cel al impotenţei lor profesionale.  
 
Foarte mulţi dintre cei aflaţi acolo, pe lângă arsuri, au fost intoxicaţi cu fum. Fumul nu este altceva decât monoxid de carbon (CO), un ucigaş tăcut, îţi coagulează sângele în momentul decesului, un element mult mai uşor decât aerul. Tendinţa acestuia este să se ridice către tavanul încăperii, de aceea, în panica apărută, când toţi se călcau unii pe alţii în picioare îmbulzindu-se către singura ieşire, cei căzuţi nu au fost intoxicaţi cu fumul criminal, la fel ca cei aflaţi în picioare.  
 
Ştiţi care sunt regulile de comportare, de acţiune, în caz de incendii în locuinţe sau locuri publice (teatre, cluburi, stadioane) ? Am să vi le spun eu, fiind pregătit în domeniul protecţiei civile. Iată-le:  
 
1. Deplasarea printr-o încăpere cu fum des se face târâș sau cât mai aplecat. Dacă pentru salvarea oamenilor trebuie să intrăm într-o încăpere incendiată, este bine să ne punem peste cap o pătură cât mai umedă;  
 
2. Dacă ni se aprinde, spre exemplu, încălţămintea, hainele, nu trebuie să intrăm în panică. Ne vom arunca pe jos şi ne vom rostogoli până când focul se stinge. Dacă avem în preajma noastră indivizi care au luat foc, vom arunca asupra lor orice obiect de îmbrăcăminte, trântindu-i la pământ.  
 
3. Atenţie: se vor deschide cu mare atenție uşile, foarte puţin şi încet, deoarece afluxul de aer rapid provoacă, din nefericire, creşterea rapidă a flăcărilor;  
 
4. Nu încercăm stingerea incendiului dacă nu avem la îndemână stingătoare; sunăm cât mai repede la 112.  
 
Au murit copii. Intrarea liberă la concertul rock a atras foarte mulţi spectatori, iar idioţii care au organizat totul nu au realizat pericolul folosirii artificiilor de efect într-o încăpere cu pericol iminent de incendiu.  
 
Ei sunt adevăraţii criminali : organizatorii şi cei care au dat aprobările pentru organizarea acestui eveniment-catastrofă, fără să se intereseze de derularea spectacolului, să verifice sala, pericolele pe care le prezenta până şi pentru cel mai prost pompier, poliţist de proximitate, sau vreun idiot de funcţionar administrativ de la primărie.  
 
- Mamă, tată, ajutor !  
 
Astfel de strigăte s-au făcut auzite după evenimentul tragic, dar taţii şi mamele erau acasă sau în altă locaţie, nebănuind nici pe departe că acei copii ai lor îi chemau din instinctul pur patern sau matern, ca să le salveze vieţile.  
 
Moartea şi-a luat din nou obolul, cum o face ori de câte ori destinul, acel halou karmic de neschimbat pentru orice fiinţă umană, îl oferă - din ce în ce mai des în ultimul timp - acesteia.  
 
Dar, după cum spune un simpatic contemporan al nostru, „ … trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul. „  
 
Culmea ! Are perfectă dreptate …  
 
În seara zilei de 30 octombrie au fost în cauză copiii lor. Dar mâine s-ar putea să fie ai noştri, ai voştri.  
 
Vă întreb : ce putem face într-o Românie care zice-se că este guvernată, zice-se că este condusă ?  
 
Răspunsul este simplu : nimic !  
 
Nimic până când nu vom reuşi o adevărată schimbare.  
 
Încă ceva : eu unul nu am văzut nici un preot, ortodox, catolic, reformat, evanghelist, sau de orice alt rit, care să treacă pe la locul catastrofei, în prima zi de după, pentru a ridica o rugăciune întru liniştirea sufletelor acelor copii nevinovaţi şi morţi, spirite care încă nu înţeleg ce anume se întâmplă cu ei. Voi aţi văzut ?  
 
Dar viaţa în România merge mai departe.  
 
În curând vom uita de ei. Noi, dar nu şi părinţii sau rudele lor.  
 
Dumnezeu să-i odihnească în linişte şi pace, să facă El ceea ce nu au fost, nu sunt şi nu vor fi în stare să facă cei care Îl reprezintă pe plan material, acei indivizi îmbrăcaţi în sutane preoţeşti, majoritatea dintre ei mai păcătoşi decât noi, oamenii de rând, dar slujesc - pe cine oare ? - prin bisericile patriei.  
 
AMIN.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
30 OCTOMBRIE 2015 - DATA DIN CALENDAR CARE A ÎNDOLIAT ROMÂNIA / Liviu Pirtac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1765, Anul V, 31 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Pirtac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Pirtac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!