CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Liviu Florian Jianu         Publicat în: Ediţia nr. 1364 din 25 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Liviu JIANU - PUR ŞI SIMPLU NU ÎMI VINE SĂ CRED CE VĂD LA TELEVIZOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acum 10 ani, autobuze, autocare, veneau grămezi, stive, din ţară, odată cu revoluţia protocalie. Mulţimi de organizatori, trâmbiţaşi, gonaci, hăitaşi, şi vânat... se înghesuia să aclame alesul zeilor, care sfârşea în triumf, sugând din sticlă. Acum câteva zile, alt Malstrom de autobuze, autocare, alţi hăitaşi, alţi gonaci, alt vânat euforic, năvălea să îşi sărbătorească idolul, care sugea şi Domnia sa, la tata maternă a aceluiaşi luminos protector înalt. 
  
Se dau bani. Curg de sus bani. Se suspendă taxe, se micşorează taxe, dispar taxe, cresc venituri (pensionari. Actori, datornici). De unde se dau bani? Eu nu am primit şi nu primesc nimic de pomană. Nici măcar 1 Ron, pe stradă. Sau 10 bani. Este vreo tiparniţă care îi scoate? Îi dă vreo bancă, pe gratis? Îi tipăreşte toamna, pe frunze? Cad produse din cer? Nu zic că ar nu ar fi bine, şi nu există precedente, extraterestre. Dar în halul în care arata lumea - noastră - şi lumea - în general - ar fi bine să nu punem mâna. Pe mărgeluşe de sticlă otrăvite! 
  
S-au făcut averi colosale înainte de 2004. Înainte de 2004. Ininte de 1996. Înainte de 1989. Acum Virtutea vine călare pe Statuia Libertăţii, şi bandele de hoţi se bagă, din alegeri în alegeri, din generaţie în generaţie, la închisoare. Anchete, urmăriri, scandaluri, promisiuni de linişte. Poate, linişte totală. Deja spanul transpiră aluzii din urmă: „un procuror asasinat prin influenţa” (Panait), „la arma se răspunde cu arma” (Ponta contra Turcescu), „la şantaj cu şantaj, la foc, cu foc”, până vine la conducere un clan binecuvântat de lumea toată. Ghici ce Adversar este? Aţi ghicit: Adevăratul Mesia, de lerusalim. E tot ce aveam nevoie. Un medic psihiatru nebun, într-un azil global de nebuni. 
  
Scriu de 15 ani Timp în care am câştigat - prin scris, observaţie, creaţie, participare - multe premii. Două dintre ele mi-au adus bani. 150 de Euro. Când am luat premii mari, şi foarte mari. Celelalte premii mi-au adus cărţi şi diplome. În 15 ani. Noroc că am fost şi sunt nabab. Toţi din familie sunt sănătoşi, ne achităm facturile, şi avem - încă - pentru tot ce avem nevoie. Dacă avem sănătate, servicii şi pensii. 
  
Suntem asiguraţi că totul va fi bine pentru noi, dacă suntem liniştiţi şi cuminţi. Sub aripa Războiului. De la Vest, sau de la Est. Ca să vezi de ce nu e posibilă neutralitatea. Pentru că îşi fac de cap ambele aripi ale războiului cu capul, trupul şi sufletul tău. Vedeţi Siria, mai ales. Te sfâşie, ca să îţi aducă fericirea pe pământ. Cui? Bate din poartă în poartă ca să te întrebe ce vrei? Pe ce bani? Din ce bani ţi-o oferă? 
  
Campania electorală este o gargară atât de murdară, încât apreciez acel candidat care citeşte de pe o coală de hârtie, ce scrie. Şi nu răspunde la nicio întrebare. 
  
Monsieurs, Madames, c'est une grande misere! 
  
Ladies and gentlemens, what a great horror! 
  
Daraghie tavarisci, ne strelate na pianist!  
  
Liebe ober, uşor cu pianul pe scări! 
  
World Yankee, deles minte Delo!  
  
Shalom Aleichem!  
  
Salam Alaikum! 
  
Daţi-vă şi voi mâna, măcar acum!  
  
Sufletele, daţi-le cui le judeca, oricum! 
  
Dragi calicieni, vouă nu am nimic să vă spun! 
  
Liviu JIANU 
  
24 septembrie 2014 
  
Craiova 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Liviu JIANU - PUR ŞI SIMPLU NU ÎMI VINE SĂ CRED CE VĂD LA TELEVIZOR / Liviu Florian Jianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1364, Anul IV, 25 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Liviu Florian Jianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Florian Jianu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!