CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Marturii >  


Autor: Lilia Manole         Publicat în: Ediţia nr. 2084 din 14 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

ECATERINA NEGARA. IOANA BADEA și ființa gestului ortodox
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vorbim de poeti ca despre niste oameni cumva straini de lumea materiala.Vorbim de unii oameni ca despre buni poeți. Daca de trei ori pe zi rostești Tatăl Nostru, nu înseamnă că ai atins desăvîrșirea. Dacă rostești continuu Tatăl Nostru, poate atingi o curățenie sufletească la zi.Gasesc o legatura temeinică în această oboseală a sufletului catre cele ale desăvîrșirii.  
 
Am întîlnit semnatari ai unor texte poetice, dar demonstrează îngîmfare, clevetire, invidie, răufăcătorie, batjocură, cunosc superficial sentimentul ortodox si atunci nu știu decăt să mă îndepărtez de așa ființe. Or marele poet Ioan Alexandru, preot, a menționat și așezat locul poetului langă altar, așa erau văzuți poeții mari ca slujitori ai altarelor. Sigur că cel adevarat slujind Cuvîntului nu e departe de ALTAR.  
 
Am întîlnit oameni care sunt atenți, respectuoși, făcători de bine, purtători de gînd curat și cuvînt dulce și atunci am intuit poezia.  
 
Pe Ioana Badea o cunoșteam de pe Facebook. Imi ziceam la început că face parte dintre româncele, care au lucrat în Israiel și ajung distante, snoabe și satisfacute de banii făcuţi pe acolo, postîndu-se din acest motiv superior celorlalți, dar uite ca acestea nu erau decît gînduri. Așteptam să văd ce îmi spune viața despre această ființă, care a intrat în viața mea spirituală. Corespondam în rețea și cautam să mă amplific în aceasta relatie. Îi citeam poemele, urmăream felul aproape timid de a se prezenta, simplu de a se face prezentă în discuție sau comentarii.  
 
Fiind la București, iată că Ioana a insistat să ne întîlnim și s-a ținut de cuvînt. Întalnirea noastră s-a întamplat la Biserica Catedralei Patriarhale, de Nașterea Maicii Domnului. O zi cu o semnificatie aparte și cu o încărcătură sentimentală deosebită. Ne-am recunoscut și a urmat atracția reciprocă ortodoxă, care ne-a apropiat. Ioana mi s-a parut o fire liniștită, cu o alură caldă a singurătății, cu cerul împraştiat în gîndurile ei. Am avut o bucurie să fiu cu ea, să o înțeleg puțin, eu fiind mult tracasată de probleme, sigur făcute de oameni.  
 
Ioana a binevoit să –mi acorde o zi și această zi era mare de tot, mare sărbătoare ortodoxă – Nașterea Maicii Domnului. Am participat la slujbă. Sentimentul de satisfacție ortodoxa, pe care il dă slujba, cred că vă e cunoscut. Dar și mai împlinit e cînd vii cu cineva în fața lui Dumnezeu, ca sufletul tău să facă comuniune. Așa a fost cu Ioana și cu mine.  
 
Apoi Ioana Badea m-a invitat la o cafea, la o patiserie, undeva să stăm și noi să ne simțim bine. Am acceptat și ziua a căpătat un contur spiritual ortodox. Am făcut un șir de poze la biserici si Hanul lui Manuc, la Placinte unde am servit o ciorba. Am trăit o armonie de o zi, o zi plină de emanații spirituale și zîmbete. Printre întrebările existențiale, cele mai multe discuții au fost despre Hristos, Dumnezeu, Maica Domnului, aproapele nostru. Ioana mi-a făcut niște daruri, printre ele o icoana cu Maica Domnului, lucrată pe lemn. Cel care îți dăruiește o icoană e o ființă fixă, o ființă fixată pe ființa ortodoxiei. Căutați și vedeți cîți din prietenii de pe Facebook au lasat facebookul și au căutat să vă vadă de sunteți real, să se implice direct în viața Dumnevoastră. Ioana Badea pentru mine a făcut acest gest ortodox. A găsit, că este important să vezi o ființă și să vorbești pe viu cu ea. Ioana mi-a dăruit o zi plină de atenție și iubire ortodoxă. Așa am știut impreună să zîmbim, să ne fotografiem, să servim o cafea cu discuții despre cum putem să mai fim și să să-l slăvim pe Dumnezeu. Ioana Badea m-a rugat să rămîn, să-mi dăruiască bucuria ei de a ma cunoaște, de a mă vedea, de-a trăi pe viu lumina credintei între români în fapte și rostire. Am simțit-o mai patrioată decît unele declarații de pe soclul fals al țării de iubire între români.Ioana mi-a aratat, că cineva în Ţara Romanescă e sincer și drept cu Ecaterina Negara.  
 
IOANA BADEA si POEZIA  
 
M-a intrigat intr-un moment felul ei de a fi:  
 
- Eu merg pana in fața adevărului, doar sunt polițistă!  
 
Am aflat că Ioana a fost inspector la poliția romană, că a studiat la facultatea de drept și administrație publică, că a dat prioritate situației mele legate de locuința mea din București, rea-voința unora din administratia publică și lipsa de respect față de lege și față de cetățeanul care sunt.  
 
Și iată așa aflu de poezia care umple viața Ioanei Badea.  
 
CAT ITI DATOREZ, O DOAMNE !!!  
 
Tie-Ti multumesc, Parinte,  
 
Si-n veci de veci de-as multumi,  
 
Mie-mi staruie in minte  
 
Ca de ajuns tot nu ar fi  
 
Caci pentru tot ce am primit  
 
Din cerul Tau bogat, ca dar,  
 
Nu am cuvantul potrivit  
 
Ca sa slavesc maretu-Ti har !  
 
Oare o raza de lumina  
 
Si aerul cel mult dorit  
 
Nu-i scump?  
 
Dar flacara divina  
 
Ce inima mi-a incalzit?  
 
Cum poate fi rascumparat  
 
Oare, un gram de sanatate  
 
Din care Tu mereu mi-ai dat?  
 
Dar a Ta mare bunatate?  
 
Cat pretuieste-ntelepciunea  
 
Ce zi de zi imi daruiesti?  
 
Oare pot rasplati minunea  
 
Ca dimineata, ma trezesti?  
 
Ce sa-Ti dau cand ierti greseala?  
 
Dar fiindca m-ai rascumparat?  
 
Pentru nadejdea ce nu-nsala  
 
Oare, cat ar fi de dat?  
 
De as avea al lumii aur  
 
Ori pietre scumpe-infinit-  
 
si-a-ntregului pamant tezaur,  
 
Platit n-ar fi ce am primit  
 
Tot ce pot sa fac, o Doamne,  
 
E sa-ti darui viata toata  
 
Caci prin iubirea Ta cea mare  
 
Eu sunt primita si sunt iertata.  
 
GANDUL MEU  
 
Pe-aripile aurii ale razelor solare  
 
Las gandul sa-mi zboare pe-un drum necunoscut  
 
Pe unde te aflii tu, a mea scumpa consolare  
 
Unde te gasesti tot tu, o suflete cunoscut  
 
Precum dintr-un senin viu si luminos  
 
Mereu inmiresmat de al dragostei parfum  
 
Gandul meu spre tine zboara bucuros  
 
Sa-ti aduca mangaiere pe al vietii tale drum  
 
Gndul meu ca o scanteie ce se-aprinde si nu piere  
 
Ca o apa tare, mare ce strabate cu putere  
 
Dusmane meleaguri grele-si pe toate le invinge  
 
" Te iubesc" iti spune-n soapta- iubirea ce nu se stinge !  
 
Asa cum printre pomi strabate o lumina  
 
Si-asa precum talazuri sunt despicate de vapor  
 
La fel mi-e inima cuprinsa de bucuria cea deplina  
 
Cand gandu-mi chipul tau mi-aduce si ma despica cu-al sau dor  
 
Gandul meu viu, neobisnuit, mereu iti prinde chipul plin de soare  
 
Si sufletu-mi indragostit iti spune Te iubesc !  
 
si-ti daruiesc o calda sarutare  
 
Ioana Badea  
 
 
AUTOR: ECATERINA NEGARĂ  
Referinţă Bibliografică:
ECATERINA NEGARA. IOANA BADEA și ființa gestului ortodox / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2084, Anul VI, 14 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!