AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Lilia Manole         Publicat în: Ediţia nr. 2082 din 12 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE RENATA VEREJANU, UNICUL PRODUS SĂNĂTOS AL POEZIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1 septembrie. Dimineaţă înţeleaptă de toamnă. Parcă toate se aşeaza de la sine, parca de când mă ştiu îmi place să mă trezesc cu noaptea în cap, si nu mi se pare, dar chiar asa este, unul Dumnezeu le face in locul meu pe toate. Imi planifică, din secundă în secundă, mişcările, ideile, mi le scoate la iveală de prin toate sertarele, şi în aceasta făgăduinţă reciprocă, eu doar zbor într-un somn viu, aevea, şi îmi spun: ”Te iubesc, Dumnezeu! Te iubesc , Dumnezeu. Să ştii, că nu se adeveresc niciodată negaţiile: " nu e posibil"," nu vei reuşi", "nu se poate", "n-ai să faci nimic", "lasa şi fii tu" şi altele”.  
 
Mă aplec în binecuvântarea zorilor spre lucirea tainică din oglinda. "Of, te iubesc, Dumnezeu"...  
 
Şi ies într-o costumaţie uşoară de vară, mă zgribulesc ca un copil, dar in suflet ma infrunta o lumina si ea ma topeste, ma rasfata, in azima colora a toamnei acesteia, albe de copii si flori. Merg la Primarie, sa- mi implinesc poruncile Tale, Dumnezeul meu.  
 
- Cu Domnul Miron, sa vorbim, e posibil? Si vad, ca sunt in biroul cancelaresc al Primariei, in sectia Relatii cu publicul. Doamna, care ceva scria, imi spune, ca il voi gasi in Directia gospodarie comunala. Urc, cu o nemaipomenita speranta si certitudine. Il gasesc, alaturi de colegi si sef, la masa de lucru.  
 
- Va sun, tot Va sun, dar nu imi raspundeti.  
 
- E posibil, sa nu fi auzit, ii raspund, tocmai ma grabeam catre Dumneavoastra.  
 
Ori poate o sunati pe doamna directoare, Lia Pascari?  
 
-Exact, imi raspunde Dumnealui.  
 
- Eu sunt acum la Dumneavoastra, in locul Dumneaei. Sunt poetă.  
 
- Sunteţi Renata Verejanu?  
 
- Nu, sunt Lilia Manole. Mergem la Festivalul Internaţional de Poezie al poetei Renata Verejanu.  
 
Chestiunea e soluţionată prompt, în prezenţa mea.  
 
- Domnule, doua microbuze la Chisinau, la Festivalul Renatei Verejanu, pentru 42 de persoane. Convenisem săptămâna trecută, imediat sună acest tânar domn la Parcul de transport respectiv şi soluţionă pe loc chestiunea.  
 
- La ora 11.OO, veţi putea pleca. Doua microbuze vor fi la porţile Universităţii.  
 
I-am multimit enorm, spunandu-i, dacă aţi observat din dialog, că nu sunt nici doamna Renata Verejanu, nici doamna Pascari, că plec la Festival cu toţi bălţenii, care reprezintă colectivul liceului. Pe dată se închegase o discuţie şi numai datorită faptului, că din atâtea probleme, totuşi, cea ce ţinea de plecarea la Chisinau, prevala, şi fiindcă am auzit dis-de- dimineaţă, vorbele înţelepte ale acestui tânăr, spunandu-mi:  
 
-Azi mergeţi la Festival, pe rând le veţi soluţiona şi pe celelalte.  
 
I-am raspuns, că îi multumesc pentru această binecuvantare şi am plecat nespus de uimită.Ştiam eu, că eram acum în pielea a doua doamne deosebite: Poeta Renata Verejanu si Directoarea Liceului Ion Liceul Teoretic Ion Creanga, Lia Pascari. Şi eram fericită, că bucuria era de partea noastra, a tuturor!  
 
Suflet trecător  
 
Într-un oraş cu mult soare,  
 
azi, simt palpitînd inimi  
 
într-un tempo democrat.  
 
Un trecător banal  
 
balansează într-un colaps,  
 
spulberîndu-mi gîndurile,  
 
politizate şi ele,  
 
pentru salvarea unui vis  
 
prăbuşit.  
 
Reculeg materia din cer  
 
şi o preschimb  
 
în cosmos anesteziat.  
 
Aici, într-un spaţiu poetizat,  
 
nici nu ţi-ai dori să iradiezi  
 
între glorie şi epos.  
 
Aşteptîndu-mi întîrziat paşii,  
 
azi, spre un final de mîine,  
 
rostesc idei, evolutiv,  
 
într-un cosmos relativ,  
 
venerînd lumina soarelui, probantă,  
 
ce lasă o umbră de mit, năruit  
 
peste un suflet trecător,  
 
Iubitor de mult soare.  
 
(Poezie de Lilia Manole)  
 
Spre Chişinău, spre oraşul cu mult soare şi spre o mare de frunze verzi...  
 
Spre Chişinău, înarmaţi cu încredere în sine şi perpetuând minunata zi de toamnă şi de 1 septembrie, care este, totuşi, Ziua cunoştinţelor, descoperisem dorinţa şi impetuozitatea directoarei Liceului Teoretic Republican "Ion Creangă", a Doamnei Lia Pascari, de a fi, toţi cei nominalizaţi, uniţi cu multă vervă şi credinţă, prezenţi, unul ca unul, la cea de -a Treia Ediţie a acestui miraculos Festival Internaţional de Poezie "Renata Verejanu".  
 
Merg, ca prin suprindere, invadată de noi emoţii şi cuvinte divine, mergem împlinind visul copilăresc de acum şi cel de cândva.  
 
Nu mă întreb niciodată, ce voi spune la vreun spectacol, deşi e o noimă şi în acest temei, pe care îl invoc, ci mă întreb, cum voi zice? Credeţi că, din atâtea talente, ar fi cineva, care nu şi-ar dori să mulţumească juriului, în componenţa căruia au fost Academicianul Mihai Cimpoi, criticul literar Ion Ciocanu, Directorul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Domnul Vasile Bahnaru, scriitorul, editorul Petre Rău, din România, Galaţi, poetul Romeo Tarhon, România, Bucureşti, coprotagonistul Festivalului, Domnul Daniel Verejanu, aspirant şi organizatoarei, protagonistei Festivalului, Doamna Galina Codreanu, jurnalista de la Televiziune, Poetei Renata Verejanu pentru această suită miraculoasă de evenimente, şi nu întâmplări, ci evenimente deloc întâmplătoare, le-aş spune.  
 
M-am aprins, spiritual, din start, şi am conştientizat eforturile incipiente, fragmentând şi apoi închegând o conlucrare, colaborare între LTR Ion Creangă şi Renata Verejanu.  
 
Insituţia şi managerul ei merită să-şi prezinte muncile şi roadele fructuoase, în acest început de toamnă, racordând stilul şi talentul la toate meridianele artei, de la artă plastică la compoziţie muzicală,, şi apoi, de la poezie, spre relevanţă, largheţe şi talent de autor. În pofida faptului, că poate puţini conştientizează rolul acestor paşi culturali, spirituali, totuşi, cred, cu tărie, în cele expuse şi de poeta Renata Verejanu la acest spectacol:  
 
“Tineretul are nevoie de poezie, de deşteptare spirituală”, şi, în acest context, unul din atributele de bază ale unui tânăr de azi ar fi sentimentul ferm al organicităţii poeziei. Poezia e atât de vie, încât ea trăieşte în prezenţa, dar şi în lipsa noastră; cei care s-au învredncit de acest har au fost selectaţi pentru secţiunea poezie şi mare mi-a fost bucuria de a-i cunoaşte pe câţiva din poeţii, sosiţi la acest veritabil spectacol din România (de la Braşov, Botoşani, Dâmboviţa, Galaţi, Bucureşti, Calaraşi, Suceava), dar şi din Bulgaria, Australia, precum şi din toată Moldova, aşa cum a remarcat protagonista Festivalului, poeta Renata Verejanu.  
 
Pe bună dreptate, Festivalul Internaţional de Poezie Renata Verejanu trebuie să dăinuie, astfel cred, astfel simt şi astfel gândesc şi mă exprim.  
 
Întru promovarea valorilor naţionale, întru perpetuarea luminii poetice, întru confirmarea şi atingerea plenitudinii poeziei române din Basarabia.  
 
Nu cred, că participanţii la acest distins Festival Internaţional îşi îndreaptă aşteptările spre premii, sunt sigură, că toţi muncesc, cu dăruire, pentru a avea un loc meritat printre ceilalţi participanţi ai festivalului, care au venit mai înainte, sau au fost participanţii altor evenimente culturale şi literare, şi cunosc rigurozităţile şi condiţiile de încadrare.  
 
Or, acest fapt e dovedit prin ceea ce s-a reuşit la Liceul Teoretic Republican "Ion Creangă" din Bălți, care a organizat şi a desfăşurat la Bălţi etapa de preselecţie; pedagogii, elevii entuziasmaţi fiind de sarcinile şi condiţile, pe care le-am oferit, din start, în calitate de membru al juriului etapei de preselecţie şi la care au participat peste 60 de elevi ai liceului.  
 
În acest sens, buna organizare şi stilul managerial atât de desăvârşit al directoarei, doamnei Lia Pascari, care a diriguit şi diriguieşte activităţile liceului, e o dovadă a creşterii talentelor prin muncă şi cu/prin seriozitate.  
 
Sărbătoarea festivalieră le-a deschis anul acesta elevilor acestui liceu noi orizonturi şi noi determinări, mulţi dintre ei au fost menţionaţi cu diplome şi premii, iar managerul liceului s-a învrednicit de un trofeu la acest minunat şi culminant eveniment.  
 
În cinstea aniversării 110-a de la fondarea Liceului Teoretic Republican Ion Creangă, venim, anticipând evenimentul, cu mulţumiri şi urări de succese, la învăţătură, tuturor învăţăceilor şi dascălilor acestei prestigioase instituţii de învăţământ.  
 
Poeta Renata Verejanu, Preşedinta Academiei Societăţii Civile, care a absolvit şi Institutul de Literatură Maxim Gorki de la Moscova, cu certitudine, simte şi îşi onorează, cu deosebit discernământ, vocaţia, având marea predilecţie pentru deschidere spirituală şi pentru cultivarea frumosului, prin intermediul poeziei Domniei Sale, prin vocaţia de manager şi regizor, prin harul de poetă, fiind deţinătoare şi promotoare a Festivavullui Internaţonal de Poezie, care de ce nu, îi poartă numele mereu viu şi mereu în acţiune.  
 
Acest tânăr proiect îmi oferă perpetua încredere în faptul, că munca unui artist, actor, poet, regizor, e, dincolo de talentul şi harul său, un alt talent, o altă dimensiune.  
 
Trebuie să ai talent pentru a munci, şi trebuie să munceşti, pentru a avea talent, zi de zi, pentru a-l palpa, pentru a-ţi vedea, cu ochii proprii şi senini, opera şi revelaţia cândva ascunsă, cândva nedefinită.  
 
Şi pentru că m-am învrednicit la această ediţie de Premiul unu şi de un Trofeu, din partea juriului minunat al Festivalului Internaţional de Poezie Renata Verejanu, îl parafrazez aici pe Lucian Blaga, care scria, că vârsta devine un merit, sau chiar un foarte admirabil merit, numai când ai foarte multe alte merite . Or, aş zice, că poezia este meritată de acei, care au muncit mult, pentru a ajunge, prin spini, până la Ea.  
 
Lilia Manole,  
 
poet, jurnalist, eseist.  
 
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE RENATA VEREJANU, UNICUL PRODUS SĂNĂTOS AL POEZIEI / Lilia Manole : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2082, Anul VI, 12 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!