CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Tonalitati >  


Autor: Liviu Florian Jianu         Publicat în: Ediţia nr. 1561 din 10 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - POVESTEA CELEI MAI URÂTE FLORI DE PE PĂMÂNT

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A fost odată o floare urâtă. Nu avea culoare, nu avea petale, nu avea miros, era spălăcită şi diformă, şi toate florile, şi toţi trecătorii care o priveau, îşi ziceau: uite ce floare urâtă!  
Floarea ar fi vrut să aibă şi ea ceva de oferit soarelui, florilor, şi oamenilor. Dar nu avea nimic, nimic, de dat. Până într-o zi, în care a început să plângă. Soarele, de sus, de pe cer, privind fericit pământul plin de flori frumoase, plăcut mirositoare, şi surâzătoare, a văzut strălucind lacrimile florii celei urâte.  
- De ce plângi, floare? A întrebat-o. Când toată lumea este fericită, tu plângi?  
Floarea a tresărit. Îi vorbise chiar soarele?  
- Da, da, i-a răspuns soarele, care citea toate gândurile florilor, chiar eu.  
- Plâng pentru că eu nu am nimic de dat florilor, oamenilor, şi ţie, Măria ta.  
- Dar mie mi-ai dat să văd cea mai frumoasă floare de pe pământ, floricico!  
- Care, Măria ta?  
- Ochii tăi, floricico.  
 
Floarea cea urâtă şi-a pierdut graiul, şi auzul, şi toate simţurile, de bucurie. Când s-a trezit, a început să strige florilor:  
- Soarele a vorbit cu mine!  
- Ce proastă eşti! I-au răspuns ele. Soarele vorbeşte tuturor florilor!  
- Bine, dar şi eu i-am vorbit soarelui!  
- Ce naivă eşti! Toate florile vorbesc soarelui!  
- Bine, dar el mi-a spus că eu sunt cea mai frumoasă floare de pe pământ!  
- Ha! Ha! Ha! Nu te vezi cât eşti de urâtă?  
- Mi-a spus că ochii mei sunt cei mai frumoşi!  
- Florile nu au ochi, prostuţo!  
 
Floarea cea urâtă a tăcut. Poate am visat. Dar era atât de fericită. Ce vis frumos! Pentru că mi-a fost dat mie să-l trăiesc, ştiu ce voi face, şi-a spus floarea. Am să beau mai puţină apă din pământ. Am să iau mai puţină lumină, de la soare. Am să mă hrănesc mai puţin. Şi cu tot ce va rămâne, se vor hrăni copiii florilor, din jurul meu, florile mai bătrâne, şi atât de slăbite de puteri, şi toate celelalte flori.  
Aşa a făcut floarea cea urâtă. Şi încet, încet, în jurul ei, copiii florilor, florile bătrâne, şi florile mai modeste, au prins lumină, apă, şi hrană, iar poiana în care locuia floarea cea urâtă a devenit cea mai frumoasă grădină de pe pământ.  
Un copil a trecut, într-o zi, pe lângă poiană. Ce flori frumoase, bunicule! Şi acolo, în mijloc, vezi floarea aceea care străluceşte ca soarele?  
 
Bunicul l-a mângâiat pe creştet, şi i-a spus:  
- Este o floare rară, puiule. Trăieşte, ca să facă daruri soarelui, florilor, şi oamenilor.  
- Şi cum se numeşte, bunicule?  
- …„Lumina-ochilor“…  
--------------------------------  
La nenumăraţi ani, urâte flori!  
 
Cu deosebit respect,  
Liviu-Florian JIANU  
10 aprilie 2015  
Craiova  
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - POVESTEA CELEI MAI URÂTE FLORI DE PE PĂMÂNT / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1561, Anul V, 10 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!