CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Liviu Florian Jianu         Publicat în: Ediţia nr. 1914 din 28 martie 2016        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - DESPRE CUM SĂ ÎŞI SUPORTE FIECARE PLACEREA FUMULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iubesc libertatea liberei opţiuni a fiecăruia, în tot ceea ce iubeşte – inclusiv, fumatul – şi libertatea votului, pentru susţinerea cauzei celei mai dragi, fiecăruia – dar nu înţeleg de ce votantul nu plăteşte în solidar, cu cei de acelaşi crez şi vot – şi nota de plată, pentru ceea ce a votat, şi ea cade - în solidar – pe tot măgarul. Că oaia e deşteaptă.  
 
De pildă, o mare învăţătoare a neamului – umanista – cum altfel – că tot romanul, imparţial – după ce a făcut greva de depersonalizare – şi a ajuns acolo unde se împarte cea mai înaltă învăţătură a neamului – afirma sus şi stare – acum câteva minute – pe un post popular – că ce – licenţa ne aparţine, pentru ce vine – ea e de acord să fumeze fiecare unde vrea, fumătorii, în compartimentele lor, să se afume, şi nefumătorii - dacă nu vor să guste ce e mai cu spor pe lumea asta, să plătească şi ei – în solidar - nota de plată, la 4 miliarde şi mai bine , din 22, din bugetul sănătăţii, pentru cei care zac prin spitale, de boli de tabac. Eu aşa am tradus interpelarea televizată.  
 
Socoteala politicianistă este simplă: umflam 5 milioane de voturi. Că când ( altă licenţa ) e vorba de gramatică şi limba prostiei, în viaţă, ca şi în politică, vorba OdA Bucuriei: Nu are miros. Nu are graniţe. Bravos! Foarte frumos! Mi-am spus. Dar de ce nu plăteşte doamna învăţătoare – în solidar cu cei pe care îi convinge – sau sunt de aceeaşi opinie – şi cele 4 miliarde şi ceva ( de euro, de roni? - habar n-am, nu mă pricep la evaluat fumuri înalte) – în materie de sănătate – din buzunarul Domniei sale? Celor deja, sau care se vor îmbolnăvi, de tabac? Ce treabă am eu – actualmente, nefumător – cu turma? Care vrea să fumeze? De ce să îi achit ( şi eu ) plăcerile? Negratuite? De spitalizat? Ştiţi cât costă pe zi? 4 milioane (400 de pâini), numai patul şi curăţenia. Fără masă, fără medic, fără medicamente.  
 
E simplu de tot. Când votezi ceva, tragi după tine tot partidul, nu? Că doar îl reprezinţi. Şi iată cum tot umanismul Caliciei, devine generos. Cu tabacul. Restul, fiecare, după opţiune. Poate sunt şi alte partide, care trag la fum, că musca la... vot... Dar – vă spun sincer – eu aş invoca un articol de Constituie care nici nu există, poate. De liber şi independent. Să votez eu – şi singur. Ce să plătesc. Şi ce să nu plătesc. Că până una alta – democraţie înseamnă că unii să se umple, din toate reclamele mondiale proaste – eventual, după mari greve şi demonstraţii şi revoluţii şi războaie – şi alţii – mai nealiniaţi – la tot felul de curente – pupilist ascensionale – să iubească, numai. Măcar puţină sinceritate.  
 
Apropo, eu nu am avut în şcoala nicio învăţătoare care fumează. A, recunosc. Am fumat... Mult mai târziu...Dar cât m-a costat..Şi cum m-am lăsat...Dacă aţi şti, voi, fumătorii, nu v-aţi mai naşte cu coş gata prevăzut, pentru tot felul de incendii, pe care vi le aprindeţi, să vă inspiraţi...Din tot ce nu v-a spus Lenin: Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi... măcar la votul unic nominal...să nu fiţi înşelaţi...  
------------------------------------  
Cu deosebit respect,  
 
Liviu Florian JIANU  
28 martie 2016  
Craiova  
 
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - DESPRE CUM SĂ ÎŞI SUPORTE FIECARE PLACEREA FUMULUI / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1914, Anul VI, 28 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!